Nästa artikel
Tyskland kräver kortbetalning för laddstationer
Nyheter

Tyskland kräver kortbetalning för laddstationer

Publicerad 21 september 2021 (uppdaterad 21 september 2021)
Men den nya lagen börjar inte gälla innan 2023.

Tysklands förbundsråd har godkänt en ny förordning som kräver att offentliga elbilsladdare i framtiden ska gå att använda med vanliga betal- och kreditkort. Det skriver tidningen Handelsblatt.

Alla nya laddare som byggs ska ha en kortläsare och en knappsats för att mata in pin-kod.

Enligt den nya förordningen ska laddstationer också ha ett gränssnitt som gör det möjligt att hämta information om exempelvis beläggningsstatus för laddaren på distans, till exempel via en app. Många operatörer har redan den här funktionen, men nu blir det alltså ett krav.

De nya reglerna börjar dock inte gälla innan juli 2023. Befintliga laddstationer behöver inte heller eftermonteras med betalkortläsare, vilket gör att många av dem även i framtiden kommer sakna kortbetalningsmöjligheter.

En liknande lagstiftning har även diskuterats i Sverige. Energiminster Anders Ygeman sa i augusti att han inte utesluter svensk lagstiftning, men att det hade varit bättre om det kom på plats en EU-standard.

Att ladda elbilar vid offentliga laddstationer är ofta komplicerat. Det finns en mängd olika aktörer som har olika betallösningar och abonnemang, vilket gör att man som elbilist ofta behöver en mängd olika kort, appar och RFID-taggar. Dessutom tar aktörerna ofta betalt på olika sätt – några tar betalt per levererad kilowattimme, andra per laddad minut.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 22 september 2021 Grosser skrev: Och jag som…
  • 22 september 2021 Och jag som trodde tyskarna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.