Nästa artikel
Volvo tar ansvaret vid olyckor med självkörande bilar
Nyheter

Volvo tar ansvaret vid olyckor med självkörande bilar

Publicerad 9 oktober 2015
Volvos vd Håkan Samuelsson har sagt att företaget tar på sig ansvaret om en självkörande bil orsakar en olycka.
Om en Volvobil orsakar en olycka i självkörande läge tar företaget på sig fullt ansvar. Det sa vd:n Håkan Samuelsson på ett seminarium i USA nyligen.
En betydande fråga när det gäller självkörande bilar är vem som ska hållas ansvarig om fordonet råkar ut för en olycka – biltillverkaren eller föraren? Nu kommer Volvo som ett av de första bilföretagen i världen med försäkran att man tar fullt ansvar om en olycka orsakas när fordonet körs i autonomt läge.

Det sa vd:n Håkan Samuelsson på ett seminarium om självkörande bilar vid svenska ambassaden i Washington D.C tidigare i veckan.

Under seminariet uppmanade även Samuelsson lagstiftarna att ha ett nära samarbete med biltillverkarna för att lösa kontroversiella kvarstående frågor såsom juridiskt ansvar i händelse av att en självkörande bil hackas av en kriminell tredje part. Volvo anser att dataintrång på en bil är ett brott.

Diskutera: Tror du att fler biltillverkare kommer att följa Volvos exempel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-10-09 12:20
Hackenbush

Tar volvo även ansvaret om bilen hackas och därmed fås att orsaka en olycka?
Eller om bilen hackas och stannas och sedan tas över med vapenhot?

#2 • Uppdaterat: 2015-10-09 13:55
Grosser

@Hackenbush. "Tänkte inte på det..."

#3 • Uppdaterat: 2015-10-09 14:23
bgl

Nja det blir väl som i andra motsvarande sammanhang, så kallat "fullt ansvar" , dvs det som ryms inom maxbeloppet i en försäkringslösning. En förvirrad autonom bil som kör in på en landningsbana i USA och vållar en totalskada med hundratals dödsoffer i en uppbränd jumbojet kan bli dyrt!

#4 • Uppdaterat: 2015-10-09 19:05
V8-Power

Tur man inte äger Volvo, riktigt korkat beslut!

#5 • Uppdaterat: 2015-10-11 22:15
Bilnerd

Vanvettigt!

#6 • Uppdaterat: 2015-10-12 14:16
Hackenbush

"Och när det väl händer hoppas jag (märkligt nog) att amerikanerna stämmer Volvo i sank."

Detta är lika säkert som amen i kyrkan. Kan amerikanerna stämma någon för fallerande system så gör de det utan att blinka.
Om man å andra sidan fäller bilisten vid en olycka så kommer väl inte någon att lita på det automatiska körsystemet efter det och då faller hela idén.

#7 • Uppdaterat: 2015-10-12 14:34
Lyteskomik

Tyvärr så kommer det förmodligen dröja länge innan liknande system blir obligatoriska i alla fordon i allmän trafik. Det skulle drastiskt sänka antalet olyckor och tillbud. Tills vidare får man väl köpa en ny Volvo och glädja sig åt att slippa det dötråkiga rattrunkandet till och från jobbet varje dag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.