Nästa artikel
BMW är roligast – Volvo är tråkigast
Nyheter

BMW är roligast – Volvo är tråkigast

Publicerad 15 mars 2013 (uppdaterad 18 mars 2013)
Volvo är de minst körglada bilarna, visar en ny brittisk undersökning. Vill du vara lycklig bakom ratten bör du välja en BMW.

Det brittiska försäkringsbolaget Axa har tagit på sig att undersöka vilka förare som har roligast bakom ratten. Resultatet visar att den som äger en BMW är lyckligast när han eller hon rattar sin bil. 82 procent av BMW-ägarna svarade att de tycker om att köra.

Detsamma kan inte sägas om Volvo. Bara 46 procent av Volvoägarna svarade att de tycker om att köra sin bil. Det placerar Volvo på en allt annat än smickrande sistaplats långt under medel, då 69 procent av alla bilägare tyckte om att köra sin ägodel.

Förvånansvärt nog är inte alla bilentusiasters körglada dröm Ferrari alls särskilt körglad när det kommer till kritan. Endast 57 procent av Ferrariägarna tycker om att köra bilen. Det är sämre än vardagsbilar som Ford, som fick 68 procent, och Vauxhall (brittiska Opel), som fick 65 procent.

Det är dock inte bara bilen i sig som står för körglädjen. Axa frågade även vad som kan förstöra det roliga med att köra bil. 62 procent svarade att de ökande kostnaderna för bilägande har en dämpande effekt på glädjen. 47 procent ogillar trafikstockningar, medan 18 procent tycker att körupplevelsen förstörs av begränsande trafikregler.

De fem roligaste bilarna enligt ägarna:
1. BMW, 82 procent
2. Aston Martin, 78 procent
3. Lexus, 78 procent
4. Seat, 76 procent
5. Peugeot, 75 procent

Diskutera: Vilka bilar tycker du om att köra?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-15 15:33
Leif R

Vad är lycka bakom ratten, har ägt Volkswagen, SAAB, Fiat, Opel nu Volvo, alla har gett mig glädje bakom ratten, kanske mest Fiat, vem vet, kanske jag varit lyckligare med BMW, men känt mig fattigare ekonomiskt ? En glädje/förmån är att alla varit nya .Kanske frågan borde varit; Vilken bil har gjort mig minst fattigare?

#2 • Uppdaterat: 2013-03-15 16:10
KaptenOberkommando

Jo, men den ekonomiska aspekten skrivs det spaltkilometer om och i det fallet har vi nog en ganska bra koll. Sådana här "undersökningar" är ju mindre vanliga och kan väl alltid bidra med något.

#3 • Uppdaterat: 2013-03-15 16:33
snabb95

En sådan här undersökning säger mer om bilägarens inställning till bilkörning än om bilen. Sannolikt ingenting om bilen.

#4 • Uppdaterat: 2013-03-15 19:05
2TT2

Bilar som är oroliga att köra kan vara roliga att köra;-)

#5 • Uppdaterat: 2013-03-15 19:50
Audi A5 SB

Briljant undersökning. Hela den automotiva världen kaster sig nu över sina konstruktörer med en piska. Fixa detta!

"Som man frågar får man svar..."

Delete.

#6 • Uppdaterat: 2013-03-15 23:49
Roger Skagerström

Har inte kört så många Volvosar i mina dar, men den V70 2,5FT jag provkörde för några år sen var bra mycket trevligare än den S70R jag tänkte köpa för en 7-8 år sen. Trodde det skulle vara en rolig bil med alla hästkrafterna men jävlar det var den tråkigaste bil jag kört i hela mitt liv, både före och efter. Caddyn jag kör i jobbet är roligare att köra än det aset.

Generellt gillade jag mina Mazdor mest. Även om BMWn är "roligare" så är den extremt nervös. Ska man göra en lite hastig omkörning är det nästan svårt att inte se ut som idiot då man nästan får parera överstyrningen när man byter körfält.

Mazdorna, specellt min första 2,3 halvkombi, var mycket mer balanserade. Chassiet på den var perfekt avvägt mot motoreffekten. Lagom fast i fjädringen, krängde inte så mycket. Väldigt precis styrning, utan att för den delen vara nervös. 2,5'an var också bra, men lite för hård fjädring/för mjuka krängare gjorde att den var onödigt stötig men ändå krängde en del i kurvorna. Mindre än den första kanske men knappast i paritet med hur mycket hårdare den var. Samma fjädring som den första men hårdare kräningshämmare hade nog gjort susen.

Roligaste bilen jag kört är nog en Ferrari F430 Challange dock :P Men det är kanske orättvis att jämföra personbilar med den :P

#7 • Uppdaterat: 2013-03-16 03:31
Peter i Sydney

För det första så är AXA inte ett Brittiskt försäkrigsbolag. Det är globalt men med huvudkontoret i Paris. Tyvärr har alltid Volvo haft rykte här i Australien att vara en gubbil. Ett rykte är mycket svårt att arbeta bort. Det Volvo behöver som ¨hero car¨ är en bakhjulsdriven sedan med V8 även om den skulle vara totalt osäljbar i lilla Sverige så tror jag att den skulle bli en storsäljare i USA, Kina och arabvärlden. Även här i Australien säljer stora sedaner med V8 fortfarande mycket bra.

#8 • Uppdaterat: 2013-03-16 07:10
juniper

Ja, vad ska man säga? Det ligger säkert någon strimma av sanning men oas är detta en "undersökning" bland alla andra. Har fått testa några BMW:n under min bilförarkarriär. Oftast begagnade. Låt oss säga att förväntningarna har inte uppfyllts. Även en BMW har sin bortre parentes. Och den verkar komma tidigare än hos många s.k. tråkiga bilar. Säkert påverkar nyttjandet av den skicket, men i Norrlands tvättbrädsvägar skallrar en bayrare olovligt mycket. Speciellt när temperaturen ligger runt -15 och lägre. Och DÅ kan Volvons "tråkighet" vara till gagn.

#9 • Uppdaterat: 2013-03-16 07:52
Peter i Sydney

BMW är ju världens största lyxbilsmärke nu för tiden så uppenbarligen är de på rätt spår. Jag har inte kört en BMW sedan början på 80-talet så man kanske göra en provtur.

#a • Uppdaterat: 2013-03-16 09:25
Raphael

Sedan Alfasud slutade att tillverkas så finns ingen riktigt körrolig bil kvar på marknaden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.