Nästa artikel
Volkswagen dubblar garanti
Nyheter

Volkswagen dubblar garanti

Publicerad 12 april 2017 (uppdaterad 12 april 2017)
Sjusitsiga suven Volkswagen Atlas säljs i USA, med generös garanti.
Försöker återuppbygga förtroendet i USA med kundfrämjande åtgärd – men det är inte aktuellt att göra samma sak i Sverige.
Amerikanska kunder som väljer att köpa 2018 års suvar Atlas eller Tiguan från Volkswagen kommer att belönas med sex års eller 11.600 mils nybilsgaranti, beroende på vad som kommer först. Det meddelar Volkswagen på sin hemsida och säger att det är dubbelt så mycket som erbjuds av konkurrenterna.

Garantin är av så kallad ”Bumper-to-bumper”-typ, alltså allt mellan stötfångarna, och omfattar enligt Volkswagen även drivlina (motor, transmission och fyrhjulsdrift).

Den utökade garantin är troligtvis ett insmickrande försök att få bilspekulanter att återfå förtroendet för Volkswagen efter dieselskandalen. Det är bara kunder i USA som omfattas av den generösare garantin. I Sverige säljs inte Atlas, men Tiguan har två års nybilsgaranti. Enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen i Sverige, är det inte aktuellt att utöka garantin här:
– Varje marknad tar fram sina egna erbjudande utifrån just den marknadens förutsättningar. Frågan om garantier diskuteras även hos oss men vi ser vårt erbjudande som en helhet och för svensk del är det för närvarande inte aktuellt att ändra våra garantivillkor. I nuläget kan man dock välja att köpa till förlängd garanti när man beställer sin bil.

Diskutera: Borde Volkswagen utöka sin garanti i Sverige också?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-04-12 14:19
hultarn

Men, koreanerna har 7 års garanti. Varför törs inte VW ha det? Tror de inte på sina produkter?

Taxiföraren berättade i måndags att han var väldigt besviken på sin VW, DSG-problem, spridarproblem, hjullagerproblem och nu knakstagen. Och bilen har inte gått 14.000 mil än. Det blir inte fler VW sa han.
Han kör även V60, 508, Zafira samt Prius (enbart i stan), och de har alla haft mindre problem.

#2 • Uppdaterat: 2017-04-12 15:08
L. Mäkinen

De har väl så lång garanti som krävs för att kunderna ska handla bilarna. Här verkar förtroendet för VW vara ganska gott med tanke på försäljningen.

#3 • Uppdaterat: 2017-04-12 15:11
40-talisten

Bilindustrin vill bara betala den garantitid som presumtiva kunder förväntar sig. Det finns s.k premiummärken som bara har två, tre års garanti, men deras prisokänsliga kunder accepterar det. Något samband mellan kvalitet och garantilängd finns inte.

#4 • Uppdaterat: 2017-04-12 18:30
Pi

Det vore verkligen på tiden med i alla fall 5 års garanti. Av "koreanerna" är det väl trots allt bara Kia som har 7 år och inte nåt generellt för de övriga märkena. Om jag fattat rätt så har alla märken som säljs i Norge minst 5 års garanti så man kan ju fråga sig varför inte detta skulle kunna gälla även här.
Korta garantitider gäller ju som sagt också många "premium-märken" - inte minst Volvo...

#5 • Uppdaterat: 2017-04-12 18:52
adzam

Svenskar köper Volkswagen ändå, men självklart ska garantin vara lika för alla

#6 • Uppdaterat: 2017-04-13 07:14
hultarn

Jag rättar mig själv här, Hyundai har 5 års garanti, medan Kia har 7. Varför "kvalitetsmärkena" inte törs ta det steget i Sverige förstår jag inte, men det är som sagt skillnad redan i Norge.
Jag minns att det var ett jäkla rabalder när Peugeot kortade sin garantitid från 5 till 3(?) år, fast de flesta fabrikat har ju bara 2 år.. Om jag minns rätt så hade både Saab och Volvo 5 år/16.000 mil garanti i USA redan på 70-80-talet, medan de bara hade ett år här hemma. Konstigt.

#7 • Uppdaterat: 2017-04-13 11:01
Axa

Visst kan längden på garantin ha betydelse men desto viktigare är vad som står i det finstilta...

#8 • Uppdaterat: 2017-04-13 15:11
skarj

Man kan gissa att längre garanti justerar upp priset, tror inte garanti är något som är gratis på nåt vis...
Några märken, tex Peg å Opel har ju sänkt garantilängden, känns sådär tycker jag, i det bästa av fall sänder det lite felaktiga signaler (i min värld).

#9 • Uppdaterat: 2017-04-13 16:58
Pi

Opel är väl det märke som fladdrat mest med sina garanti-tider i Sverige och det under ett fåtal år. Som mest 5 år - nu 2 år men i vart fall vissa modeller säljs väl ofta med 1 extra års garanti.

#a • Uppdaterat: 2017-04-15 09:14
Carl Johansson1

Fina fordon som jag inte skulle ha någonting emot att ha, men dom förtjänar inte mina pengar. Även om alla tillverkare optimerar och fuskar(?). Det är inte bara dieselgate dom stör mig, utan dom dåliga bensinmotorerna från vag med hög oljeförbrukning och kamkedjeproblematiken. Nu ska man tydligen byta kamaxelrem istället.. Hallå förra årtusendet!. Sedan allt problem med dsg-lådorna. Tack men nej tack till någon vag-modell.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.