Bild
Nästa artikel

Det finns bra guideböcker

Resor

Turister med bil är ofta bortglömda av guideboksförfattarna. Istället för tips om vackra vägar, trevliga landsortshotell och vägkrogar innehåller guideböckerna långa avsnitt om historia och geografi. Vi har granskat tolv guideböcker om populära Kroatien och hittat några som fungerar även för bilturisten.

Trots att hundratusentals svenskar använder bilen på sommarsemestern finns det nästan inga guider som tar bilen som utgångspunkt. Medan det i USA, ett land där bilen är en förutsättning för resandet, finns tjocka guider som enbart handlar om bilturism så nöjer sig en del Europaguider att förstrött redovisa två tre sidor om bilhyra, trafikregler och hur mycket alkohol en bilförare kan ha i blodet innan han hamnar i finkan.

Kroatien är ett allt populärare turistland med massor av  besökare från Sverige. En hel del är charterturister som flyger framför allt till Istrien för att bada, beundra områdets romerska historia och kanske ge sig ut på kroatiska vägar i hyrbil. Dessutom finns det åtskilliga svenskar (kanske med rötterna i Kroatien) som väljer att köra bil genom Centraleuropa ända ner till Kroatien. Från Berlin är det 120-130 mil till Rijeka i Kroatien.

Vägnätet håller  på att byggas ut i Kroatien och man kan numera köra på (avgiftsbelagda) motorväg till exempel mellan Zagreb-Karlovac, Zapresic-Krapina och Rijekas-Delnice.
Men trots att Kroatien är som gjort för bilturism så är det nästan ett bortglömt område i flera av de tolv Kroatien-guider som vi valt att titta på.

Av de tre guideböcker som är på svenska sticker Vagabond ut från de andra. Det är den enda boken som berättar om alternativa färdvägar genom Europa till Kroatien. Faktainnehållet skiljer sig inte så mycket från de övriga men de välskrivna texterna är ett varumärke för Vagabond. Det gäller inte minst Per J Andersson som förutom den om Kroatien dessutom gjort guideböcker om Grekland och Indien.


TimeOut Croatia är knappast en bok för bilturisten men ändå en mycket välgjord guide som känns både uppdaterad och välskriven. Det gäller också Fodor´s Croatia som innehåller många nyttiga tips och som dessutom hjälper resenären att välja rätt hotell och restaurang. I samma kategori väl-gjorda och nyttiga guider hamnar The Rough Guide to Croatia.

Men allra bäst blev Insight Guides Croatia och Första Klass Reseguider Kroatien, båda vackert layoutade guideböcker som dessutom är skrivna med tanke på bilturister. Det är ovanligt.
Insight Guides som produceras i samarbete med Discovery Channel har kommit ut med hundratals guideböcker om länder i hela världen. Dessutom finns det böcker om olika teman som Aseins bästa hotell och USA on the Road. Den sistnämnda är den bästa guidebok för bilister som vi hittills sett. När kommer det en liknande för Europa?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.