Nästa artikel
Säkerhetens pris
Ledare

Säkerhetens pris

Publicerad 30 december 2011 (uppdaterad 2 januari 2012)
"Nu väntar en stadigt ökande automatisering av våra bilar. Om vi överlåter körandet till elektroniken kan vi få ett olycksfritt transportsystem."

En av mitt livs mest skrämmande bilupplevelser inträffade på riksväg 80, mellan Sandviken och Gävle i mitten av 1990-talet. Det var andra sommaren med min svarta Alfa Romeo Alfasud Sprint Quadrifoglio Verde. Det gick kanske lite fort just då och där, men de 105 ystra boxerhästarna ylade så vackert när de fick sträcka ut och jag inbillade mig att bilen verkligen BEHÖVDE några fullgasrepor nu och då.

Plötsligt skymtar jag i ögonvrån hur en mörk skugga kommer från vägrenen till höger. I backspegeln ser jag en älg mitt på motorvägen! Hade den klivit ut en halv sekund tidigare hade kanske dessa rader aldrig blivit skrivna.

Mycket har hänt med bilarnas säkerhet sedan Alfasud presenterades 1976 men inte heller dagens bilar klarar viltkollisioner utan att riskera passagerarnas liv. Fem till tio personer dödas varje år och 50 till 90 skadas svårt. Och den här typen av olyckor är inte ovanliga. 2010 rapporterades 7 227 trafikolyckor med älgar inblandade i Sverige.

Jag tror att den enda praktiska lösningen är den som vi berättar om på sidorna 40–44 i nummer 18, Volvos Animal Detection. Med hjälp av radar och kameror upptäcker bilen själv vilt som är på väg att kliva ut och slår till bromsarna innan föraren hinner reagera. De extra sekundernas inbromsning kan göra hela skillnaden mellan liv och död.

Nu väntar en stadigt ökade automatisering av våra bilar. De fruktade whiplash-skadorna efter påkörning bakifrån blir färre, i takt med att allt fler bilar utrustas med system som automatiskt bromsar för framförvarande. Trötthetsvarnare och filhållningsassistenter kommer att minska olyckorna där föraren slumrat till och kört av, alternativt hamnat i mötande körbana.

Nästa steg blir att bilarna börjar prata med varandra. Till exempel kan då två bilar på kollisionskurs i en skymd korsning bli varse varandra, varna sina förare och börja bromsa redan innan det finns fri sikt mellan bilarna.

Mycket går att göra för att minska antalet olyckor. Sedan är naturligtvis frågan om hur långt vi är villiga att gå?

Folk kör berusade för att de kan. Om alla bilar var utrustade med säkra alkolås skulle problemet med rattfyllerister försvinna.

Med elektroniska körkort och personliga inloggningskoder skulle man undvika problemen med olovlig körning.

Vi bryter mot hastighetsbegränsningar eftersom risken att åka fast är så försvinnande liten. Om alla bilar var ständigt uppkopplade mot polisen och fortkörningsböterna automatiskt och omedelbart drogs från bankkontot skulle ingen längre köra för fort.

Självmordspiloterna och idioterna då? Enkelt, när bilen registrerar farlig eller omdömeslös körning svänger den automatiskt in till vägkanten, slår på varningsblinkern, låser dörrarna så de inte går att öppna inifrån och ringer polisen.

Om sedan vi överlät hela körandet till elektroniken och datorerna skulle vi snart kunna få ett transportsystem som erbjöd personlig mobilitet i det närmaste helt olycksfritt.

Jag har svårt att tro att den typen av bil kommer att väcka lika varma känslor hos sin ägare som en svart Alfa Romeo Alfasud Sprint Quadrifoglio Verde gjorde på fullvarv i mitten av 90-talet. Fast det kanske är ett acceptabelt offer? Vad tycker du?

AUTOGLYM

 Engelska Autoglym bidrar i detta test med två produkter, en för rengöring och en för behandling. Behandlingen kan användas separat på ren inredning men använder du rengöringen måste den efterföljas av behandling. Rengöringsmedlet sprejas på och får verka innan man torkar av med torr trasa. Effekten är måttlig men efter en del gnidande blir det rent. Krämen är lätt att applicera men doften är kemisk och bidrar inte till den fräscha känslan.

Artikelnummer 9633, 9666
Omfattning Två steg
Typ Sprej och kräm
Storlek 2 x 500 ml
Pris 145 + 229 kr
Betyg 3
+ Lätt att använda
- Inte speciellt effektiv

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-30 10:04
Thommys

Mycket kommer att hända på säkerhetsområdet och det är bra. Men jag tror inte att vi får bilar som styr oss, utan bilarna kommer bara att rädda oss från olyckor. Den optimala bilen skulle ju annars kunna köras på fyllan om den bara hade tillräckligt med övervakningssytem.

#2 • Uppdaterat: 2011-12-30 14:51
Meganmannen

Tror att folks riskmedvetande ändras när de vet eller tror att bilen tar hand om alla typer av faror. En tanke är att man kanske ska montera ett spett i mitten av ratten. Självklart helt livsfarligt, men om bilarna skulle vara så uppenbart farliga för föraren, skulle troligvis antalet olyckor minska då ingen skulle våga köra fort. Tänk om inte enenda oskyddad trafikant blev dödad i en bilolycka.

#3 • Uppdaterat: 2011-12-30 17:12
Oomkullrunkelig

Automatisering är nog ingen bra idé. Men vi måste till varje pris få bort bildårarna från vägarna. Trafiken är ingen lekstuga för medelålders småkillar som inte vuxit ur sandlådan än. De måste stoppas, på elektronisk väg om nödvändigt.

#4 • Uppdaterat: 2011-12-30 18:33
Omberg (ej verifierad)

Håller med delvis tidigare kommentarer här men vill besvara frågan i ledaren:
Jag tror att vi i viss mån kommer att slöa till bakom ratten vilket kan göra bilkörningen tråkig.
Uppmärksamheten kommer att förflyttas från trafiken omkring oss till instrumenteringen som visar hur allt fungerar.
Frågan är om de farligaste momenten i körningen går att undvika med den elektronik som kommer i bilarna.
Många nöjer sig säkert inte med att ligga bakom på säkert avstånd utan vill istället köra om, det kanske inte inte blir tilllåtet att köra om när det innebär farter över 110.
Det blir viktigt att all denna automatik fungerar och att tydliga varningar finns när det inte fungerar.
Just nu skulle jag vilja ha en halkvarnare som talar om hur halt det är på vägen, den kan inte vara svår att fixa.

#5 • Uppdaterat: 2011-12-30 20:19
Hackenbush

Halkvarnare finns ju redan i många bilar. Om vägtemperaturen sjunker ner mot 2+ grader eller lägre så varnas man.

#6 • Uppdaterat: 2011-12-30 20:42
Thommys

Jag tycker att vi måste börja i rätt ända. Var och hur sker de flesta olyckorna? Det finns gott om statistik på området. Det är inte farligt att köra i 200 km/h om man inte krockar. Men det är fullständigt vansinnigt att köra på en oskyddad människa i 30 km/h.

Det är också viktigt att även få ner antal skadade och inte bara de dödade. Det pratas väldigt mycket om antalet döda. Men betydligt fler blir svårt skadade. Det kan till exempel innebära att de är förlamad från nacken och neråt. Eller att de helt förlorat synen eller talförmågan resten av livet. En gång i tiden körde jag sjuktransporter. Och jag träffade många av dessa personer. Och det var inte bara den dagen de lämnade sjukhuset för första gången. Utan det var under år av rehabilitering. Och ändå blir de inte helt återställda. Många av de som klassats som svårt skadade får ett liv som stort avviker från det liv de hade före olyckan.

Att säga att mer säkerhetsutrustning gör oss mer benägna att ta större risker låter märkligt. Varför går olyckorna ner ändå? Jag tror inte, för att ta ett enkelt exempel på säkerhetsautomatik, att glödtrådsvakten gör att jag tar större risker i trafiken, men däremot tror jag att de personer som har glödtrådsvakt byter lampor tidigare än de som inte har.

#7 • Uppdaterat: 2011-12-30 23:18
Pender

Mer elektronik OK. Men att man hela tiden väger kostnad mot nytta. T.ex. är dagens dyra alkolås tveksamma. För att de kan kringgås. Jag skulle önska mer trafikövervakning på vägar. Och mindre krav från överambitiösa domstolar. Poliser struntar i att beivra trafikbrott, för att juristerna har löjligt höga beviskrav i Sverige.

#8 • Uppdaterat: 2011-12-30 23:25
N-iklas

Problemet är att körkort betraktas som en rättighet och inte som det privilegium det är.

Själv fick jag högsta möjliga betyg och gick rakt genom bilskolan på första försöket men det fanns de som gjorde sitt femte försök, och när jag gjorde teorin var jag ensam att göra det en gång, det är skrämmande att det ser ut så och att dessa klantar nu är ute på vägarna.

DÄR ligger hela problemet, olämpliga människor med fel psykologisk profil.

#9 • Uppdaterat: 2011-12-30 23:28
Christer Sjöbeck

Tommy! Min första bil var en sud-sprint 78 å jag lever fortfarande eller kanske ljust därför! Snällare bil mot sin förare fanns ej! Säkerhet är viktigt och inte var väl gamla Alfor de säkraste av bilar men ack vad roligt det var att köra sud alfetta å Giulia även i lagliga farter! Nu förtiden går ju bilarna jättefort och har 1000tals knappar å Appar.... fast de flesta är ju lika sexiga som att kolla på snabbspolning med bild på tv:n...... det är väl med bilar som med kvinnor det är inte de duktiga man drömmer om utan de spännande! Förlåt min utsvävning, men gamla Alfor är min passion!

#a • Uppdaterat: 2011-12-31 10:20
Thommys

Idag bygger Alfa säkra bilar. Alfa Romeo Giulietta har det bästa vuxenskyddet enligt Euro NACP - 97% i betyg! Det är toppnotering och det delar den med VW Golf och Mercedes B-klass.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.