Nästa artikel
Tyska biltillverkare sponsrade avgastest på apor och människor
Nyheter

Tyska biltillverkare sponsrade avgastest på apor och människor

Publicerad 30 januari 2018
BMW, Volkswagen samt Mercedes ägare Daimler har hamnat i hetluften efter att det visat sig att de bekostat labbförsök där testdeltagarna andats in utsläpp från dieselbilar.
Amerikanska tidningen New York Times kunde för några dagar sedan avslöja att det 2014 bedrevs tester i USA där apor i bur tvingades andas in dieselavgaser samtidigt som de distraherades av att titta på tecknad film. Tyska tidningen Stuttgarter Zeitung kommer nu med uppgifter om att det även utförts tester på människor vid ett institut i tyska Aachen, där personerna fick andas in hälsofarliga kväveoxider under flera timmar.

Testerna utfördes av tyska forskningsorganisationen EUGT (Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor) och syftet var att påvisa att dieselbilar inte var så hälsofarliga som det påstods. Detta i ett försök att motbevisa Världshälsoorganisationens beslut att klassa dieselutsläpp som cancerframkallande. EUGT fick sitt ekonomiska stöd från tyska biltillverkarna Daimler, BMW och Volkswagen, men även Bosch, som tillverkar styrsystem och olika komponenter i bilar.


När forskningen bedrevs för några år sedan var det ännu inte känt att Volkswagen manipulerat vissa av sina dieselmotorer, vilket gjorde att bilarna släppte ut betydligt mer i verklig trafik än vad som uppgavs. EUGT kunde inte bevisa att dieselutläpp var ofarliga efter studien som gjordes på apor och organisationen lades ner förra året.

De tyska biltillverkarna har i officiella uttalanden tagit avstånd från forskningen.

”EUGT:s tillvägagångssätt strider mot våra värderingar och etiska principer”, säger Mercedes ägare Daimler i ett uttalande.
”Vi är medvetna om att de vetenskapliga metoderna som EUGT använde sig av är fel och vi beklagar detta djupt”, skriver Volkswagengruppen på Twitter.
”BMW påverkade inte på något sätt uppbyggnad eller metodik av studierna som gjordes på uppdrag av EUGT”, låter det från BMW.   

Diskutera: Tror du att biltillverkarna inte var medvetna om hur forskningen bedrevs?  
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:34
L. Mäkinen

Jag tror nog att det fanns personer inom de olika bilföretagen som visste hur testerna var utformade, men de arbetade antagligen inte med etiska frågor.

#2 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:41
LAH

Så sjukt att det saknas ord.

#3 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:49
Hackenbush

sanslöst, vidrigt. De som tillät dessa tester skulle själva tvingas att sniffa avgaser i typ en vecka.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:53
ToRy

Och dessutom en fullständigt makalös brist på fingertoppskänsla. Även om drygt 70 år förflutit så är kombinationen Tyskland och gas inget som ger några bra vibbar direkt.

#5 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:55
A.L

I de koncentrationer som det var frågan om finns det ingen som har kunnat påvisa någon hälsopåverkan.

Då är det värre att gå ut på en starkt trafikerad gata i Kina eller Mexico city.

Drevet mot diesel handlar inte om kunskap eller evidensbaserat material. Det handlar om suboptimering, gränslös populism och om inkompetens. Kort och gott det vi känner som politik.;-)

MVH AL

#6 • Uppdaterat: 2018-01-30 11:57
Stefan Eriksson

Detta är ytterligare en skandal, hur många lik finns det kvar i garderoben? Om ingen på de berörda företagen inte kände till hur forskningen gick till och /eller inte reagerade är det mycket dåligt. Vill man tillhöra premiumskiktet i bilvärlden ska också verksamheten bedrivas med högsta kvalitet.

#7 • Uppdaterat: 2018-01-30 12:01
Gäst (ej verifierad)

Nånting är allvarligt fel i huvudet på många av de män som styr i dessa tyska företag. Helt bisarrt att detta öht kan inträffa. Vad väntar härnäst? Ingenting förvånar mig längre...

#8 • Uppdaterat: 2018-01-30 12:05
Reverend Benny

Förstår fortfarande inte vad det är som upprör så mycket, är det att det just testats på människor och djur eller att bilindustrin sponsrat osv?

#9 • Uppdaterat: 2018-01-30 12:07
PREVIA

evidens A.L var tydligen med vid alla tester och kan tydligen gå i god för att aporna och människorna i dessa tester tyckte att det var helt okej att sitta och andas in dieselavgaser.
En del av oss tror att det är sällsynt med apor både vid starkt trafikerade gator i Kina och Mexico city.
Tror man sedan att det är helt ofarligt att andas in kväveoxider i timmar så är man nog inte helt normalbegåvad.
Mång skall tydligen lida på dieselbilstillverkarnas offeraltare för att försvara dieselutsläppen som många ser som sin livsuppgift att rättfärdiga.

#a • Uppdaterat: 2018-01-30 12:34
Axa

Haha, moralpanik!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.