Nästa artikel
Första bilden på Volvo EM90: Här är nya minibussen
Nyheter

Första bilden på Volvo EM90: Här är nya minibussen

Publicerad 24 augusti 2023 (uppdaterad 13 november 2023)
Volvo ska haka på trenden med lyxiga minibussar. I november visas nykomlingen Volvo EM90 upp, som delar teknik med Zeekr.

Volvo ska lansera en eldriven minibuss. Den nya modellen döps till Volvo EM90 och en första teaserbild har nu visats upp, tillsammans med en film.

Minibussarna blev populära på 1990-talet men sedan dess har de nästan helt ersatts av suvar på bilmarknaden. Nu gör Volvo alltså ett nytt försök, men med fokus på lyx och komfort snarare än på att locka barnfamiljer.

”Tänk dig ett rörligt utrymme där du bara kan vara dig själv. En plats där du kan kommunicera med dina nära och kära, skapa, slappna av, arbeta eller bara tänka”, skriver Volvo i ett pressmeddelande om den nya modellen.

Volvo EM90 ska premiärvisas i november och kinesiska kunder som vill förhandsboka ett exemplar kan göra det samma dag. Om modellen även ska säljas i Sverige återstår att se.

– Den kommer bli tillgänglig för förbeställning för kunder i Kina först. Andra eventuella marknader utreds, men där är inga beslut fattade än. Mer information kommer i ett senare skede, säger Magnus Holst på Volvo Cars pressavdelning, till Vi Bilägare.

Volvo EM90 delar teknik med Zeekr 009.

Bild från Zeekr 009.

Den tekniska grunden till Volvo EM90 kommer från Geelykoncernen. Syskonmodell blir Zeekr 009 som tidigare kallats ”världens första helt elektriska lyx-mpv”. Den är 5,2 meter lång, väger 2,8 ton och har läderklädda fåtöljer åt sex passagerare.

Batteripaketet från företaget CATL har 140 kWh, vilket ska ge en räckvidd på 82 mil enligt den kinesiska körcykeln. Fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter gör att minibussen kan accelerera till 100 km/h på 4,5 sekunder.

Prislappen i Kina ligger på mellan 750 000 och 880 000 kr.

Även Lexus har nyligen visat upp en lyxig minibuss med fokus på komfort, men den är inte eldriven.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 24 augusti 2023 Vi får nog så smått börja…
  • 24 augusti 2023 "Om modellen även ska säljas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.