Nästa artikel
Volvos reklam stoppas i Australien
Nyheter

Volvos reklam stoppas i Australien

Publicerad 31 maj 2012 (uppdaterad 1 juni 2012)
En reklamfilm för Volvo V60 möter motstånd i Australien. Volvo tvingas ta bort flera sekvenser med en sladdande bil.

 

I filmen syns en svart Volvo V60 köras i högt tempo genom ett industriområde. Föraren gör 180-gradersvändningar och drar sig inte för att åka på sladd.

Kampanjen har inte gått obemärkt förbi. Enligt ett klagomål till den australiensiska tillsynsmyndigheten för reklam i tv visar filmen prov på vårdslös körning och beteenden som både är farliga och olagliga på allmänna vägar i Australien.

Myndigheten har bifallit klagan och tvingar därmed Volvo att ändra på eller sluta sända reklamfilmen. I en kommentar meddelar Volvo att sekvenser som visar bilen när den gör skarpa vändningar och sladdar runt hörn ska tas bort.

Det här är andra gången på kort tid Volvo hamnar i skottgluggen för kritik mot marknadsföringen i Australien. I fjol stoppades en liknande reklamfilm för S60.
 
Diskutera: Finns det fog för kritiken mot Volvos reklamfilm?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-31 16:35
Hackenbush

Ja att marknadsföra sig som ett företag som säljer bilar med mycket säkerhetsteknik och sen göra en reklamfilm där man sladdar och svänger i ett industriområde är ju att skjuta sig själv i foten. Hur dumt kan det bli egentligen?

#2 • Uppdaterat: 2012-05-31 16:40
henaxe

Sån buskörningsreklam har jag sett på tv reklamen även för andra fabrikat, inte konstigt att ungdomen tar efter och tror att det är så man ska fara fram i trafiken. Nej skärpning och gör reklam med lugn och fint körning i stället.

#3 • Uppdaterat: 2012-05-31 22:04
Roger Skagerström

HAHA

Henaxe : Tror du på det själv? Att ont beteende beror på det folk ser på TV? Kanske skulle ta och förbjuda de här fasliga "tv-spelen" som ungdomen sysslar med också. Ush ush

Folk sladdar nog mest för att det är kul. Inte för att de tror det är coolt. Även om man ibland kan ifrågasätta folks omdömen.

Löjligt av Australien. Landet där man kan dö om man inte tittar i skon innan man tar på sig den.

#4 • Uppdaterat: 2012-05-31 22:13
BAnd

Australiensarna är annars ganska bra på brutal bilreklam
http://alturl.com/ca2wg

#5 • Uppdaterat: 2012-06-01 03:32
Roy J

Håller med Hackenbush.
För övrigt var det inte mycket till sladdar - ser mest lite allmänt vårdslöst ut. Cool är det knappast.

Tänker man framåt så lär det väl försvinna. Vem vill köra elbil med sladd?

Roger, är du verkligen så aningslös och okunnig? Eller är det bara enklare att garva bort allt som kräver insikt.
Att vara omedveten är inte detsamma som att vara opåverkad. Men du kan ju fortsätta att inbilla dig att du alltid fattar rationella beslut.

BAnd, den där reklamfilmen var inte riktigt vad jag väntade mig. :-)
Bör nog inte visas för små barn.

#6 • Uppdaterat: 2012-06-01 07:11
PNI

Hmmm.
Verklighet och reklam har jag aldrig sett som, något som har ett samband.
Tyvärr. Reklamöverdrift skulle vara ett solklart reklamations fall. Då skulle marknaden bli betydligt mer sansade i marknadsföringen.
Reklamen om v60:in säger en hel del om dagens Volvo.
Vilka kunder man vänder sig mot.
Dvs oansvariga lagvidriga egoistiska, och med ett snällt ord buskörare.
Volvos gamla värderingar, och för den delen med produktsortiment.
Finns inte ett spår av idag.
Tråkigt, men så är det bara.
Jag har sedan unga år sålt min själ till detta märke, men med tanke på vad de spottat ut senaste 15 åren känner jag mig rejält blåst.

#7 • Uppdaterat: 2012-06-01 08:10
elpapo

PNI, är du ironisk eller allvarlig att det var bättre förr ang Volvo?

Så här ser jag på Volvo från förr, jag kan se flera allmänna vägar och skidbackar:
http://www.youtube.com/watch?v=3-ZvVwviyvI
http://www.youtube.com/watch?v=88-xtMpJZ0Q&feature=related

Och idag med toppresultat i krocktester, passiv som aktiv säkerhet.
http://www.vibilagare.se/nyheter/fordonstag-testas-pa-allman-vag-38233

Hur skulle du göra en reklamfilm för att locka en yngre potentiell köpare? BMW och Audi säljer väldigt bra, de marknadsför bla körkänsla och att det ska var roligt att köra. Jag själv kan inte tänka mig dessa bilar då de är på tok för stötiga för mig! Jag kollar alternativ... och ja... jag är sugen på en v60 kan jag känna! Främst pga säkerhet, sen design och sist kan det ju vara kul och se en reklamfilm där den ser lite häftig ut också...

#8 • Uppdaterat: 2012-06-01 08:28
BAnd

Nu är kanske inte V60-reklamen allt för upphetsande men Australien har attitydproblem bland unga män som anser att det finns koppling mellan vårdslös bilkörning och manlighet. Hittar tyvärr inte länkar just nu men myndigheterna i Australien producerar mängder med "infomercials" om vådan av att köra för snabbt och farligt. Därför kanske det upplevs provocerande att Volvo sladdar omkring på det här sättet

#9 • Uppdaterat: 2012-06-01 10:02
Peter i Sydney

Volvo är helt desperata att försöka ändra sin image som pensionärsbil i Australien. Jag vet inte var den här reklamen visades för jag har aldrig sett den. Även Mazdas Zoom-Zoom reklam har förbjudits om det kan vara till tröst för någon. Delstatsregeringen har idag meddelat att antalet fartkemeror i Sydneyområdet kommer att öka från drygt 200 till 400 och rödljuskameror från 97 till 200.

#a • Uppdaterat: 2012-06-01 10:37
Hackenbush

Jag tror inte att Volvo kommer att kunna sälja mer bilar på "sportig image". De har alltför länge byggt familjebilar och har detta instämplat i pannan.
Vad de skulle fortsätta med och trycka på istället är det idoga säkerhetsarbete de nuförtiden sysslar med. Med stigande bensinpriser kommer vi "vanliga" bilköpare att hellre köpa en bil med god säkerhet och låg bensinförbrukning än en sportvagn som absolut måste gå från 0 till 100 på max 5 sekunder.
Vad som också spelar in alltmer är vilka servicekostnader bilarna har vi är intresserade av för nuförtiden tycks servicekostnaderna skjuta i höjden. Kamremsbyte för 8000-20.000 är ju horribelt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.