Nästa artikel
Unga syns inte i trafiken
Nyheter

Unga syns inte i trafiken

Publicerad 11 november 2016
En undersökning av försäkringsbolaget If visar att unga i trafiken är dåliga på att synas. Bara 16 procent i åldern 18-29 år uppger att de alltid använder reflex.
Den mörka tiden på året är här och det är förstås hög tid att ta på sig reflexer när man ger sig ut i trafiken. Men när If frågade drygt tusen personer om deras attityd till reflexer var resultatet inte särskilt uppmuntrande. 

–Trots att en reflex halverar risken för att du ska bli påkörd av en bil i mörkret så är det alldeles för få som tar på sig en när de ska ut i höstmörkret. Somliga kanske tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggda områden och städer där det finns gott om gatlyktor, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Bland annat visar undersökningen att en av tre unga inte tycker att det är fotgängares ansvar att synas i trafiken, tre av tio har aldrig reflex och sex av tio har dessutom svart jacka. 

–Trenden med svarta plagg är tyvärr inte särskilt streetsmart när det gäller trafik. Mörk klädsel gör att man inte upptäcks av bilförare förrän tidigast på 20-30 meters avstånd. Att många dessutom går med hörlurar som gör det svårare att höra bilarna gör att man blir än mer utsatt, säger Caroline Uliana.

På frågan om varför man inte använder reflex var det vanligaste svaret att den glöms bort, men många uppger också att de väljer bort reflexen för att de tycker att det är fult, opraktiskt eller töntigt.

– Många unga har inte själva körkort, och har kanske svårare att sätta sig in i hur svårt det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret, säger Caroline Uliana.

Diskutera: Upplever du att för få använder reflex?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

"Är huvudet dumt, får kroppen lida" är en gammal sanning.
Stämmer alltid!

#2 • Uppdaterat: 2016-11-11 09:48
Rikard

Jag ser ingen skillnad på ålder här i Stockholm, typ alla är sämst på att använda reflex.
Var med om en riktigt otrevlig upplevelse igår kväll, mötte en buss på landsvägen, när jag slår på helljuset efter mötet står en helt svartklädd vuxen person med en svart hund i koppel 20 meter framför mig på vägen.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-11 10:39
Hackenbush

Hur skall man få barn och ungdomar att använda reflexer om inte de vuxna använder det.
På vintern är alla mörkklädda och har inga reflexer och ändå räknar de med att bilisterna ser dem.

#4 • Uppdaterat: 2016-11-11 17:03
volvolelle

Håller med Rikard. Det slarvas med reflexer i alla åldrar. Folk ser sig inte för, innan man går ut i gatan. Det värkar som att folk inte bryr sig om man blir påkörd. Utan man tycker att bilisten har hela ansvaret.

#5 • Uppdaterat: 2016-11-11 17:12
glimma-48

Har jobbat som busschaufför i 26 år och Skånetrafiken delade några ggr ut reflexer. Tyvärr räcker ofta inte detta alls eftersom på 70-90- sträckor på landsbygden syns inte resenären på hållplatsen trots reflex förrän det är försent. Detta gör att chauffören måste gå ner till ca 50 km vid varje hållplats trots att det kanske inte finns någon resenär på flertalet hållplatser. Detta upplevs av bakomvarande som irriterande och kunde orsaka en och annan finger. Det enda som förslår i mörker är att resenären går ut från hållplatsen och i god tid viftar med en ficklampa. Sådana borde trafikbolagen kunna erbjuda till minimal kostnad. Att inte ungdomar förstår att ansvaret vilar även på dem är ett känt faktum. Man kunde få kommentaren, av en resenär som satt på bänken inne i kuren "fibblandes" med en mobil, att här är ju en hållplats. När det gäller gående är det enda rätta, när trottoar saknas, att man går på vänster sida och helt enkelt går av vägen när någon mötande bilist inte i god tid visar att man syns genom att gå ut på andra väghalvan.

#6 • Uppdaterat: 2016-11-11 18:50
Focus

Tydligen känns det bra att ligga i en säng pålasarettet och tänka: "Det var i alla fall inte mitt fel".

#7 • Uppdaterat: 2016-11-12 11:30
Reverend Benny

Dags att damma av Televinkens trafikskola :)

#8 • Uppdaterat: 2016-11-13 07:06
AndWik

Jag kör buss i västjämtland. Användningen av reflexer är varierande.
Vi delar ut reflexer i form av fickor i kreditkortsformat för att ha sitt busskort i.
Ganska många som står vid hållplatserna använder lampan med eller utan blinkfunktion i sin mobiltelefon. Dessa syns väldigt bra. Tipsa er ungdomar om detta!
Varselvästar är inte så bra som man kan tro. Problemet är att de rör sig relativt lite på en gående, de syns dock bra på en hållplats.
Bra reflexer är:
- Reflexbrickor hängande från fickan, gärna en på varje sida.
- Alla former av reflexband placerade längst ner på benet.
- Reflexer i form av ett rum rulle som krullar ihop sig fungerar väldigt bra för den som står vid en hållplats. Rulla ut den shop att den blir som en lång pinne och vinka med den upp och ned när bussen nalkas.

#9 • Uppdaterat: 2016-11-13 12:25
Tvärnit

Hur ska man säga? När jag var ung så bar jag aldrig långkalsonger....hade aldrig mössa...slicka boots med minimalt foder o noll grepp, var hade reflex hamnat?

Barn och moget folk bär reflex o en o annan tjej och det är väl konstant på det viset.

Idag så är jag en enda stor reflex då jag tillhör gruppen mogen, allt har sin tid och saker blir omvänt, vuxna män i svart tajt midjekort o boots är löjesväckande.

#a • Uppdaterat: 2016-11-14 11:46
Roy J

Fast redan när jag var femton förundrades jag över att det var så tufft (det som numera kallas coolt) att vara direkt korkad (numera retarded). Det gällde många saker.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.