Nästa artikel
Vi testar autobromsen i Volvo XC90
Video

Vi testar autobromsen i Volvo XC90

Publicerad 15 april 2015 (uppdaterad 16 april 2015)
Vi Bilägares Mikael Schultz har testat autobromsen i nya XC90. I ösregnet visade Volvo hur tekniken som ska skydda både bilburna och övriga trafikanter fungerar.
Volvos aktiva säkerhetssystem använder sig av radar-, laser och kamerateknik. I klippet ovan kan du se när Vi Bilägares biltestare Mikael Schultz provkör systemen på Volvos testanläggning.
 
En mer utförlig rapport väntar dem som kikar in på ViBilägare.se framöver och särskilt för dem som håller utkik efter kommande nummer av tidningen.
 
Diskutera: Hur viktigt är det att nya bilar utrustats med autobroms enligt dig?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-15 19:28
kallbil

så ser man en ny XC90 i en korsning så är det bara köra rakt ut framför vid väjningsplikt.. perfekt ;)

#2 • Uppdaterat: 2015-04-15 20:55
L West

Tror nog att Volvo redan tänkt på och testat det scenariot.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-15 21:17
Lyteskomik

"...när man möter en snöplog på en mindre väg och plogen sprutar en snövall mot ens bil. " En tanke i all välmening - håll till höger när du möter plogbilen. Eller?

#4 • Uppdaterat: 2015-04-15 22:01
Lyteskomik

Japp! Till och med här så riktar plogbilarna plogarna mot snövallen. Inte mot den mötande trafiken. Om det inte är ett fruntimmer som kör förståsss, då vet man aldrig vad som händer.

#5 • Uppdaterat: 2015-04-15 22:05
lillflingan

Jag har en MB e klass med olika säkerhets-skydd och som fungerar jättebra. Jag blir hindrad att byta fil, jag kan inte fronta mot annan bil, jag hindras åka in i framförvarande bil, en cykel i sidled som vinglar inåt eller en gående hindras bli påkörda och vid fasta hinder och korsning/rondell tas hastigheten ned eller hindras accelerera ut ur eller in i. Dessa saker är visserligen inte standard och jag tycker man ska jämföra bilar på tekniska grunder och inte lägga in massa ideologiska markörer i tron att Volvo hade hjärtat till vänster när det är så att den ska få kommunisterna att acceptera sitt handlande, - därför om Volvo tar sådant ansvar genom att ensamma om tekniken kunna stanna istället för att döda utan att ta betalt ja då måste jag åka Volvo som ju representerar solidaritet och medmänsklighet. Volvo har alltid varit en medelmåtta både kvalitet och teknik men nu också innovativt. Men det är ju standard som är grejjen. Man får inte köpa säkerhetspaket för egna pengar. Metalliclack och centrallås är OK men inte mer, -det ska va standard. Det luktar gammal gubbe om tidningen men hallå videon är ju nästan en propaganda där de offrar i regnvädret. Ska man jämföra bilar ska de va fullutrustade...

#6 • Uppdaterat: 2015-04-16 07:48
Pi

Men grejen med denna typ av säkerhetsutrustning som kan rädda livet även på människor utanför den egna bilen är ju att så många fordon som möjligt borde ha dessa funktioner och då är det standardutrustning som gäller. Sen om du lillflingan t ex vill öppna bilens baklucka elektriskt så är det väl rimligt att det kan ligga i tillvalspaket men uppenbara säkerhetshöjande utrustning bör i möjligaste mån vara standardutrustning i nyintroducerade bilar idag. Finns tekniken till rimliga priser och den kan minska lidandet avsevärt vid en olycka, eller helt avstyra den, så varför inte standardmontera den ? Det är väl inte bara de med fetast plånbok eller tjänstebil som skall ha möjlighet att skydda sig själv och inte minst andra på ett bättre sätt ?

#7 • Uppdaterat: 2015-04-19 13:56
Roy J

Antifeministen, du har inte funderat på häst och vagn? Verkar ju lagom konservativt för din smak. Eller är hästen för självgående?

#8 • Uppdaterat: 2015-04-23 11:21
Skalman1

@Antifeministen
Låt oss stanna här nu på 2015 och upphöra med all form av utveckling, forskning och uppfinnande i vad det gäller allt här i världen.
Det är ju onödigt med nya saker som med säkerhet kommer att rädda människoliv.
Nej, verkligheten ser ut såhär.. Den lilla skara människor som kommer att SMSa pga autobroms är lika värdelösa bilförare oavsett autobroms eller inte. De kommer att orsaka trafikolyckor i vilken bil de än sitter i för att befrielsen av IQ helt enkelt är oberoende av bilmodell.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.