Nästa artikel
Dubbdäck blir tillåtet på spritresan
Nyheter

Dubbdäck blir tillåtet på spritresan

Publicerad 18 oktober 2013 (uppdaterad 21 oktober 2013)
Nu blir det tillåtet för svenska bilar med dubbdäck att åka in i Tyskland – men bara mellan färjan och spritbutiken i Puttgarden.

I Tyskland har det varit förbjudet med dubbdäck sedan 1975, men nu ändras reglerna för svenska spritturister som kommer med färjan mellan Rödby och Puttgarden.

Från och med den 1 november och fram till den 31 mars är det fritt fram att åka med dubbdäck på den 500 meter långa sträckan mellan färjan och spritaffären.

De ändrade reglerna gäller dock bara på den sträckan och precis som tidigare väntar dryga böter för dubbdäcksbilisten som stoppas av polisen på andra vägar.

Diskutera: Vad tycker du om Tysklands dubbdäcksförbud?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-18 14:40
kjell39

Bra, men det gynnar bara en bestämd butik. Hoppas de utökar tillståndet att gälla till närmaste orter med försäljning, t ex Burg, och gränsen mot Danmark, där kommersen är mycket livlig.

#2 • Uppdaterat: 2013-10-18 15:15
Eric H

Detta är något som ALDRIG skulle kunna inträffa i byråkraternas fyrkantiga Sverige.
Det gynnar ju bara en plats/butik och enligt vårt s-budord om "alla är lika" är detta handlingssätt fullkomligt uteslutet!
Tyskar är numera flexiblare...

#3 • Uppdaterat: 2013-10-18 17:35
Onehp

Borde vara tvärtom, dem som inte handlar sprit borde gynnas i folkhälsans och trafiksäkerhetens namn...

#4 • Uppdaterat: 2013-10-18 18:55
nisseste

Kan inte onehp lära sig att alltid skriva "dom" i stället för "dem" och "de" vaer användning han är helt ovetande om. Dom går i alla lägen!

#5 • Uppdaterat: 2013-10-18 21:35
Roger Skagerström

Ja tänk om man i Sverige någon gång kunde tänka "Hm det är väldigt många som gör si, fast reglerna säger så... Kanske borde ändra så att reglerna säger si när det ändå funkar ändå..".

Det är mer troligt att det bor får på månen än att det skulle inträffa :P

#6 • Uppdaterat: 2013-10-18 21:52
saabnisse

Jes_, jag körde dubbat utan att någon kom på mig,
Fy, på mig ;-)

#7 • Uppdaterat: 2013-10-19 05:55
Roy J

Roger, det finns bra många regler som tagits bort eller lättats på genom åren och det är inte alltid till det bästa, utan somliga borde snarare skärpts. Så finns det de som blivit lite svåröverskådliga.
Ta detta med omkörning till höger som nu är tillåtet på vägar med fartbegränsningar 70 eller lägre. Tanken är ju bra, men jag vet åtminstone en person som vände på det hela. Så där finns en motsättning - ska man hålla reglerna enkla eller ska man ha undantag för olika situationer?

Att tillåta dubbar på ett enda ställe - till och från en spritbutik - kan jag bara sucka över. Kommersen är alltså så viktig. Alkohol främjar ju trafiksäkerheten, jodå...

#8 • Uppdaterat: 2013-10-19 12:05
FullBrew

Saabnisse.
Då har du haft tur.

Att fixa dubbfria däck är nog inte så lätt vid vägkanten, och ev. en avbitare + ca 400 dubb att dra ur är inte heller en höjdare + böter.
Jag har dragit ur dubb men då i Sverige och bra väder utanför garaget, det tar tid.

Jag skulle inte chansa.

Saxat ut Motormännen.
Finns på fler ställen.

Dubbdäck är förbjudna i Tyskland och Polen. Det innebär i praktiken ett dubbdäcksförbud för alla resor söderut i Europa. För oavsett vart du är på väg, kör du alltid en sträcka genom Tyskland eller Polen.
Blir du stoppad av tysk eller polsk polis måste du på plats dra ut dubbarna eller skaffa fram dubbfria däck.
Dessutom får du böter. Det hjälper inte att säga att du är på väg till ett land där dubbdäck är tillåtna.

#9 • Uppdaterat: 2013-10-19 12:49
saabnisse

Men det är något som förvånar mig när det gäller den här alkoholtransporten till och från Tyskland.
Dagligen går det åtskilliga tradare lastade med öl från svenska bryggerier till Border Shop, till Calles och Fleggart i Burg och Heiligenhafen.
Köps all denna öl av tyskar eller danskar?
Nix, en tysk dricker inte svensk öl, den är enbart till för svenska kunder och har man en gång sett vilka mängder som lämnar dessa inköpsställen blir man förvånad.
Men nu tror jag att Calles och Fleggart ser dubbdäckstillåtelsen från färjan till Border Shop som ett handelshinder för dem och gör en EU-anmälan om konkurrensbegränsning.
Vi har nog bara sett början av det här, jag skulle inte bli förvånad om det blir tillåtet med dubbdäck till Heiligenhafen :-)

#a • Uppdaterat: 2013-10-19 12:52
Hackenbush

En sak är absolut säker och det är att om man köper stora lass med öl och sprit i Tyskland så förbrukar man också mer eftersom det är lättillgängligt.
Det ser jag med de bekanta jag har som handlar i Tyskland och detta är egentligen inte så bra.
En öl smakar enormt gott till maten om man inte druckit någon öl på 2-3 veckor

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.