Nästa artikel
”Vad hände med alla bilklistermärken?”
Krönika

”Vad hände med alla bilklistermärken?”

Publicerad 1 oktober 2022
Fredrik Diits Vikström har förslag på bilvärldens ärligaste dekaltexter.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


En grupp bilägare verkar särskilt glad i att sätta klistermärken i bakrutan. Gissningsvis är de också båtägare. De kör i alla fall runt med Sjöräddningssällskapets röda kors där bak.

Organisationen har som ingen annan klistrat sig fast i trafikbilden, enligt mina observationer från mestadels uppländska vägar. Märket syns kanske inte överallt men oftare än andra. Tillsammans skyltar man stolt med sitt medlemskap.

Vad betraktaren ska göra med informationen är mer oklart. Eventuella kunskaper i sjöräddning har begränsad nytta i biltrafiken och medlemskapet spelar nog mindre roll om bilen hamnar i vattnet. Men reklam blir det så klart.

Andra kan bara drömma om samma genomslag på bakrutan. Bilhandlare gör sitt bästa och klistrar dit firmanamnet men att åka omkring som reklampelare för, säg, Åke Andersson Bil AB verkar inte locka längre. Dekaler med bilmärkets slogan, typ ”My Toyota is fantastic”, tycks också vara på utgående.

Det finns förstås tusen och en olika dekaler på landets bilar men när såg du senast en oblekt från Motormännen (ursäkta, M Sverige) eller någon annan större organisation? Kanske håller bilstickern på att tappa mark som kommunikationskanal?

»Andra kan bara drömma om samma genomslag på bakrutan.«

Vissa bilägare fortsätter dock att innehållsdeklarera på bakrutan. ”Barn i bil” och ”Hund i bil” förekommer titt som tätt, trots tveksam nytta. För hur ska man egentligen agera på dessa upplysningar? Låta bli att krocka med just den bilen? Vän av ordning frågar sig också varför dessa bilar ofta är tomma på just barn och hundar.

Bättre vore att smacka dit ett budskap som omgivningen faktiskt bör känna till. Några exempel finns i några av de senaste artiklarna i Vi Bilägare:

”Explosionsrisk” vore på sin plats på vissa av Volkswagens gasbilar. ”Håll avstånd i backe” skulle kunna minska plåtskadorna när Sveriges billigaste elbil oväntat rullar bakåt. ”Inget isgrepp” borde vara obligatoriskt på en bil med ett av de odubbade däcken i vårt test.

Eller så överlåter vi det där med dekaler till sjöräddningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 3 oktober 2022 "Hellre omkörd och…
  • 3 oktober 2022 Kom ifatt en fin gammal…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.