Nästa artikel
Var tionde chaufför kör obekvämt
Nyheter

Var tionde chaufför kör obekvämt

Publicerad 29 augusti 2012 (uppdaterad 29 augusti 2012)
Hur kör busschaufförer egentligen? Det har forskare undersökt och kommit fram till att en av tio är dålig på att framföra bussen.

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm har granskat hur bussförarnas körstil påverkar passagerarnas komfort. Resenärer fick betygsätta sina resor och ett antal bussar i en Stockholmsförort utrustades med mätutrustning.

Bland annat studerades acceleration, inbromsning, kurvtagningskrafter, ryck i längsled och om hastigheten varit jämn eller inte. Slutsatsen är att en av tio chaufförer kör så illa att passagerarna riskerar att drabbas av obehag eller i värsta fall åksjuka, de flesta kör acceptabelt och en av tio kör riktigt bra.

För att komma till rätta med problemet föreslår KTH-forskarna nya hjälpmedel till förarna. Exempel på sådana skulle kunna vara en digital vattenhink på en skärm som skvalpar över om föraren kör obekvämt eller vibrationer i sätet som aktiveras om körstilen är alltför ryckig.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-29 13:00
Thommys

Höj lönen och få förare som tar sitt jobb på allvar. Idag är det delvis en avsläppnings plats för arbetslösa som blir tvingade att ta jobb de inte vill ha. De får busskortet gratis och sedan hoppas de på att bli av med jobbet igen så att de kan stämpla vidare. Det gäller självklart inte alla förare men de 10% som missköter sig.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-29 14:20
generalzbynio

Är det verkligen bara 10%? Det kanske beror på hur man klassificerar "dålig"..

#3 • Uppdaterat: 2012-09-04 22:01
UNO ÄR BILKUNNIGAST (ej verifierad)

Jämför själva, bara i Toyota sitter man bekvämt. Det tack vare bl a den väl utformade lagommjukheten man kan ställa in tack vare bl a deras kvalitet och tjockhet i skummet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.