Nästa artikel
Teslas kontrakt tvingar anställda till tystnad
Nyheter

Teslas kontrakt tvingar anställda till tystnad

Publicerad 20 december 2023
Anställningsavtalen kan vara 70 sidor långa. Orimligt, menar en jurist.

Teslas medarbetare tvingas skriva under anställningskontrakt som är mellan 40 och 70 sidor långa och som bland annat kräver att den anställda ska hålla tyst om företagshemligheter för all framtid. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Kontrakten förbjuder också den som har varit anställd hos Tesla att jobba för ett konkurrerande företag inom sex månader efter avslutad anställning. 

En annan klausul fråntar den enskilde alla rättigheter till eventuella uppfinningar och annan immateriell egendom han eller hon skapat under sin anställning, även om skapandet skett på fritiden och utanför Teslas lokaler. 

Bengt Domeij, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, menar dock att arbetstagare enligt svensk lag har rätt till ersättning om de uppfinner något, och att detta inte går att avtala bort.

Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall, menar att Teslas kontrakt är svårbegripliga, även för honom som jurist. Han påpekar också att de längsta anställningsavtalen han hittills stött på i Sverige har varit 4–5 sidor långa.

– Det är inte rimligt, vanligt folk ska inte behöva göra en rättslig analys av sitt anställningskontrakt, säger han till DN.

Tesla uppger i en skriftlig kommentar till DN att de följer svenska arbetsmarknadsregler.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (121)

  • 26 december 2023 J.L skrev: Om herrarna…
  • 25 december 2023 Om herrarna tänker ett varv…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.