Nästa artikel
Varm sommar ger sämre grepp
Nyheter

Varm sommar ger sämre grepp

Publicerad 21 juli 2014 (uppdaterad 21 juli 2014)
Trafikverket varnar nu för att de höga temperaturerna ökar risken för försämrat väggrepp.

Det varma vädret gör att risken för försämrat väggrepp ökar i och med att vägbanan är uppvärmd. I enstaka fall kan så kallad "blödande asfalt" uppstå på nylagda vägar, då tränger bindemedel upp genom asfalten och försämrar greppet ytterligare. Extra farligt kan det bli under åskskurar då stora mängder vatten på vägen kraftigt ökar risken för vattenplaning.

Trafikverket uppmanar också alla trafikanter som upptäcker något problem att kontakta deras kundtjänst på telefonnummer 0771 921 921.

Diskutera: Har du upplevt sämre väggrepp på grund av värme?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-21 12:46
Lason1

Har aldrig vart med om det själv, men tänker på dom som kör runt med dubbfria vinterdäck nu när det är mellan 25 och 30 grader, hur mycket risker det innebär i och med försämrat grepp.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-21 16:32
Reverend Benny

Tänker nog mest på MC-åkare och de avsnitt som redan idag har "dålig friktion".
Eller alla de som är dåsiga i bilar där AC;n säckat ihop eller inte finns. Trafikverket borde erbjuda gratis glass vid dessa "risk"ställen så vi stannar till och saktar in.

#3 • Uppdaterat: 2014-07-21 16:42
Ingooo

Har hänt mig på nylagd asfalt efter åskskur och högsommar. Kombinationen kan bli fantastiskt hal. Fick sladd med bakvagnen med helt nya sommardäck. Hade tur och det gick bra och ett äventyr och erfarenhet rikare blev jag.

#4 • Uppdaterat: 2014-07-21 21:34
milesd

Hände mig på väg genom Uppsala då E4an gick in i stan. Såg att framförvarande bil bromsade helt + länge ca 40 m framför mig. Började bromsa lite och det var som isgata på vintern, pumpbromsade (hade inte ABS) och fick nääästan stopp på bilen så jag dunsade i smått på framförvarande men ingen skada eller märke som tur var. Bilen bakom mig körde in lite hårdare i min dragkrok så han fick lite intryckt front. Sammanlagt var det 4-5 bilar i seriekrock. När jag gick ut på asfalten så var det som is.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.