Nästa artikel
Teslas nya strategi
Nyheter

Teslas nya strategi

Publicerad 21 juli 2016 (uppdaterad 21 juli 2016)
Teslas vd, Elon Musk, har strategin klar för framtiden.
Vill satsa på eldriven transport av såväl varor som passagerare.
Elon Musk, vd för Tesla, har den senaste tiden fyllt sin Twitter-feed med hintar om att han inom kort ska avslöja en ny ”master plan”. Igår bytte Tesla domännamn från Teslamotors.com till Tesla.com och nu avslöjas vad nästa steg för elbilstillverkaren blir. Den ambitiösa strategin innehåller fyra punkter: Solenergi, delningsekonomi, autonom teknik samt en utökning av produktportföljen med tyngre fordon, såsom lastbilar och bussar.

”Utöver konsumentfordon finns det två andra typer av elektriska fordon som behövs: tunga lastbilar och urban transport med hög passagerardensitet. Båda är i tidigt utvecklingsstadium på Tesla och bör vara redo för att visas nästa år”, står det på Teslas blogg.

När det gäller personbilar får vi reda på att nästa lansering efter Model 3 kommer att bli en kompakt suv och en pickup, men det finns ingen tidsplan angiven för dessa.

Tesla vill också satsa på solenergi, genom att till fullo överta företaget SolarCity, där Elon Musk sitter i styrelsen. Kunder ska erbjudas en helhetslösning med solpaneler och hembatteri.

Andra områden som Tesla ska satsa extra är delningsekonomi och självkörande teknik. Det ska finnas en bilpool som användare delar på via sina smartphones. Visionen, när lagar och regler kring autonoma bilar är klara, är att det ska gå att kalla på en bil som själv kör och hämtar upp passageraren.

Elon Musk passar också på att inskjuta en förklaring till varför Tesla väljer att ha kvar en semi-autonoma autopilotfunktionen i sina bilar, trots att en förare dog i maj när bilen körde själv och kraschade in i ett lastbilssläp.

”Enligt en rapport från NHTSA från 2015 ökade antalet dödsfall med åtta procent till en död per 89 miljoner miles. Autopilot kommer snart att vara uppe i dubbelt så många miles och systemet blir bättre för var dag. Det skulle vara lika ologiskt att inaktivera Teslas autopilot som att ta bort autopiloten i ett flygplan.”
 
Diskutera: Vad tycker du om Teslas planer för framtiden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-07-21 11:21
DasAutos

@Antifeministen - Jag är själv inget jättefan av självkörande bilar/fordon då jag själv gillar att köra. Men skall vi leva och utvecklas utifrån ett ISIS perspektiv så kan vi lika gärna alla ge upp direkt och låta dem bestämma. Jag tänker åtminstone inte leva mitt liv utifrån vad ISIS skulle kunna ställa till med. Då kan man lika gärna leva i en grotta resten av livet.

#2 • Uppdaterat: 2016-07-21 18:14
Gunnar Lindberg

Tesla resonerar fel när de jämför sin säkerhet med en slags medelrisk i trafiken. Det finns en minoritet av trafikanter som ofta råkar illa ut. De skulle klara sig bättre i en självkörande Tesla. Majoriteten av trafikanter har inte den risk som medelrisken visar. Deras risk risk att förolyckas är betydligt lägre och deras risk kan mycket väl öka i en Tesla om de inte kör själva.

#3 • Uppdaterat: 2016-07-21 18:46
Roy J

Gunnar, när vi nu ändå håller på med hemsnickrade psykologiska resonemang, så kan jag väl skissa på ett par andra scenarier.

"Majoriteten har inte den risk som medelrisken visar." Hur kommer du fram till detta?
Ett medelvärde kan förvisso dras upp om en liten grupp har en avsevärt stor risk, så generellt anser jag att medianvärden är bättre.

Du menar att förare med stor riskfaktor kör säkrare i en självkörande Tesla. Jag hävdar motsatsen.
Det är just dessa omedvetna förare som tanklöst låter bilen klara sig själv. Vi andra håller oss till de restriktioner som Tesla anger.

Det kan mycket väl vara så att Teslas system, hur begränsat det än är, kan förbättra olycksstatistiken. Svårigheten är att underlaget sannolikt blir så litet att det blir svårt att dra några slutsatser.

Huruvida systemet går att hacka är mest en fråga om vilja och pengar. Det finns oerhört säkra krypteringar - men de kostar.

#4 • Uppdaterat: 2016-07-21 23:16
Reverend Benny

Du kan bygga världens säkraste lås till ett kassaskåp, men det hjälper föga om skåpet är går att öppna med en stjärnmejsel baktill. Samma är det med IT-system.
Kryptering har inte med saken att göra. Det är lite som att tro att den krypterade hårddisken på din hemdator gör att den står emot attacker utifrån bättre.

Tror hårt på Tesla och deras planer framåt, tror vi kommer se på dagens bilar om några år som vi ser på de gamla osmarta telefonerna idag.

#5 • Uppdaterat: 2016-07-22 09:16
Hackenbush

Ja, varför inte fortsätta med det de är mest kända för?

#6 • Uppdaterat: 2016-07-22 10:22
Joker 1951

Jag fattar inget!?
Är inte detta en bilsajt?! Vad har Isis med detta att göra,? Tycker att ni skjuter över målet, Elon Musk nämner inte Isis kan ni inte hålla er till bilar istället för politik det finns andra ställen att diskutera detta!
Är det inte tekniken ock framåtanda vi skulle prata om? Sen finns det hur många scenarion som helst att lägga fram men för sjutton gör det inte här! Här vill jag ha diskussion om bilar inte politik!

#7 • Uppdaterat: 2016-07-23 16:29
benny karlsson

Teslas planer för framtiden? Ingen aning men det kommer att bli spännande att följa utvecklingen. Solceller på el-bussar? Vettiga priser på elbilar så att jag får råd som pensionär? Tror väldigt mycket på visionärer som Tesla.

#8 • Uppdaterat: 2016-08-05 12:12
sackese

Jag föredrar en självkörande bil framför alla dessa marodörer ute i trafiken som skall fram oavsett vad det kostar.

Jag föredrar en självkörande bil framför alla dessa prestigejagande idioter därute som ställer prestigen framför säkerheten.

Jag föredrar en självkörande bil framför en stor del av dessa ointelligenta typer som skall feppla med mobiltelefonen medans de kör.

Jag föredrar en självkörande bil framför en förälder som skall trösta sitt gråtande barn medans denne kör.

Varför det? Jo, en självkörande bil skiter i prestigen av att hålla sin ståndpunkt, den skiter i att komma först av alla eller komma fram oavsett vad, den fepplar inte med mobilteleonen i tid och otid, den har inga barn som gråter och pockar på uppmärksamheten.

Och än så länge så ligger fortfarande ansvaret på föraren, dvs den som sätter sig bakom ratten.

Förresten allt detta jävla dravel om IS och terrorister, det behöver man ingen självkörande bil för, det är alldeles för omständligt, och man har kunnat länge manipulera bilar via dess bussar som har usel säkerhet, lösenord som 0000 och liknande. Enklare att stjäla en bil och terrorisera...

#9 • Uppdaterat: 2016-07-22 20:50
milkylainen

Reverend Benny: Precis så är det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.