Nästa artikel
Unga med körkort har blivit färre
Nyheter

Unga med körkort har blivit färre

Publicerad 6 augusti 2013 (uppdaterad 7 augusti 2013)
Allt färre svenskar i åldern 18 till 24 år tar körkort, något som till stor del beror på den ekonomiska krisen för drygt 20 år sedan, enligt VTI.

År 1985 hade fyra av fem svenskar som var mellan 18 och 24 år körkort. I dagsläget är det bara tre av fem i den åldern som har det. Och den stora nedgången kom för relativt länge sedan, med den ekonomiska krisen kring år 1990.

– Den slog hårt mot ungdomarna. Många ungdomsjobb försvann och det blev svårare att få jobb direkt efter gymnasiet, säger Åsa Aretun, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Sydsvenskan.

Åsa Aretun, som också är medförfattare till studien ”Ungdomars inställning till att ta körkort” klargör att dagens ungdomar till stor del håller sig till storstäderna och när man studerar har man varken ekonomin till eller behovet av en bil. Antingen är det så att de unga kommer att ta körkort senare i livet eller så kommer antalet äldre med körkort med tiden också att minska.

– Om många avstår från att ta körkort kan det vara en klassfråga. Vi ser i andra studier att svenskar i arbetsför ålder utan körkort i hög grad kommer från socioekonomiskt svaga grupper. Om det ökar som ett resultat av den här trenden är det inte bra, säger hon.

Diskutera: Vad tycker du om att färre unga tar körkort?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-06 13:50
Raphael

Och genom detta vill ni illustrera att Fiat 500 L är en ungdomsbil eller? :)
Men vänta nu, är det inte Marianne Sterner som sitter där uppe?

#2 • Uppdaterat: 2013-08-06 13:51
Raphael

På frågan om att allt färre tar körkort - ja jag ser två faktorer. Det ena är att körkort kostar väldigt mycket pengar, och det andra är att många hittar andra vägar (!) för att ta sig fram i samhället - som bussar, tåg, cykel etc. Det sker en avfolkning från glesbygd till storstäder och ungdomar i storstäder ser inte riktigt samma poäng med att ha bil som de i glesbygden med sämre utbud av kollektivtransport.

#3 • Uppdaterat: 2013-08-06 14:23
hultarn

Skulle tro att det är två faktorer som påverkar detta mycket:
- Man pluggar längre idag, och kostnaden för körkort prioriteras bort. När man pluggat färdigt (för tillfället) så tar man ett sabbatsår och reser jorden runt, inga pengar till körkort igen.
- Urbaniseringen. På 5 år har Stockholm vuxit med 163.000, och de har säkert mestadels kommit från "vischan". Man har då mindre behov av körkort.

#4 • Uppdaterat: 2013-08-06 15:55
lsoderlund

Jag köper inte att det är klassfråga. Allt handlar om prioriteringar. Väljer man att prioritera bil och körkort har man råd. Men då måste man skära ner på annat. Vi har säkerligen alla gjort det någon gång i livet, prioriterat något framför andra saker. Så är livet.

Ett körkort behöver inte kosta mycket. Allt handlar om hur intresserad man är. Jag själv var väldigt intresserad av just körkort, har haft ett bilintresse sedan barnsben. Mitt körkort var billigt, nästan gratis. Mina syskon däremot är inte ett dugg intresserade, där är det tv-spel och datorspel som gäller. Alltså inget intresse alls, således väldigt dyra körkort.

För att bli en bra bilförare räcker det inte enbart med ett körkort, det man behöver är en körvana. Många som tar körkort kör inte bil på evigheter efter att de fått lappen i handen. Sen skall de sätta sig i trafiken och köra, efter ett uppehåll på 10-15 år. Nää, inför nya regler istället, ungefär samma som för piloter, som måste logga X antal timmar i ett flygplan för att få fortsätta flyga samma typ.

Nu är givetvis detta omöjligt att kontrollera. Man lägger det istället på den enskilda individen med körkort. Har man något vett i skallen tar man några lektioner på en körskola innan man börjar köra igen efter ett längre uppehåll bakom ratten.
Jag kan även tycka att man enbart borde få köra upp på den orten man är skriven på. Idag är det väldigt många som tar körkort på mindre orter och sedan beger sig in stockholms rusningstraik en måndagmorgon.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-06 22:01
Stefan Eriksson

Jag ser en fördel med att färre unga tar körkort. en stor andel av framförallt killarna under 20 år saknar mognad och förstånd att inneha körkort. De ser bilen som en leksak och använder den för att försöka imponera på andra genom att köra oansvarigt. Jag uppfattar det som svårt att ta körkort idag-högre krav och 2 års prövotid, varför är inte ungdomarna rädda om sina körkort?

#6 • Uppdaterat: 2013-08-07 07:17
Hackenbush

Det fanns inte mobiler, datorer eller facebook när jag var i tonåren utan vad killar roade sig med då var först att köra moped sedan motorcykel och så fort man fick lov att börja övningsköra till bilkörkort så gjorde man det.
Man lade sedan fritiden på att "piffa" till bilen och puts och gnida och man var ute och nöjeskörde nästan varenda kväll.
Idag är det Spotify, Facebook, Twitter, Netflix, Instagram som fångar ungdomarnas intresse. Bra eller dåligt? Ja inte vet jag, jag använder själv Spotify, Netflix, Facebook o.s.v.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-07 08:30
Mr.Wheeler

@Stefan Eriksson: Problemet med unga oansvariga (killar) finns i högsta grad kvar. De som har behov av att imponera med "tuff" körning är de mest angelägna att ta körkort.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-07 16:36
Focus

Omognad finns i alla åldrar och påverkar inte bara fordonsframförande tyvärr.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-07 16:51
Mmd

Jag kan inte förstå varför färre och färre tar körkort. Har man lite hjärna så kostar det max några tusen. Jag lider verkligen med folk som inte har bil, hur handlar man? Eller man handlar varannan dag?
Jag har bil, ska börja studera nu i höst och har inga planer på att överge bilen. Jag för prioritera bort annat helt enkelt. Jag har haft körkort sen två dagar efter jag fyllde 18 år, har egentligen alltid haft bilen som ett transportmedel från A till B ( har visserligen alltid haft tråkiga bilar).
Den enda gången jag kör min bil är till och från jobbet och när jag/vi storhandlar, annars cyklar jag. Men att överge bilen? Aldrig!

#a • Uppdaterat: 2013-08-07 21:41
Roy J

Några här konstaterar det som omnämns redan i artikeln, men visst handlar det även om prioriteringar. Det finns annat att spendera pengar på och behovet av bil är inte lika stort.

Isoderlund ger lite andra infallsvinklar.
Studien borde även tittat närmare på hur många körkortstagare som regelbundet kör bil. Det är förstås extra viktigt när körkortet är färskt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.