"Vem äger fordonet?" öppnas igen

Publicerad 2009-08-24 11:33
Nyheter

Vibilagare.se har tidigare rapporterat om att sms-tjänsten "Vem äger fordonet?" stängs ned. Men nu gör Transportstyrelsen en helomvändning - och öppnar tjänsten igen. DISKUTERA: Vad tycker du om Transportstyrelsens helomvändning? Är det rätt att tjänsten blir avgiftsbelagd?

- Det känns positivt att vi snabbt har hittat en lösning som möjliggör en återstart. Vi vet att tjänsten är efterfrågad hos allmänheten, säger Birger Höök, direktör för Trafikregistret inom Transportstyrelsen, enligt alltommotor.se.

Under 2008 skickades omkring 11,5 miljoner svenska sms till Transportstyrelsens sms-tjänst "Vem äger fordonet?". Tjänsten tog emot sms med registreringsnummer och skickade kort därpå ett svar där det framgick vem som ägde bilen med det aktuella registreringsnumret.

Trots det höga antalet användare valde Transportstyrelsen att stänga ner "Vem äger fordonet?" den 1 juli.

"Även vi påverkas av den rådande lågkonjunkturen och måste spara in på verksamheten. Vi väljer att spara på det här sättet eftersom vi bedömer att det inte innebär inskränkningar i vår service mot allmänheten. Informationen ur våra register är tillgänglig men genom andra kanaler", sa Birger Höök, direktör vid trafikregistret, då.

Men nu gör Transportsstyrelsen en helomvändning och öppnar återigen tjänsten. "Vem äger fordonet?" kommer att fungera på samma vis som tidigare - men blir nu avgiftsbelagd och får ett nytt nummer. Varje sms som skickas till 72503 kommer att kosta tre kronor och intäkterna ska täcka Transportstyrelsens kostnader för tjänsten.

"Vem äger fordonet?" går att använda från och med 1 september 2009.

Artikeln har
19
kommentarer

3 kr är för billigt. 10-12 spänn känns sexigare. Och en Selma /liter soppa oxå!

Bra förslag av en insändare att man ska kunna få upplysningar om stulna fordon som ett tillägg.Är väl värt mer än 3:- om allmänheten på detta sätt kan bistå polisen.Och hur går det praktiskt till att få in dessa kronor. Ska bankkonto nr lämnas ut?

Tycker inte att det är rätt att de kommer ta pengar för tjänsten, de kr kan de gott ta ifrån fordonsskatten...

Någon som är överraskad?Tjänsten bedöms inte som viktig, men när man upptäcker att man kan ta in 33 miljoner kronor då... Avgifter - avgifterJag undrar när myndigheterna kommer och sätter en myntautomat på min egen toalettdörr.

Man borde kunna få ut fullständiga uppgifter tidigare ägare etc. över datorn.3:- för sms tjänsten är okej.Man får då bara namnet på nuvarande ägare och ibland vill man ha lite mer.Fax är inget som folk i allmänhet har tillgängligt.Dator och e-leg skulle vara bättre

Fordonet du sökt är registrerat på en privatperson. I enlighet med Personuppgiftslagen (1998:204) får Transportstyrelsen inte publicera personrelaterade uppgifter på Internet. Därför kan du endast ta del av grundläggande fordonsdata. Om du vill ha fullständiga ägar- och fordonsuppgifter läs under rubriken "Vill du veta mer?".Hur kan det komma sej att mobil går det men inte på datorn

Sådan information bör inte vara offentlig.Anmälan till polisen kan göras ändå.

3 kr är billigt för att kunna identifiera misstänkta och kartlägga vissa personers rörelser.Jag är glatt överaskad för att det blev så billigt.Nummerupplysningen är däremot hutlöst dyr.

Får man också uppgifter om bilen är anmält som stulen? Ibland undrar man när vissa kör som om det vore så ... Isåfall kan man tipsa ägaren/polisen.

Vist kan det kosta 3 spänn men den kunde även vara gratis med tanke på hur mycket slantar dom tar in på skatten och bilbesiktning.

Skriv ny kommentar

Logga in eller registrera dig för att kommentera
Senaste nytt

Logga in

Omröstning

Volvo-teknik studerar föraren och aktiverar automatiskt hjälpsystem.
Visa tidigare undersökningar

Följ Vi Bilägare på Facebook

Få Vi Bilägares nyhetsbrev – gratis