Nästa artikel
Var tredje skrämd av ny teknik
Nyheter

Var tredje skrämd av ny teknik

Publicerad 27 december 2018 (uppdaterad 28 december 2018)
Ford har satt ihop en trendrapport för 2019 som undersöker bilförares relationer till teknologisk förändring.
Det är den sjunde trendrapporten Ford sätter ihop för att veta vad deras kunder känner och tycker. Årets rapport har fokuserat på teknisk förändring. Rapporten visar att en klar majoritet, 86 procent, tycker att en förändring är nödvändig för att komma framåt och nästan lika många säger att de får energi av att saker förbättras, men en tredjedel säger att den tekniska förändringen är skrämmande.

– Vi bestämde oss för att försöka finna frön till positiv förändring – saker som gör att vi och våra beteenden rör oss framåt och förändras till det bättre. Även om förändring ofta gör oss obekväma så kan vi ändå lyssna inåt och kontrollera våra egna handlingar. När vi inser att vi har kontroll över vårt eget beteende, så kan det hända väldigt bra saker, säger Sheryl Connellly, chef för Fords globala trend- och framtidsavdelning.

Rapporten fann sju trender, bland annat att många tycker att teknologi är den största drivkraften till förändring och att teknik underlättar pendling. Fler och fler försöker också begränsa tiden de spenderar med sina digital prylar. Läs hela rapporten här

Diskutera: Hur förhåller du dig till teknologisk förändring? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-12-27 12:14
1

Haha. Bland kommentarer på denna sida känns det ofta som att typ 90 % är mot nyheter. Men det är nog bara så att de är mest högljudda.

#2 • Uppdaterat: 2018-12-27 12:29
N-iklas

Teknologi utan intelligens ger dåliga resultat.

#3 • Uppdaterat: 2018-12-27 13:36
Svenne60

Jag avskyr all elektronik och som kommer mer och mer inbyggt i nya bilar. Inget som jag har efterfrågat eller som behövs. Jag tar mig för pannan när val av bil bestäms av vilket "infotainment" system som finns. Eller vilken upplösning skärmen har. Det verkar som att det är mer intressant vad för datakraft och div fantastiska elektroniska finesser som finns än att bilen ska gå att köra. Men det finns naturligtvis ett undantag, det är sådant som får motorn att gå bättre, snålare och renare, i form av bättre insprutningssystem.

#4 • Uppdaterat: 2018-12-27 13:58
Styggavargen

Att det tog lång tid att förstå att utsläppen minskar med hybrid eftersom förbrukningen minskar, jo det verkar vara svårt...

Skämt åsido, själv tycker jag för lite fokus lagts på att minska förbrukning och sedan i ett handslag kan man utan att tveka kasta bort 20-30 års kunskaper och plötsligt börjar bygga högre bilar. Borde man inte ställa sig frågan varför de var låga?

#5 • Uppdaterat: 2018-12-27 15:36
Roger Skagerström1

Fast nu är det väl så att i princip varenda bil går att köra. Den tröskeln har vi liksom kommit över. De flesta bilar har ett någorlunda väl placerat pedalställ och ratten sitter väl typ i mitten på 99% av bilarna. Då kanske man kan tillåtas börja fokusera lite på upplevelsen när nu de basala kraven uppfylls.

Dessutom verkar folk tro att "elektronik" automatiskt är nåt jättedyrt, jättekomplicerat och att det kommer gå sönder jättefort! Vojne vojne! Hur SKA det sluta?

De flesta prylarna är rätt billiga. När väl en skärm går sönder i en bil kommer man kunna byta ut den för nån tusenlapp. Har hittils inte läst om någon bil där skärmen gått sönder dock. Vajrar som går upp till mätarhusen i gamla 60-70-talshäckar dock? Funkade de ens som nya? Som jag skrev i ett tidigare exempel - en så "avancerad" sak (som garanterat kommer gå sönder och alla dör) så är det inte ens, i sammanhangent, dyra delar.

https://www.bildelsbasen.se/se-sv/Volvo/VOLVO-V70/2014_2016/EL-&-Givare-&-Databox-&-Sensor/Adaptiv-Farth%C3%A5llare-Sensor/Alla/ID-33000671/OEM-31387311/

Där är tex hela klustret för adaptiv farthållare etc. 1700 kr på skroten. Lär väl kosta det dubbla ny kanske. Antar att det bara är att skrota bilen om den skulle gå sönder?

#6 • Uppdaterat: 2018-12-27 15:45
Klarsynt

Jag är mest skrämd över hur lättvändigt våra politiker kastar ut våra skattepengar till saker som är helt hål i huvudet. Som att ge massvis av dem till rika köpare som köper blodsbatteribilar, t ex.

.

#7 • Uppdaterat: 2018-12-27 18:22
Alfie

Tänk om vi kunde köpa bilen likadan fast i olika utföranden. En med "enkla" tillbehör utan mycket elektronik, En med alla tänkbara innovationer och framtidselektronik, En med "lugn motor" men med extra komfort (för damer, ålder + och herrar med hatt), och en med extra hkr, variabelt fram- bak -eller 4hjulsdrift , och nitrotillskott i 10 sekundersintervaller (xtra tillbehör bakvänd keps) och en med plåtcabb och tillbehöret guldbågade solgasögon med spegelglas och rutig scarvs. Var god och välj.....

#8 • Uppdaterat: 2018-12-27 20:16
saabnisse

Så kunde man köpa flera bilar i USA för 50-60 år sedan.
En av de större tillverkarna påstod att de skulle kunna tillverka bilar i över 100 år utan att leverera två likadana med alla modellvarianter och färgkombinationer!

#9 • Uppdaterat: 2018-12-27 21:17
Styggavargen

Roger, det finns nog fler än man tror som inte vågar köpa nyare bilar pga all elektronik. Jag känner en, han köper bilar ifrån sent 90-tal och kanske max till årsmodell 2003-2004. Rädsla är en stark kraft man inte skall underskatta.

#a • Uppdaterat: 2018-12-27 22:59
Grosser

Jag är glad att vi får in mer teknik i bilarna, det visar ju ändå på en bransch i (försiktig) utveckling.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.