Nästa artikel
"Utredningar av viltolyckor är värdelösa"
Nyheter

"Utredningar av viltolyckor är värdelösa"

Publicerad 24 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Det är omöjligt att planera motåtgärder så länge statistiken för viltolyckor saknar platsangivelser, det fastslår en trafiksäkerhetsförening.
Varje sommar sker, enligt trafiksäkerhetsföreningen Älgskadefondsföreningen, ungefär 9 000 viltolyckor i Sverige. Tidigare i år har föreningen även rapporterat om en ökning av antal viltolyckor.

Trots det slutade Vägverket år 1999 att föra statistiken över viltolyckor och olycksplatser började bestämmas enbart med hjälp av den drabbades beskrivning. Enligt Älgskadefondsföreningen betyder detta att materialet blir osäkert samt att åtgärder blir svåra att planera:

- Vid samtal med polisen framkommer det att platsen som inrapporteras och den plats som eftersöksjägaren påträffar viltet på kan skilja sig flera mil, menar Andreas Lindfors, informatör på föreningen.

Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet visar att platsangivelser är av stor betydelse. Utan en korrekt plats kan utredningsmaterial bli oanvändbart.

- Jag har poängterat denna brist i snart nio år, men varken Vägverket eller Polisen har tagit itu med det, säger Andreas Seiler, filosofie doktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.