Nästa artikel
”Navigatorn är det bästa – och sämsta – med bilresan”
Krönika

”Navigatorn är det bästa – och sämsta – med bilresan”

Publicerad 2 juni 2022 (uppdaterad 2 juni 2022)
GPS-tekniken gör att bilisterna snabbt hittar rätt. Men Erik Söderholm sitter bara och blänger på ankomsttiden istället för på landskapet.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag är verkligen imponerad av tekniken som får oss bilister att hitta rätt. Tekniknörden i mig har enorm respekt för GPS-systemet och alla dess fördelar som gör att jag slipper köra fel.

GPS-navigatorn innebär dessutom att jag inte behöver hissa ner rutan och fråga någon längs vägen.

Men att köra efter navigationspilen har också en jobbig baksida som jag inte alls tycker om. Den kan snabbt förminska vilken härlig bilresa som helst till en urtrist transportsträcka.

”Navigatorn förminskar en härlig bilresa till en urtrist transportsträcka”

I helgen skulle jag hitta till flera adresser jag aldrig varit på längs vägar jag inte känner till. Perfekt att köra igång navigationsappen i mobilen. Problemet är bara att jag konstant sitter och blänger på ankomsttiden när navigationen är igång, istället för att titta ut på rapsfälten och urskogarna längs de sörmländska vägarna.

Vilken resa som helst förminskas till en siffra: hur länge dröjer det innan jag kommer fram? Och anvisningarna på skärmen är tydliga: följ den här vägen, gör ingen avstickare.

”Titta bort då”, tänker du. Visst, det bästa är förstås att inte snegla på ankomsttiden. Men den är så stor och tydlig i alla navigatorer att den är svår att undvika.

I elbilar kan navigatorn även användas för att hitta laddstopp och värma upp batteriet.

Att köra elbil innebär att navigatorn har ytterligare en roll, nämligen att beräkna räckvidden och var jag ska ladda. Det är superjobbigt. Jag vill inte alls ha navigatorn på hela resan, utan knepet blir att försöka köra igång navigatorn så sent som möjligt.

Men det innebär dels att jag antingen måste stanna eller förlita mig på den knackiga röststyrningen för att mata in adressen, och dels att elbilens batteri inte värms upp som det ska inför snabbladdningen. I värsta fall kanske jag missar ett laddstopp.

Visst är det fantastiskt med ny teknik och jag har som sagt stor respekt för hur bra systemet ändå fungerar. Men det är också något extremt charmigt med min vältummade vägatlas som nu innehåller blyertsmarkeringar längs nästan alla stora vägar för mysiga caféer och andra ställen värda ett stopp. Med den tittar jag betydligt mer ut på landskapet än på ankomsttiden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (26)

  • 6 juni 2022 Använda Wase för att nå en…
  • 6 juni 2022 Jag fick ett par bra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.