Nästa artikel
Vill låsa fast fordon i 36 timmar
Nyheter

Vill låsa fast fordon i 36 timmar

Publicerad 22 mars 2018
Regeringen har lagt ett förslag om förlängd så kallad klampning.
Som reglerna ser ut idag kan trafikpolisen låsa fast hjulen i ett dygn på fordon som bryter mot trafikreglerna. Detta kan till exempel tillämpas i yrkestrafik om det upptäcks att lastbilsförare tagit för korta pauser, kört för länge utan vila eller utländska åkerier brutit mot cabotageregler. Att fordonet är fastlåst är en säkerhet för att eventuella böter betalas.

Med det nya lagförslaget skulle klampningstiden förlängas till 36 timmar, alltså ett och ett halvt dygn.  
– Vi ska ha ordning och reda på de svenska vägarna. Utökad tid för att låsa fast hjulen på fordon som bryter mot regelverket är ett effektivt sätt att beivra regelöverträdelser. Varje timme räknas eftersom det kostar att stå stilla. En utökad tid innebär att kontrollmyndigheterna får bättre verktyg för att se till att sanktioner kan verkställas, till exempel säkerställa betalning av sanktionsavgifter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Om ett fordon bedöms vara trafikfarligt finns det ingen tidsgräns för klampning.

Diskutera: Vad tycker du om förslaget om utökad klampning?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-03-22 11:13
Eric Davidsson

Det är till att vakna sent. Straffskatta alla utländska åkare som kör här. Mycket märkligt att vi låter alla utländska åkare åka gratis när resten av Europa tar betalt. Bort med fyllekörningar som merparten av de utländska åkare står för, 36 timmar är för billigt beslagta deras bil bötfäll dem och vips ut ur Sverige, kanske biter det.

#2 • Uppdaterat: 2018-03-22 11:20
Eric Davidsson

Höll på att köra in i bakändan på en bil från RO som skulle stanna på en ficka på motorvägen avsedd för arbetsfordon. Att en mörk regnig kväll stå stilla på motorvägen med bristfällig belysning bak är galet. Jag har sett bilar stå parkerade på dessa ställen och sett polisen köra förbi. Tala om för mig Herr Polis varför gör ni inget, varför slipper dessa undan medan ni kan bötfälla en inhemsk för att han inte rengjort nummerskylten? Bäste Polis svara gärna på det men klart ni vill ju knappt stiga ur bilen längre.

#3 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Hade för en tid sedan ett samtal med den regionala polisen. Varför dom aldrig syns ute bland medborgarna, finns tillgängliga, knyter kontakter och fångar upp eventuella tips för att i bästa fall kunna förebygga brott. Enligt min kontakt, som var mycket trevlig och tillmötesgående, finns inga poliser tillgängliga. Från politikerhåll får vi gång efter annan höra att "det har aldrig tidigare funnits så många poliser". Men var är dom någonstans? Syns inte, men finns ändå??

#5 • Uppdaterat: 2018-03-22 22:23
CEAT

Skulle föreslå att det är låst tills det betalats. Om betalning ej sker inom 14 dagar/30 dagar tillfaller fordonet svenska staten som skrotar/säljer vidare. Ger man sig in i leken får man leken tåla :)

#6 • Uppdaterat: 2018-03-22 22:45
AMGStar

Där här med klampning verkar det finnas en viss övertro på från lagstiftarens sida. Ja menar en klamp som ovan sågas ju itu på en kvart,eller så byter dom ju bara hjulet på 30-45 minuter. Måste finnas bättre sätt !

#7 • Uppdaterat: 2018-03-23 01:43
John2008

Mycket bra förslag om utökad klampning!

#8 • Uppdaterat: 2018-03-23 07:45
Rallykalle73

Japp, och när dom utländska chaufförerna står stilla, skräpar dom ner som f-n. Samt dricker sprit, men dom vet ju ej när nästa körning blir. Så hur dom vågar är för mig en gåta.

#9 • Uppdaterat: 2018-03-23 08:07
Saabium

Bra, kort och gott!

#a • Uppdaterat: 2018-03-23 11:15
systembolaget

Nu börjar det att hända saker hos regeringen, du går från klarhet till klarhet Tomas, först vinterdäck på alla hjul , och nu klampning.
bättre sent än aldrig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.