Nästa artikel
Toyota fortfarande störst
Nyheter

Toyota fortfarande störst

Publicerad 28 april 2014 (uppdaterad 28 april 2014)
För tredje kvartalet i rad är Toyota Motor Corp. den fordonstillverkare som säljer flest bilar.

Framför GM och Volkswagen, biljätten Toyota tycks göra sig bekväm på platsen som den biltillverkare som säljer flest bilar i världen. Analysen som gjorts av nyhetsbyrån Bloomberg visar bland att detta har sin grund i att den japanska valutan yen har blivit något svagare.

Med bilmärkena Hino och Daihatsu under paraplyet har Toyta sålt 2,58 miljoner bilar under perioden januari–mars. Striden om andraplatsen i stort sett oavgjord då både GM och Volkswagen sålt nära 2,4 miljoner bilar vardera. Toyotas VD Akio Toyoda uppskattar enligt Bloomberg att det här varit att av Toyotas lönsammaste skattemässigt, vi har tidigare rapporterat om just den svagare japanska valutan gör att Toytas ledning räknar med en rekordvinst i år.

Den japanska biljätten sitter dock inte helt säkert på tronen. Både Toyota och Volkswagen har som mål att totalt sälja 10 miljoner bilar när 2014 års räkenskapsår går till ända.

Diksutera: Tror du att GM eller Volkswagen kan gå om Toyota under 2014?
Källa: 
Bloomberg

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-28 12:36
Reverend Benny

Känns rätt meningslöst att mäta antalet sålda bilar då det egentligen inte säger någonting.
Om företag istället fokuserat på kvalitet, hållbarhet, kundnöjdhet och att man kunde "uppgradera" befintliga bilar så hade detta gynnat både miljö och ägare.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tja, nån måste ju vara störst...
Och för att vara bland de största så måste bilarna tilltala så många som möjligt, alltså blir bilarna ganska så ofarliga i designen.

Se bara på Toyota, VW och GM, rätt så präktiga och anonyma i designen, inget fel i det men inte så spännande alla gånger.
Men den som köper dessa märken är väl heller inte ute efter det vilda utan söker det trygga och lite tråkiga, gott så...

#3 • Uppdaterat: 2014-04-28 13:15
Hackenbush

Heja Toyota, kör hårt.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-28 13:41
Tobo

Volkswagenkoncernen kan mycket väl sälja fler bilar än Toyotakoncernen inom en snar framtid.
Dock kommer bilvarumärket Toyota fortfarande vara betydligt större än bilvarumärket Volkswagen inom överskådlig framtid.

#5 • Uppdaterat: 2014-04-28 15:03
ohlmark

Intressant citat:

” Och för att vara bland de största så måste bilarna tilltala så många som möjligt, alltså blir bilarna ganska så ofarliga i designen.”

Inte kunnat undgå att notera att Opel ägs av GM, även om bilarna knappast har mycket gemensamt med de amerikanska, men i varje fall så tycks man hos Opel resonera på ett helt annat sätt, där verkar man designa bilar som provocerar och utmanar istället för att vara oförargliga.

Att sälja max volym tycks alltså inte vara så viktigt där utan man verkar mer vilja göra bilar man gillar och försäljningen kommer i anda hand.
Ganska udda inställning ser det ut som.

#6 • Uppdaterat: 2014-04-28 17:02
saabnisse

Om man sedan räknar in hur många gånger Toyota levererar till kunden blir man säkert oslagbara.
Ny leverans, hoppsan återkallelse, leverans på nytt osv....;o)

#7 • Uppdaterat: 2014-04-28 17:29
FLAC

Om störst är lika med bäst utan undantag måste ju Ford F150 vara en skitbra bil eftersom den säljer mest i USA år efter år, trots alla fina kvalitetsbilar som också finns på den marknaden...

#8 • Uppdaterat: 2014-04-29 08:19
Pi

leifer - tror att man skall vara lite försiktig med sina slutsatser av orsakerna till återkallelser. Det är få företag som gör stora, kostsamma återkallelser helt av egen fri vilja utan oftast finns det andra orsaker bakom så att vända återkallelser till att företaget är väldigt mån om sina kunder skulle i alla fall jag vara lite försiktig med att påstå. I grunden så har man ju uppenbarligen misslyckats med något när man tvingas återkalla och att ta den kostnaden får ju effekten att man höjer företagets kostnader vilket ofta inte ses med blida ögon av ägarna. Så lite pressade ifrån något håll är man med stor sannolikhet innan man går ut med stora återkallelser - det är i alla fall min enkla slutsats oavsett om det gäller VAG, Toyota, GM, PSA eller annat fabrikat...

#9 • Uppdaterat: 2014-04-29 09:18
Sven E

@ AL

Låter vettigt det där du skriver om försäljningen i Kina!

#a • Uppdaterat: 2014-04-29 13:05
åker.endast.riskokare

Men vänta! ! Är inte detta en Riskokare. ... hehehehe

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.