Nästa artikel
Inför trafiksäkerhetsprogram i tv
Opinion

Inför trafiksäkerhetsprogram i tv

Publicerad 7 september 2011 (uppdaterad 23 september 2014)
Media skulle kunna ge oss ett säkrare samhälle. Inför ett trafiksäkerhetsprogram inom televisionen och radion, skriver Jörgen Lundälv, docent trafikmedicin, i en debattartikel.

Ett nationellt tv-program om trafiksäkerhet och efterföljande radioprogram där säkerhet och trafik kan debatteras skulle kunna ge oss ett säkrare samhälle.

I dag finns ingen plats för seriös trafik- och motorjournalistik samtidigt som behovet av folkbildning i säkerhetsfrågor är större än någonsin. Medierna skulle kunna samarbeta med varandra för att ge allmänheten ett trafiksäkerhetsprogram.

Sveriges radio har i dag trafikradio och det finns lokalt satsningar på att rapportera om trafikläget på vägarna. Men tv-kanalerna i Sverige har inget gediget trafiksäkerhetsprogram att erbjuda allmänheten.

Dagens yngre generationer vet knappast att SVT hade ett framgångsrikt motor- och trafikprogram som hette Trafikmagasinet som sändes under åren 1978-2003. Det var ett bil- och konsumentprogram som lockade miljontals tittare.

Varför finns det i dag inget trafikprogram? Det är min övertygelse att ett nationellt samarbete mellan tv-kanaler tillsammans med radiokanaler skulle kunna leda fram ett framgångskoncept – ett nationellt trafiksäkerhetsprogram i media.

Medierna har resurser, kunskap och förmåga att granska olika företeelser i samhället. Trafiken och trafiksäkerheten är definitivt ett område som förtjänar både uppmärksamhet och granskning. Medierna skulle också kunna göra trafikfrågorna mer tillgängliga för allmänheten.

I dag är det myndigheter, organisationer och föreningar som inom trafikområdet försöker nå ut med sina olika budskap. Men hur ska allmänheten och trafikanterna kunna ta till sig all information? Medierna skulle kunna arbeta annorlunda än vad som är fallet i dag.

Ett nytt trafiksäkerhetsprogram skulle behövas i tv. Ett förslag skulle kunna vara att tv-kanalerna börjar samarbeta med att göra olika tv-inslag till ett sådant program.

Människor med erfarenheter, det vill säga ideellt arbetande i organisationer och föreningar, trafikskadade och anhöriga, brukarorganisationer inom funktionshinderområdet, experter från myndigheter, företag och forskning skulle kunna medverka tillsammans i olika paneler och kommentera fordon, transporter, miljöer och säkerhet.

Ett sådant program skulle också kunna exporteras till andra länder.

Den första juli i år började skolans nya läroplan att gälla. Trafikfrågorna ska få större utrymme i skolorna. Det är bra och kommer på sikt att få fler barn och unga mer medvetna och trafiksäkerhet. De yngre kommer också vilja att vara aktiva och delaktiga i debatten.

Deras kunskap och erfarenheter kommer att behövas inte minst för framtidens bilindustri, trafikforskning och säkerhetsarbete i samhället. Sverige skulle som trafiksäkerhetsnation kunna nå ut betydligt bättre än vad som är fallet idag.

Medierna i Sverige kan ha nyckeln till ett sådant framtidsprojekt. Medierna kan ge oss ett säkrare samhälle och medierna behövs för att nollvisionen ska kunna bli en verklighet mot trafikskador och förluster.

Jörgen Lundälv
Docent i trafikmedicin vid Umeå universitet

Diskutera: Behövs ett trafiksäkerhetsprogram inom tv eller radio?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-07 10:27
Roger Skagerström

Bara det inte blir nåt propagandaprogram för 13"-fälgar, takgök och 70 på motorvägen så kan det kanske bli bra.

#2 • Uppdaterat: 2011-09-07 11:00
Meganmannen

Självklart helt rätt att använda TV för att utbilda folket, det är ju därför vi betalar TV-licens. Gamla avsnitt av trafikmagasinet känns ganska töntiga, men spegar på något sätt en tidsanda. Ni som vill se något ännu töntigare bör leta reda på "Visst nappar det" med Bengt Öste, som håller så låg klass att det bara blir komiskt.

#3 • Uppdaterat: 2011-09-07 11:24
FullBrew

Men matlagning i alla kanaler finns det pengar till och som ingen ens lagar.

Öppna gärna ett trafikmagasin igen, ungefär som plus.
Bra för bilkonsumenterna faktiskt.
Går att lägga in delar om båtar med i samma program.

#4 • Uppdaterat: 2011-09-07 11:38
Omberg (ej verifierad)

Vi är många här på Vi bilägare som har lång erfarenhet av biltrafik (jag menar vi som läser tidningen).
Många har säkert fina tips att komma med som direkt skulle förbättra trafiksäkerheten.
Jag tycker att Vi Bilägares redaktion ska införa en avdelning på hemsidan där läsarna får publicera sina förslag.
Ett förslag:
Alla bilar borde ha en radarvarnare som säger till när man ligger för nära framförvarande fordon, den ska förhindra för korta avstånd framför allt på motorväg i höga hastigheter.

#5 • Uppdaterat: 2011-09-07 12:01
Raymond K (ej verifierad)

Omberg en radarvarnare som säger till när man ligger för nära bilen framför skulle skapa otrolig irritation i trafiken. För väldigt många bilister skulle den där varnaren tjuta nästan konstant och det skulle nog orsaka en massa olyckor. Tror det är bättre att alla bilar utrustas med en "tjärspruta" baktill som förser fronten på bilen som ligger för nära bakom med en ordentlig omlackering av fronten medelst kladdig tjära.

#6 • Uppdaterat: 2011-09-07 13:22
Omberg (ej verifierad)

Den som kör vettigt behöver inte bli irriterad av en befogad varning. Kör om istället för att ligga bakom, lätt eller hur Raymond K.

#7 • Uppdaterat: 2011-09-07 13:32
Mr. T

"Alla bilar borde ha en radarvarnare som säger till när man ligger för nära framförvarande fordon, den ska förhindra för korta avstånd framför allt på motorväg i höga hastigheter."

Det har jag redan på min bil (dock inte påslagen)

#8 • Uppdaterat: 2011-09-07 18:58
HenkeBenke (ej verifierad)

Det skulle nog behövas ett svenskt trafikprogram på Al-Jazira också, textat på alla möjliga språk.

#9 • Uppdaterat: 2011-09-07 21:17
crille53

Ser gärna att något sådant program av Trafik magasinet kommer tillbaka..

#a • Uppdaterat: 2011-09-08 07:48
KaptenOberkommando

Men allra bäst är väl att trafikkunskap införs som ett obligatoriskt ämne i skolorna. Glöm tv-kanalernas ovilja och ointresse, och låt i stället riksdagen "tvinga" på oss trafikkunskap redan när den som bäst går in skallen och fastnar - nämligen när vi är små och lär oss mest och snabbast. Om man tittar på de bilprogram som sänds idag i olika kanaler handlar allt om hästkrafter och uppvisningar i "drifting" etc. men inte ett jotta om trafikvett.
Nej, det är i grundskolan som nyckeln till trafikvett ligger.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.