Bild
Nästa artikel

Vägmaten ännu sämre

Vi Bilägare testar vägkrogar

Nästan var tredje vägkrog mellan Stockholm och Jönköping blev underkänd när Vi Bilägare testade hela sträckan. Undersökningen berättar om smaklös husmanskost, dålig potatis och blaskigt kaffe. Bara en av 13 vägkrogar får toppbetyget "mycket bra".

Det är fyra år sedan Vi Bilägare senast testade alla vägkrogar mellan Stockholm och Jönköping. Det är en av Sveriges mest trafikerade vägsträckor och här har alltid funnits många vägkrogar och motellrestauranger. Vid förra testen besökte vi 14 vägrestauranger, den här gången 13.

På sommaren tillkommer några säsongöppna vägkrogar. Dessutom finns ju Gyllene Uttern som vi valt att inte ta med i vår test eftersom man inte serverar traditionell (och billig) vägkrogsmat. För den lite större plånboken är Gyllene Uttern däremot ett  bra alternativ.

Vägkrogar kommer och går. En gång hette restaurangerna Route 66, Carestel och Stop1. Numera är namnen Resto Route, Rasta och Wärdshusen Tuppen och Svanen. Men inuti lokalerna har det inte hänt så mycket. Resto Route är väldigt likt gamla Carestel och de båda "wärdshusen" är  nästan identiska med Stop1. Namnbytet har inte hjälpt och vägkrogarna blir underkända i vår nya test.

Namnet "vägkrog" har numera en mycket dålig klang. Det står för slarvigt lagad husmanskost med alldeles för mycket fett.  Det är därför anläggningarna längs E4:an numera hellre kallar sig kafé, värdshus eller krog.
Det borde vara ganska enkelt att starta en framgångsrik vägrestaurang. Eller kafé. Eller värdshus. Vi lunchätande bilister letar ju oftast efter samma sak: vällagad husmanskost. Dessutom ska den helst vara prisvärd. Det betyder cirka 70-80 kr för en lunch inklusive dryck, sallad och kaffe.

För fyra år sedan var vi ganska kritiska när vi testade maten på Stavsjö Krog och Kafé. Ägarna höll på att bygga om lokalerna men vi tyckte att maten också behövde få ett lyft. Nu har man äntligen satsat på vällagad husmanskost i en fräsch anläggning och därmed blivit sträckans bästa krog. Dinners i Ã-deshög är också ett bra val precis som Vida Vättern och Brahehus.

På resten av E4:ans vägkrogar är det dags för en matrevolution. Det som serveras idag är under all kritik. Kan inte toppkrögaren Melker Andersson ta sig an en klassiker som Nyköpingsbro? Framgångarna i centrala Stockholm borde sporra honom att ge sig på ett nästan omöjligt projekt: en vägkrog som serverar så god husmanskost att det är kö utanför entrén!          

Kommentarer

#1
mugge
2007-11-02 13:54

Skärpning Vi Bilägare - prisvärt måste innefatta betydlig mer än 70-80 kr.
Som tur är finns det betydligt bättra matställen längs våra vägar för den med lite insikt. De går visserligen under en annan benämning än vägkrog, men har ungefär samma täckning, serverar oftast MYCKET bra mat och tar ungefär 70-80 kr.

#1
Jonas
2007-11-12 14:49

Var äter du Mugge? Maten på Svenska krogar är bottenlöst dålig. Ute på landsbyggden/efter vägarna är den så dålig att det är bättre att låta bli. Sedan rixkupongerna blev beskattade i slutet av 80 talet så har klassen på maten sjunkit månad för månad och är nu närmast hälsovådlig. Jag tar numera med mat hemmifrån och lever mest på frukt och bröd i veckorna - men det hade varit gott med lite lagad mat då och då.

#1
Karl Johan Hellman
2007-11-18 18:22

När jag pendlade mellan Helsingfors och Köpenhamn hade jag som princip att aldrig sätta foten på svensk mark på grund av den dåliga maten!
KJ

#1
Thomas L
2007-11-30 16:36

Svenska vägkrogsägare borde ta en studieresa till Tyskland och besöka vägkrogarna längs autobahn. Här är maten i toppklass, bra service, och kliniskt rena toaletter.
Det kan ju inte bli dyrare att laga god mat och hålla rent och snyggt, handlar väl bara om att kvalitétssäkra det man håller på med?
Riktigt skärpning krävs!

#1
Magnus Lindberg
2007-12-09 16:57

En gammal sanning: Titta efter skyltar med Golfklubbar. Sväng av, kosta på dig några extra kilometrar - i princip alla svenska golfanläggningar serverar vällagad lunchmat.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.