Nästa artikel
Volvo testar känguruskydd
Nyheter

Volvo testar känguruskydd

Publicerad 2 november 2015 (uppdaterad 2 november 2015)
Volvobilar ska kunna undvika skuttande kängurur på vägarna.
Lagom till att Volvo börjar testa självkörande bilar i Australien ska ett varningssystem för kängurur prövas.
Vi har tidigare rapporterat om att Volvo ska ta sitt självkörande projekt ”Drive Me” till andra sidan jordklotet. I november månad inleds testerna av självkörande bilar i södra delen av Australien, och lagom till det introducerar Volvo ett system som ska kunna upptäcka och undvika kängurur.

Det är en vidareutveckling av säkerhetssystemet City Safety som nu ska provas i områden nära Australiensiska huvudstaden Canberra.

En radar som sitter i fordonets front scannar området framför bilen och tillsammans med en kamera i vindrutan avgör systemet åt vilket håll objektet – i detta fall en skuttande känguru – rör sig och vidtar passande åtgärd.

Enligt organisationen National Roads & Motorists’ Association inträffar över 20 000 bilolyckor med kängurur inblandade varje år och detta kostar motsvarande 460 miljoner kronor årligen.

– I Sverige har vår forskning involverat större och långsammare rörliga djur, till exempel älgar, renar och kor, som är ett allvarligt hot på våra vägar. Kängurur är mindre än dessa djur och deras beteende är mer oberäkneligt. Det är därför det är viktigt att vi testar och kalibrerar vår teknik på verkliga kängurur i deras naturliga miljö, säger Martin Magnusson, säkerhetsingenjör på Volvo Cars.

Diskutera: Behöver bilens säkerhetssystem innehålla specifika kalibreringar för olika djur?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-11-02 14:30
Leif Kavander

När det gäller Sverige och det vilt vi har. Jag tror mer på viltstängsel.

#2 • Uppdaterat: 2015-11-04 10:12
Bortom

Problemet ligger inte i att föraren inte kan avgöra åt vilket håll en känguru skuttar... utan att den kan ändra riktning mycket snabbt OCH att man upptäcker dem för sen (svårt att se djur i mörker).
Jaguar, BMW (kanske flera) har experimenterat med UV strålkastare, ty många pälsdjurs päls fluoricerar i UV ljus, så de kan ses även i komplett mörker. Vet ej varför teknologin inte fått spridning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.