Nästa artikel
Tesla Model S nära flopp i Euro NCAP
Nyheter

Tesla Model S nära flopp i Euro NCAP

Publicerad 5 november 2014 (uppdaterad 6 november 2014)
Platt krockkudde kunde kostat stjärnor för Tesla hos Euro NCAP.
Tesla Model S är nu testad efter europeisk säkerhetsstandard. I sista stund korrigerades en miss och bilen kammade hem full pott. Här är senaste bilarna som krocktestats av Euro NCAP.
Tesla Model S har nyligen fått moderna förarstöd som autobroms och dödavinkelvarnare. Därmed har elbilstillverkaren även låtit krocktesta bilen efter europeisk säkerhetsstandard.
 
Teknikerna på Euro NCAP såg att krockdockan på passagerarsidan fram registrerat otillräckligt skydd för huvudet. Det visade sig att krockkudden på den sidan hade bottnat när huvudet träffade den. Krockdockan uppmätte ofarligt men ändå betydande krockvåld mot en eventuell passagerares huvud.
 
Felet låg enligt Tesla i kalibreringen av mjukvaran som styr krockkudden. Det här ska nu vara åtgärdat i alla bilar som nått sina ägare. I övrigt presterade Model S bra skydd vid både frontalkrock och påkörning bakifrån. Sidokrockskyddet var även det bra, men när bilens sida krockades mot en stolpe uppmättes sämre skydd mot bröstkorgen. Skyddet för småbarn var bra och fotgängarskyddet godkänt. Betyget blev fem stjärnor.
 
Skoda Fabia 2015
Nya Skoda Fabia visade bra skydd för passagerare och förare med olika längd. Whiplashskyddet var bra fram och godkänt i baksätet. Bilen fick även godkänt i samtliga sidokollisionstest. Fabia har bra skydd för småbarn och godkänt fotgängarskydd. Betyget blev fem stjärnor. Bilen har autobroms som standard i Sverige.
 
Nissan Pulsar 2014
Nissan Pulsar visade ett bra skydd för förare och passagerare med olika längd. Vid sidokollision var skyddet bra, i samma moment ansågs skyddet mot bröstkorgen  ”tillräckligt”. Nackstöden fram erbjuder bara marginellt skydd mot whiplash medan resultatet var något bättre i baksätet. Bilen har bra skydd för småbarn och godkänt fotgängarskydd. Resultatet blev fem stjärnor. Bilen har autobroms som tillval.
 

BMW 2-serie Active Tourer  2014
BMW 2-serie Active Tourer visade sig ha bra skydd för förare och passagerare med olika längd , mot men förarens smalben var skyddet något sämre. Bilen fick maxpoäng efter samtliga sidokollisionstest. Bilen har bra skydd för småbarn och godkänt skydd för fotgängare. Resultatet blev fem stjärnor. Bilen har autobroms som standard.
 

Renault Mégane 2014
Renault Mégane presterade bra skydd för passagerare och förare med olika längd. Bilen klarade sig bra i sidokollisonstestet, endast vid det svårare ”stolptestet” uppmättes något svagare skydd för bröstkorgen. Whiplasskyddet var marginellt i framsätet och dåligt o baksätet. Bilen har bra skydd för småbarn och godkänt fotgängarskydd. Resultatet blev fyra stjärnor. Bilen kan inte fås med autobroms.
 
Diskutera: Vad tycker du om resultatet i Euro NCAP:s senaste test?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-05 15:14
kimachren

Där ser man - alla bilar fick fem stjärnor utom den franska. Fyra är väl det usligaste av usligheter eller hur, Raphael?

#2 • Uppdaterat: 2014-11-05 15:20
Hackenbush

Att inte ens kunna erbjuda autobroms till en 2014 bil är rent av skamligt.
Skoda har det som standard på nya Fabia.

#3 • Uppdaterat: 2014-11-05 15:28
Pi

Så är det nog Hacken men kollar du runt så är det i så fall väldigt många modeller som inte uppfyller detta krav, tyvärr. Det är snarare väldigt få modeller som erbjuder detta som nån form av standard - i alla fall bland modeller t o m Golf-klassen. Och till de flesta går det som sagt inte ens att få som tillval. Men gissningsvis lär det hända lite mera nästa år inom detta område. F ö är väl nya Fabia (som lanseras i början av nästa år) den enda Skoda-modellen som har detta som standard även om det går att få som tillval till Octavia - övriga Skoda-modeller har det inte heller som tillval 2014. VW Up var nog den första billiga bilen som hade nån form av autobroms som standard och Golf 7 har väl i princip också haft det som standard sen den kom ut på marknaden eftersom det knappast sålts lägre utrustningsnivåer än Masters i vilken detta ingår. Men nu finns det några flera modeller i lägre prisklass, bl a Mazda 3, och flera kommer säkert närmaste året.

#4 • Uppdaterat: 2014-11-05 15:51
Boxer

Jag tycker det borde vara bättre att NCAP-testa förarna för att se om de behöver autobroms eller inte...

#5 • Uppdaterat: 2014-11-05 16:07
JOCA_1

Heter det inte "Mégane" och inte "Megané"?

#6 • Uppdaterat: 2014-11-05 16:24
Pi

Boxer - det behövs inte testas för det är bara att titta i backspegeln och konstatera hur många som uppenbart måste vara väldigt närsynta - och det är min fromma förhoppning att de flesta av dessa har bilar med autobroms...och visst har du rätt JOCA_1...

#7 • Uppdaterat: 2014-11-05 17:58
Mythbuster

Pi, Hacken har naturligvis rätt. Väldigt få om någon ny bil i den prisklassen som inte har autobroms. Faktum är att modell S saknar alla former av aktiva system modernare än ESP.

#8 • Uppdaterat: 2014-11-05 18:20
Pi

Mythbuster - nu förstår jag inte riktigt vad du menar men om det är som du skriver att det är ytterst få bilar i Megane-klassen som SAKNAR autobroms så har du tyvärr fel. Jag konstaterade att det är väldigt många modeller som saknar autobroms både som standard och som tillval och det vill jag nog vidhålla - även om det blir fler och fler. Men Tesla Model S HAR numera ett antal aktiva system - bl a autobroms.
Sen finns det förvisso ett antal bilar i rimlig prisklass som HAR autobroms och jag har nämnt några redan. Sen tillkommer t ex Ford Fiesta (tillval) och nån annan Ford-modell liksom ett par Nissan-modeller och VW Polo och Seat Leon samt det dyraste utförandet av Peugeot 308 men denna har ett enklare system. Honda Civic 2015 skall också enligt uppgift utrustas med autobroms och antagligen också andra säkerhetssystem. Och som sagt - det börjar nog lossna för denna säkerhetsdetalj nu så vi kommer säkert att se avsevärt flera billigare bilmodeller där autobroms kommer att vara standard eller tillval under det närmaste året - liksom givetvis dyrare modeller som t ex nya Passat och nya Mondeo. Men i stort sett alla Toyotor samt Kia och Hyundai liksom i stort sett alla franska och italienska bilar (inte alla dock) liksom t ex Opel (i alla fall Astra och troligen även nya Corsa - men lite osäker där) saknar tyvärr funktionen.

#9 • Uppdaterat: 2014-11-05 18:34
IngoS

Ständigt detta gullande med BMW! De brukar inte imponera i sådana här sammanhang. Halvdan engineering! Jämför med t ex Mercedes GLA! Klasskonkurrenten B-klasse skulle sannolikt få samma poäng som GLA om den testats med de nya kriterierna ! Sannolikt har BMW kastat in citybromsen som standard för att förhindra en PR-mässig totalflopp. En citybroms motverkar whiplashskador i bilen framför men påverkar knappast risken för personskador i den egna bilen. Om man räknar ifrån poängen för citybroms så blir vuxenskyddet för BMWn 78%, sämst av alla de testade bilarna i denna omgång. Sämre än Renault Mégane och bland de 4-5 sämsta som testats i år. Vuxenskyddet vid frontalkollision i den u-landsspecificerade Suzuki är bättre (13,6 poäng) än i BMW (11,3 poäng).
Måste erkänna att BMW fått mycket kraftigt avdrag för underbensskadan, men så svåra skador vid frontalkrock ser man inte ens hos Dacia.

#a • Uppdaterat: 2014-11-05 18:43
Mythbuster

PI, lite sött men Megane är inte i samma prisklass som model S. Jag pratar om bilar som kostar över halvmiljonen. Och modell S har inte autobroms annat än att föraren trycker på bromsen. Citerar Euroncap "The Model S is not equipped with an autonomous emergency braking system". T.o.m VW golf har autobroms även om den inte bromsar till stillastående. Vad Tesla kommer med i en framtid är dock helt irrelevant för vad denna bil kan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.