Nästa artikel
Volvo XC90 tillverkas i Indien
Nyheter

Volvo XC90 tillverkas i Indien

Publicerad 18 maj 2017
Med start i år kommer Volvo XC90 att sättas ihop i Indien. Därefter följer fler bilar på SPA-plattformen.
Svenska biltillverkaren börjar bygga SPA-bilar utanför Bangalore i södra Indien med start senare i år.
I Indien är efterfrågan på premiumbilar än så länge relativt liten, men Volvo tror att den kommer att växa snabbt de kommande åren. Därav beslutet att börja göra Volvobilar i landet. Volvo kommer att använda sig av produktionslicenser från Volvo Group, som redan tillverkar bussar och lastbilar i Indien. Bilfabriken ska fokusera på att sätta ihop bilar på Volvos stora plattform, SPA. Först ut blir storsuven XC90.

– Jag är glad att vi med början i år kommer att kunna sälja Volvobilar som är ”Made in India”. Att starta bilproduktion i Indien är ett viktigt steg för Volvo, eftersom vi siktar på att öka vår försäljning på denna snabbväxande marknad och dubbla vår marknadsandel i premiumsegmentet de kommande åren, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett uttalande.
 
Diskutera: Vad tycker du om att Volvo börjar bygga bilar i Indien?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-18 12:26
Roger Skagerström1

Så du tror Volvo skulle tjäna mer på att bygga bilarna här, skeppa dom till Indien och betala allsköns importtullar? Det är sånt bakåsträvande tänk som gör att företag går i konkurs.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-18 12:26
adzam

Finns nog inget fackförbund där som ställer krav..

#3 • Uppdaterat: 2017-05-18 12:48
StefL

partikel och adzam, ni har uppenbarligen inte koll på Indiens ekonomi. Poängen med att ha tillverkning i landet är att man för importerade fordon tvingas betala extremt höga tullavgifter. Tycker ni det är lika tragiskt att Volvo har tillverkning i Kina av samma anledning?

#4 • Uppdaterat: 2017-05-18 12:48
Styggavargen

För dyrt i Kina? Thailand nästa?

#5 • Uppdaterat: 2017-05-18 12:52
StefL

Tja, Volvo har ju tidigare haft tillverkning i Thailand (av bl.a. 240), de kanske fortfarande har det rentav?

#6 • Uppdaterat: 2017-05-18 15:28
hultarn

Nu har ju konkurrenterna Audi, MB, redan tillverkning där, och självklart måste Volvo också starta tillverkning för att vara med. Indien är stort, har redan mycket folk som tjänar bra, och landet utvecklas så det knakar. Varför missa en sån möjlighet?

#7 • Uppdaterat: 2017-05-18 16:03
hultarn

Stygga vargen: betänk att Kina och Indien är världens största länder sett till befolkningen, de 2 står ensamma för en tredjedel av jordens befolkning. Länderna utvecklas, och suget efter bilar är enormt. Höga tullar hindrar import, alltså bättre att bygga på plats.

#8 • Uppdaterat: 2017-05-18 20:45
Tvärnit

Ja näringslivet har betydligt bättre känselspröt mot politikerna som länge envisats med att utmåla Indien som typ UmmGupta nån gubbe som sitter i Nirvana uppträdd på en stör.
Alla är där precis som i Kina , antingen är man med eller så står man utanför...bra Volvo!
Jag blev smått road av att t ex Dacia kan sälja sina bilar bättre utrustade där i Indien mot vad de tar in hit till Sverige och den väldigt genuina rapportering som Indisk bilpress för, de är väldigt medvetna om oss (Europa) och har inte i åtanke att lägga sig lägre.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-19 07:33
Leif Kavander

Klart det blir billigare att bygga bilen i Indien. Och för varje bil som vi i Sverige köper från Indien, så blir Indien lite "rikare" och vi lite "fattigare".

#a • Uppdaterat: 2017-05-19 08:34
EnannanRobban

Leif, Volvo skall inte bygga sina bila i Indien för att leverera dessa till Europa, utan för att kunna vara med på den Indiska marknaden. Torslanda går på rött sedan länge, det kommer inte att bli mindre rött när nu XC60 skall in där, dock så är det sagt att nuvarande V60 skall till Gent så...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.