Nästa artikel
Tesla utreder exploderande Model S
Nyheter

Tesla utreder exploderande Model S

Publicerad 23 april 2019 (uppdaterad 24 april 2019)
Började brinna i parkeringsgarage – nu ska biltillverkaren utreda orsaken.
Ett videoklipp på en parkerad vit Tesla Model S som först börjar ryka och sedan exploderar i ett vilt eldhav har tagit fart på sociala medier. Detta efter att videon postats på kinesiska motsvarigheten till Twitter, kallat Weibo.
 
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska Tesla ha postat ett meddelande på kinesiska på sitt Weibo-konto, där de berättar att ett team har sänts till Shanghai för att utreda händelsen och att det inte finns några personskador rapporterade enligt aktuell information. 

Vi Bilägare har pratat med Tommy Carnebo, brandman vid Södertörns brandförsvar och expert på bilbränder. Enligt honom är det ovanligt att en elbil tar eld. Men om en brand uppstår kan temperaturen i batteriet på några sekunder skena till flera tusen grader, så kallad termisk rusning. 

Precis som vid bränder i fossilbilar bildas det vid elbilsbränder giftiga gaser, men i mycket högre utsträckning. Bland annat fluorvätesyra, som kan vara dödlig vid små doser. Står bilen i ett parkeringsgarage och börjar brinna kan det bli stora koncentrationer av giftiga gaser och det försvårar släckningsarbetet för räddningstjänsten. 

Du kan läsa mer om bränder i gasbilar och elbilar i Vi Bilägare 06/2019, i butik nu. Vi tar också upp det i avsnitt 115 av vår podcast.

Diskutera: Oroar du dig för brandsäkerheten i elbilar? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.