Nästa artikel
Utan bilen hade Europa stannat
Ledare

Utan bilen hade Europa stannat

Publicerad 20 maj 2010 (uppdaterad 24 september 2010)
"Med facit i hand inser man att vi fått vara med om en världsunik händelse på första parkett."

Mobilens ettriga pip tidigt på morgonen näst sista semesterdagen blev upptakten till en kaotisk vecka som jag i min vildaste fantasi aldrig kunnat föreställa mig. Meddelandet löd " alla flygplatser i Sverige stängda 2 till 7 dagar på grund av vulkanaska från utbrottet på Island".

Utgångsläget var inte det bästa, jag och mitt sällskap på tre personer befann oss i en liten by på Sicilien, vilket innebar att så gott som hela Europa låg mellan oss och hem, skola och jobb där vi skulle befinna oss om ett par dagar.

Semesterlunken var slut. Nu följde ett evigt jagade efter alternativa flygvägar, vilket liksom för tusentals, ja faktiskt miljoner andra strandsatta resenärer, blev helt resultatlöst. Platserna på tåg och buss tog slut i ett nafs.

Kontraktet på vår hyrbil, en liten Alfa Romeo 147, gick att förlänga men den fick inte lämna Italien. Samma visa var det hos alla hyrbilsbolag, som dessutom inte hade en enda bil ledig.

Att stanna kvar i den avlägsna byn på Sicilien kändes inte bra så vi klämde in oss och resväskorna i den lilla Alfan och tog sikte på norra Italien. Navigatorn visade 147 mil till Milano och ett och halv dygn senare var vi där, trötta men hoppfulla om att kunna ta oss vidare norrut. 

Planen var att köpa en billig bil och efter mycket letande hittade vi en gammal Ford Escort för 2 000 euro som såg ut att kunna hålla till Sverige. Vi ville slå till men fick kalla handen av försäljaren som förklarade att han inte kunde sälja en bil med registreringsskyltar till oss utan flera dagars byråkratisk handläggning och att vi inte skulle komma många meter innan "Polizia" skulle stoppa oss.

Då surrade mobilen till och redaktionen i Sverige meddelade " Vi kommer ner och hämtar er" - gissa om det var sköna ord att höra. Morgonen efter blev vi upplockade av två kollegor som bytt av varandra bakom ratten och kört nonstop från Stockholm. Sent på kvällen dagen därpå var vi hemma - en vecka senare än planerat och efter 350 mils bilkörning.

Med facit i hand inser man att vi fått vara med om en världsunik händelse på första parkett. Miljoner människor irrandes omkring runt om i Europa
utan att nå sina destinationer, men ändå med humöret på topp.

Vi såg ingen ilska, det fanns ju ingen att skylla på utom en asksprutande vulkan på Island. Samtidigt inser man att utan bilen hade Europa
stannat…

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:28
Jarl (ej verifierad)

Utan flyget hade världen stannat.

#2 • Uppdaterat: 2010-05-20 10:53
Gösta (ej verifierad)

Utan snöskotern stannar norrland.

#3 • Uppdaterat: 2010-06-03 17:24
Erik Österlöf (ej verifierad)

Fick näterbjudande om att pröva ViBilägare - som jag är - och har varit prenumerant på i minst 20 år. Med erbjudandet fanns en "gåva" i form av Velodrom solglasögon. Hur kan man i st. få köpa ett par?? Tack för snabbt svar!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.