Nästa artikel
Volvo XC90 tillverkas i USA
Nyheter

Volvo XC90 tillverkas i USA

Publicerad 26 september 2017 (uppdaterad 26 september 2017)
Nästa generation av Volvos största suv kommer att byggas i den nya fabriken i South Carolina.
Tidigare har vi berättat om att Volvo ryktades vara i färd med att lägga till ytterligare en produktionslina i sin kommande bilfabrik utanför Charleston, South Carolina. Nu bekräftar biltillverkaren att det blir nästa generation S60 plus XC90 som ska byggas i fabriken. S60 blir först ut när verksamheten drar igång hösten 2018.

Från 2021 börjar också nästa XC90 produceras. Då kommer kapaciteten vara uppe i 150.000 fordon årligen. Volvo investerar 1,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 8 miljarder svenska kronor i Charelstonfabriken, vilket skapar nästan 4.000 jobbtillfällen.
– Fabriken i Charleston kommer att leverera både till USA och internationella marknader och formar en stark grund för vår framtida tillväxt i USA och globalt, säger Volvos vd Håkan Samuelsson i ett uttalande.
Förra året såldes 91.522 XC90 i hela världen och fram till augusti i år har det sålts 52.659 bilar. Volvo XC90 tillverkas idag i Torslanda, men det är inte klart om nya generationen XC90 kommer att byggas där.
– Torslandafabriken kommer fortsatt att bygga SPA-bilar, till exempel Volvo XC60 vars tidigare version var en bästsäljare, och produktionstakten där ökar och vi har rekryterat hundratals personer dit under de senaste månaderna. Vi kommenterar dock inte huruvida nästa generations XC90-bilar kommer att byggas på flera fabriker än i USA, säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo Cars.
  
Diskutera: Vad tycker du om Volvos planerade fabrik i USA?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.