Nästa artikel
Beck-filmer skapar vrångbilder av trafiksäkerhet & polisarbete
Nyheter

Beck-filmer skapar vrångbilder av trafiksäkerhet & polisarbete

Publicerad 9 september 2009 (uppdaterad 10 november 2010)
"Det är mycket allvarligt att allmänheten får vrångbilder av såväl trafiksäkerhet som polisarbete på bioduken. Vilka skäl finns det för Rikspolisstyrelsen att fortsätta hyra ut polisbilar och polisuniformer för att sådana snedvridningar ska visas på biodukarna." Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

Den senaste Beck-filmen "I stormens öga" kan inte annat än ses som ett misslyckande för att visa hur svensk polis kör polisbil i trafiken.

I filmen får vi se en biljakt i centrala Stockholm, på Valhallavägen på väg ut till Frihamnen. Filmens huvudperson Gunvald (Mikael Persbrandt) jagar en annan personbil i mycket hög hastighet. Regissör till filmen är Harald Hamrell.

Och tanken bakom de orealistiska biljakterna är knappast att visa några risker eller skadekonsekvenser med en sådan bilkörning. Det spelar egentligen ingen roll hur välklippta bildsekvenserna är från själva polisbilsjakten.

När Rikspolisstyrelsen hyr ut uniformer och polisfordon till filmbolag som vill göra film så hyr de i praktiken ut sitt eget varumärke "svensk polis". Men frågan är om de också kan påverka att polisens interna trafiksäkerhetspolicy kommer att efterföljas av skådespelare och stuntmän som rattar polisbilar?

Sedan 1997 fram till idag har 1800 polismän skadats i olyckor och krascher med polisbilar på vägarna. Allmänheten drabbas också av polisbilsolyckorna. Denna skadeutveckling har Rikspolisstyrelsen idag inte någon kontroll av. Det finns bland annat ingen nationell förarutbildning för poliser.

Ska polisen ägna sig åt biljakter i vansinneshastigheter i Stockholms innerstad? Mitt svar är nekande. Riskerna är för stora och tidsvinsterna marginella. Den frågan väcker inte ens den senaste Beck-filmen. Snarare får biobesökaren se allt häftigare actionscener i dessa s.k. polisfilmer som inte visar dagens polisiära arbete.

Genom att medverka i dessa filmer riskerar också Rikspolisstyrelsen att förlora såväl förtroende som att varje polisman måste vara en förebild bl.a. i bilkörning. Och vilka signaler sänder detta till ungdomar som funderar på att söka sig till Polisutbildningen?

Ingen polis i Sverige kör polisbil på det sätt som skådespelaren Mikael Persbrandt gör i filmen. Han kör nämligen i sin egen klass som filmhjälte och kulturförebild.

Biljakter i praktiken går nämligen inte till på det sättet. Detta borde Rikspolisstyrelsen upplysa allmänheten om. Biljakter har då och då tragiska slut där oskyddade trafikanter kan köras ihjäl och där tidsvinsterna inte finns.

Om regissören av Beck-filmen skulle ha velat skildra svensk polis, trafiksäkerhet och polisbilskörning i allmänhet så borde han ha studerat verkligheten. Verkligheten är att många svenska poliser har svårt att parkera den egna polisbilen varför många parkeringsskador uppstår i polisgarage.

Om man kan backa på en stolpe i ett garage så kan man också lyckas backa på en äldre fotgängare på torget. Detta lär väl knappast vara intressant för Beck och Gunvald. Men det är verklighet. Resultatet av den nya Beck-filmen får förödande konsekvenser för såväl förarebeteenden, attityder och trafiksäkerhet.

JÖRGEN LUNDÄLV
Docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, enheten för kirurgi

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-09-09 16:29
Joakim (ej verifierad)

Nej jag tycker han har fel. Polisjakter på bioduken är fiktion - det är inte på riktigt och det vet det stora massan som ser på filmerna, har man inte förmågan att skilja på fiktion och verklighet så ligger problemet snarare hos individen än hos regissören.

#2 • Uppdaterat: 2009-09-09 16:57
Simon (ej verifierad)

Håller med Joakim. Det är ett märkligt "debattinlägg". Har filmens regissör påstått att detta är dokumentärt material? De flest ser inte på film för att få se verkligheten, utan för att se något spektakulärt. Ska vi skälla ut t ex Superman-filmerna också? Någon kanske ser dem och tror sig kunna flyga. Det kan ju sluta med döden.

#3 • Uppdaterat: 2009-09-09 18:02
K L (ej verifierad)

..och hur är det med exploderande bilar på film? Har nån sett en bil som flyger i luften bara för att man krockar? Vi kan ju få en vrång bild av bilolyckor om vi tittar på film..

#4 • Uppdaterat: 2009-09-09 20:18
Macallan (ej verifierad)

GUBBEN VILL bara SYNAS själv! en sån där som bara vill väcka debatt..
OM han har nåt innanför pannbenet så fattar han själv.

#5 • Uppdaterat: 2009-09-09 20:54
Magnus (ej verifierad)

Lundälv måste ha väldigt lite att göra. Det här fenomenet har förekommit åtminstone sedan "Bullitt" för 30-40 år sedan. Lite sent att reagera först nu kan man tycka.

#6 • Uppdaterat: 2009-09-09 23:02
Johan (ej verifierad)

Min erfarenhet är att polisen är trevligare mot vanliga Svensson på film, där går dom på dom kriminella.
Tyvärr har jag alltför många gånger blivit felbehandlad av polis som inte kan använda blinkers och köra lagligt eller för övrigt bruka övriga trafikregler.
Senast genade en Aina över ett övergångställe och låg och kröp bakom mig efter det.

#7 • Uppdaterat: 2009-09-10 00:37
Håsa (ej verifierad)

Vill man se hur en polisjakt skall gå till kan man väl be att få låna en instruktionsfilm från polisen.
Lundälv,detta är en actionfilm, omyndigförklara inte svensk filmpublik. Dom har säkert sett Rambo också utan att ta märkbar skada.

#8 • Uppdaterat: 2009-09-10 03:35
duktiga gustaf (ej verifierad)

Jörgen har faktiskt en poäng när han pekar på hur verkligheten idag ser ut. Har inte själv sett filmen men utgår från att Gunvald beter sig skickligt bakom ratten. Det är denna vrångbild jag tror han vill peka på. Om polisen inte ens kan parkera sina bilar utan att skada dom - hur skall dom då kunna köra dom ? Så Jörgen vill nog innerst inne ha fler Gunvaldskickliga poliser bakom rattarna på blåljusfordonen....

#9 • Uppdaterat: 2009-09-10 05:41
Håkan (ej verifierad)

Kan man inte skilja på film/fiction o verklighet kanske det är dags att byta yrke!

#a • Uppdaterat: 2009-09-10 08:49
farbror barbro (ej verifierad)

Håller med Håkan (mfl) - kan man inte skilja på film o verklighet har man problem oavsett vem man är...
I "aliens" skjuter Ripley ihjäl alla aliens hon ser; är detta verkligen ett betende som borde förespråkas i kontakt med nya livsformer?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.