Bild
Nästa artikel
Från och med 1 juli i år kan tester av självkörande bilar genomföras i verklig trafik.

Vägen öppnas för självkörande bilar

Nyheter

Regeringen ger grönt ljus för testverksamhet av autonoma fordon den 1 juli 2017.

Idag tog regeringen beslut om att tillåta tester av självkörande bilar på allmänna vägar i Sverige. Reglerna träder i kraft den 1 juli i år och innebär att det behövs tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva testverksamhet av autonoma fordon. Det krävs också att det finns en person i eller utanför testbilen som är ansvarig förare och hela tiden är beredd att ta över kontrollen.
– Regeringen ser det som viktigt att Sverige är ett land där ny innovativ teknik för hållbara transporter kan testas. Nu skapar vi bättre förutsättningar för försök med självkörande fordon i allmän trafik, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett uttalande.

Det har fram tills nu inte funnits något regelverk kring självkörande bilar och det har varit svårt för lagstiftningen att hänga med i utvecklingen. Frågan har stötts och blötts under flera år, bland annat har datainspektionen satt sig på tvären gällande alla kameror och sensorer som används av självkörande bilar, då de befarar att de kan identifiera personer utanför fordonet och därmed strida mot personlig integritet.

Beslutet som tas idag gäller alltså bara försöksverksamhet, men regeringen har också tillsatt en utredning som i höst ska komma med förslag för vilka regler som behövs för att självkörande fordon ska kunna rulla ute i trafiken permanent.

Biltillverkaren Volvo befinner sig i startgroparna för att få komma igång med sin testverksamhet, Drive Me, där 100 självkörande volvobilar ska sättas på prov av utvalda privatpersoner i Göteborgstrafiken.
– Vi har ännu inte tagit del av de nya reglerna men vi välkomnar att regeringen arbetar för att tillåta testverksamhet och på sikt även en lagstiftning som permanent tillåter självkörande bilar på vägarna, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars i Sverige, och tillägger:
– Drive Me är planerat komma igång med de första bilarna i slutet av det här året. Det står fast.

Diskutera: Kan Sveriges utdragna lagprocesser försena utvecklandet av självkörande bilar?

Kommentarer

#1
2017-04-20 14:59

Absolut, rädslan för att en kamera skulle ta en otillåten bild av ett ansikte kan mycket väl stoppa försöken med självkörande bilar, men där måste man nog ge sig, det kommer säkert EU-lagar som kommer att styra över de nationella osäkerheterna.

#2
2017-04-20 15:45

det var på tiden att de kom till skott, se nu till att köra lite i "ferrarifart" så ärendet inte hamnar mellan två stolar.

#3
2017-04-22 07:39

......... en person i eller utanför testbilen som är ansvarig förare och hela tiden är beredd att ta över kontrollen .......

Är detta genomtänkt, hur tar en person utanför kontroll?

Lägg ner innan 1a dödsoffer redovisas!

#4
2017-04-22 08:28

Det har ju redan skett stone, en dog i en krock med en Tesla som körde i autonomt läge.

#5
2017-04-22 08:35

Självkörande bilar blir nog bättre på att hålla fartgränserna och använda blinkers och hålla avstånd till framförvarande så länge det fungerar som det ska, sen så lite svinn får man väl ta, det lär väl dröja innan vi behöver möta dom i Norrbotten speciellt dom vägar som ibland är svårt att skilja från leråkrar,vad ska dom navigera efter där,kanske tallarna på sidorna

#6
2017-04-22 08:47

De som förlorar en anhörig ser det nog inte som "lite svinn"

#7
2017-04-22 17:56

Hur många dör i trafiken på grund av den så kallade "mänskliga faktorn" ? Hur mycket flygplansolyckor skulle vi ha om man tog bort datorerna som styr och kontrollerar dem ?

#8
2017-04-23 08:12

Den mänskliga faktorn byts ut mot fallerande datorsystem, jag vet inte vilket som är värst.

#9
2017-04-23 10:30

Fömodligen så kommer olyckor på grund av tekniska fel bli mycket mindre än olyckor på grund av knarkare och rattfyllerister som vi möter på vägarna

#10
2017-04-23 10:35

Möjligt Hans men själv skulle jag bli enormt uttråkad av att sitta och åka i en självkörande bil eftersom jag gillar att köra bil.

#11
2017-04-23 11:10

I det fallet har vi samma åsikt, man märker ju att man blir slöare av att använda farthållare spec i kombination med automatlåda

#12
2017-04-23 13:49

Utvecklingen verkar helt inriktad på att autonomin ska inse vad som händer ovan vägbanan - men hur ska själva vägbanans körbarhet analyseras?
Vi har sedan ett par år en ca 10m lång spårbildning av lastbilsdubbelmontage på T865, en liten asfalterad byväg. Spårdjupet är som värst 10 cm, man tvingas köra med högersidans hjul i spåret vid möte. I höstas körde jag efter en liten Atos med 4 vuxna och uppenbarligen liten lokalkännedom som fick möte just där. Han lyfte på vänster bakhjul som en pinknödig tax, föraren lyckades räta upp bilen vars bakdel krängde åt höger trots möte med en timmerbil. Han stannade efteråt och mötande bil som också såg händelsen tyckte föraren såg illa berörd ut.
Hur ska en autonom bil upptäcka vägskadan och hantera en dylik situation?

#13
2017-04-23 14:02

Vad använder självkörande bilar för referens för att hålla sig i filen, är det vägmarkeringar som vingelvarnarna känner av, någon som vet.

#14
2017-04-23 14:33

Hans Berglund; det är kameror, radarsensorer och GPS som nyttjas, samt gyron och rattvinkel, bromssystem, temperaturmätare och regnsensor osv

MVH AL

#15
2017-04-23 15:37

GPS är den så exakt att den kan styra bilen i körfältet styrvinkelgivare har Citroen använt för den hydroaktiva fjädringen sedan 1990 radar för avståndsmätn kameror för autorbroms och vingelvarning har sensorer för att känna vägmarkeringarna men vad styr bilen mitt i filen är det kameror som läser av vägmarkeringar, om markeringarna upphör hur funkar det då, blir datorn lika vilse som en regnig septembernatt på väg från Kolmården till Luleå kom på en nyasfalterad sträcka utanför Umeå utan linjer det var obehagligt när man saknade referensen från vägmarkeringarna hur gör datorn som kör i den situationen, eller i snörök,fransmän som var uppe o testade bilar dom tordes inte köra bakom snömolnet från framförvarande bil som vi alltid gör, det finns väl hundratals olika trafiksitautioner är allt inprogrammerat innan dom släpps ut i trafik

#16
2017-04-24 10:09

Ja, jag förstår att många gröna- och teknik- drivande extremister lever i en dröm men det kommer inte att hända. Glöm inte att det är besluta från "röd-gröna regeringen" som brukar att göra fel hela tiden ;-) Sverige saknar infrastrukturen för självkörande bilar. Efter några svåra olyckor kommer självkörande bilar förbjudas.

#17
2017-04-24 12:38

Väljarna ger regeringen rött ljus för autonom framfart...

#18
2017-04-26 08:49

Politiker kan väl inte införa självkörande bilar det behövs väl tekniker till det

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.