Nästa artikel
Volvo får belgiskt miljardlån
Nyheter

Volvo får belgiskt miljardlån

Publicerad 14 december 2010 (uppdaterad 14 december 2010)
Volvo lånar två miljarder kronor för att investera i fabriken i belgiska Gent. Bland annat ska fabriken anpassas för produktion av en ny elbil.

På måndagen undertecknade Volvo Personvagnar ett låneavtal med belgiska banken ING. Lånet, som kan liknas vid ett vanligt banklån, uppgår till nästan två miljarder kronor och sträcker sig över fem år.

Pengarna ska användas till investeringar i fabriken i Gent. Den flamländska regionsregeringen garanterar lånet för att säkra jobben för fabrikens 3 800 anställda.

– Lånet tryggar investeringar och jobb i Gent och ger finansiell stabilitet till bilprojekt med industrialisering i vår fabrik i Belgien, kommenterar Stefan Jacoby, vd för Volvo.

Elektrisk Volvo C30
Exakt vad investeringarna gäller är oklart, men sannolikt ska fabriken anpassas för produktion av en eldriven variant av Volvo C30. Serietillverkning inleds inom de närmsta åren.

Parallellt med lånet i Belgien arbetar Volvo mot att få ett tre gånger så stort lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.

EIB har redan godkänt lånet på närmare sex miljarder kronor, men den svenska regeringen måste också lämna garantier för att det ska kunna betalas ut. Just nu pågår förhandlingar mellan Volvo och Riksgälden.

För att ta del av särskilt gynnsamma villkor som EU införde i samband med bilkrisen 2008 måste ett avtal vara undertecknat innan årsskiftet.

Diskutera: Hur ser du på Volvos framtid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.