Nästa artikel
Uppmaning: Mer jämställt bakom ratten
Nyheter

Uppmaning: Mer jämställt bakom ratten

Publicerad 25 oktober 2016
Ford, NTF, MHF, MRF, IF, Folksam och Hertz tycker att kvinnor borde ta över ratten oftare.
Av tradition är det oftast männen som kör. Ett nytt branschinitiativ vill få kvinnor att byta passagerarsätet mot förarplats.
Svenska heteropar uppmanas att bli mer jämställda i sitt körmönster för att öka trafiksäkerheten. Folkbildningskampanjen Dela Ratten är ett samarbete mellan Ford, NTF, MHF, MRF, IF, Folksam och Hertz.

Tillsammans med Sifo har de gjort en undersökning som visar att hos 8 av 10 par är det nästan alltid samma person som kör och oftast är det mannen. Endast 17 procent av paren delar lika på körningen. 72 procent av de 1060 tillfrågade svarade att när de växte upp var det pappa som körde. 

Trots detta medger 40 procent att de anser att kvinnorna kör säkrare. Endast 10 procent tyckte att männen var bäst på att ratta säkert.
– Svenskarna själva är överens om att kvinnor kör säkrare, samtidigt ser vi att det fortfarande finns kvar gamla föreställningar om att bilen och bilkörning är mannens domän, vilket vi vill utmana, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Marie Nordén, generalsekreterare för NTF, lyfter fram det positiva med att få mer körvana och minska risken för olyckor orsakade av trötthet:
– Om förarna växlar ratten oftare får båda parter mer körtid och blir mer erfarna förare. Ett mer jämlikt körmönster kan också skapa säkrare förutsättningar och mindre trötta förare på långresor.
 
Diskutera: Vad tycker du om initiativet Dela Ratten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-10-25 15:02
Hackenbush

Önskar att min fru hade körkort så jag slapp köra alltid.
Finns två kategorier av kvinnliga förare, de som kör ungefär som män (eller värre)
och de som är lite rädda och kör väldigt försiktigt och skapar irritation i trafiken. Vet inte vilket som är värst.

#2 • Uppdaterat: 2016-10-25 15:38
Maria Dahlin

Hoppsan Hackenbush! Jag passar inte in någon av kategorierna som du beskrev.

#3 • Uppdaterat: 2016-10-25 16:21
pinjong

Så det har alltså med jämställdhet att göra vem som rattar bilen. Skulle det inte lika gärna kunna ha med säkerhet att göra - bådas säkerhet. Den som är bäst lämpad kör bilen. Kan vara mannen ELLER kvinnan.

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Oj, det här kommer att reta upp merparten av skribenterna på detta forum där 99% är män och den rådande åsikten är att kvinnor på sin höjd duger som fyllechaufförer... :-)

#5 • Uppdaterat: 2016-10-25 16:53
Leif Kavander

Spelar ingen roll vem som kör. Vem tror på denna undersökning? Inte jag.

#6 • Uppdaterat: 2016-10-25 16:56
Styrbjörn

Det är underligt att statistiken ser ut som den gör men vi har ju högre andel män än kvinnor i sverige numera är det medräknat? Samt att kvinnor bor i storstäder och åker buss medan män bor på landsbyggden och måste ta bilen, medräknat?

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Behallare-for-Press/Unga-och-kvinnor-i-storre-stader-aldre-och-man-i-norr/

#7 • Uppdaterat: 2016-10-25 16:57
Vidstige

Typiskt feministiskt perspektiv som försöker vinkla det till att kvinnor är förtryckta och därför kör mindre. Rådande "patriarkat".

Undertonen är nån slags kritik bara mot män som grupp och som förare, att dom kör sämre och inte vill lämna över ratten typ.

Hur blir det om man istället kritiserar kvinnor som grupp för att dom inte ser till att köra mer?

Sen är det ju ett tydligt missförstånd i texten. En viss kvinna kör inte säkrare än en viss man. Det beror helt på, bland annat körvana.

#8 • Uppdaterat: 2016-10-25 17:17
Hackenbush

Hoppsan Maria, skulle vara kul att få veta vilken kategori du tillhör då. :-)

#9 • Uppdaterat: 2016-10-25 17:18
glimma-48

Håller till stor del med Vidstige. Dessutom: "..hos 8 av 10 par är det nästan alltid samma person som kör och oftast är det mannen". Med statistik kan man få folk att missförstå det mesta om avsikten varit just detta. Genom att använda ord som nästan och oftast vill man få läsaren att tro att i 8 av 10 par är det mannen som kör. Om man läser lite kritiskt är det inte alls det som texten säger. Av de 10 paren är det inte mannen som kör 8 av 10 ggr utan nästan 8 av 10 ggr. Kanske är det 7.5 av 10. Dessutom är det då oftast mannen som kör dvs minst 51 % av gångerna. Det är alltså inte lite snurrigt uttryckt om man läser någorlunda noggrant.

#a • Uppdaterat: 2016-10-25 17:22
pinjong

Hackenbush: Maria menar nog att det finns fler än två kategorier - kanske flera miljoner.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.