Nästa artikel
Tesla Model S brann – igen
Nyheter

Tesla Model S brann – igen

Publicerad 8 november 2013 (uppdaterad 11 november 2013)
Tesla hemsöks av bilbränder. Nu har den tredje bilen på bara sex veckor fattat eld efter en olycka. Och återigen störtdök aktien.

Tesla har lyckats skapa mycket uppståndelse kring den lyxigare elbilen Model S, men de senaste veckornas skriverier har mestadels bestått av oönskad uppmärksamhet. Och nu är det dags igen, när en Model S för tredje gången på bara sex veckor har börjat brinna efter en trafikolycka, den här gången i Tennessee.

Den här gången körde föraren över ett föremål som träffade underredet på Teslan och startade en brand i de elektriska systemen. Underredet har en skyddsplåt som ska skydda batteriet, och för tillfället vet inte Tesla om batteriet var inblandat i branden.

Inga tecken på fel
Första branden i en Tesla Model S, i närheten av Seattle, orsakades av att ett metallföremål i vägen gjorde hål i underredets skyddande plåt. Då hittade myndigheterna inga tecken på att branden skulle ha orsakats av ett fel på bilen. Den andra branden orsakades av att en förare i Mexiko körde över en rondell, genom en betongmur och in i ett träd.

Ingen av bränderna har orsakat några personskador. Teslas varumärke är inte lika oskatt. Aktien har rasat med 27 procent sedan den första branden och bara den här veckan har den haft sitt högsta fall hittills sedan maj 2012.

Diskutera: Hur ser du på den senaste Teslabranden?

Plus: Kul och stabil att köra, pigg motor, strålkastare.
Minus: Trångt baksäte, högt vägljud, reflexer i instrument.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-08 15:34
Swemba

Med tanke på hur ofta batterier i diverse olika applikationer kan svälla eller börja brinna så är det kanske inte så konstigt. Själv har jag drabbats av batterirelaterade incidenter på både laptop, mobil och eltandborste ...

#2 • Uppdaterat: 2013-11-08 16:48
Gäst (ej verifierad)

Nu brinner ju andra märken också...Mercedes inkluderat.

Tycker man kan vänta att dra slutsatser och visa skadeglädje innan vi vet mer och om Tesla verkligen drabbas OFTARE än andra märken.

#3 • Uppdaterat: 2013-11-08 18:43
doktor olle

Okay, bilar krockar och brinner. En på 750 per år. Det finns 20000 model S. Någon som kan matte?

Jag ser detta som ett tillfälle att köpa fler tesla aktier. Alla tre gångerna som model S brunnit har aktien gått ned 20 dollar.

bottenskyddet är 6mm aluminium. Hur tjock är en bensintank och hur många går det hål i och börjar brinna?

Ska vi kanske skänka en tanke till alla de Teslor som varit med om massiva krockar och inte brunnit? och komma ihåg att den var säkraste bilen som NHTSA testat?

#4 • Uppdaterat: 2013-11-08 19:08
Gäst (ej verifierad)

Nä, jag är inte skriv- eller läskunnig alls Kapten..., är du ens tillnärmelsevis seriös?

Teslan fick NHTSA's bästa krockbetyg nånsin. Det är all fakta som finns nu.

Att tre bilar fattat eld av knappt 20.000 sålda kan ingen dra några slutsatser av ännu. Skulle det visa sig att bilarna fattar eld lättare än konventionella eller att batteripaketet är för oskyddat för vissa krock-scenarion så är det illa men det vet ingen i nuläget.

Tesla Model S är den bil som sålt bäst i år i 8 av 25 av USA's mest välbeställda postnummer-områden, (zip-code areas). Jag förstår att det stör...

#5 • Uppdaterat: 2013-11-08 19:36
PREVIA

Tesla själva säger att kraften för att penetrera den sex mm tjocka plåten under batteriet behöver vara 25 ton. Kan man läsa på Teslas blogg.
http://www.teslamotors.com/blog/model-s-fire

#6 • Uppdaterat: 2013-11-09 10:42
Mistro

Inga bränder är förstås att föredra i någon bil och Tesla specifikt som dessutom är en elbil behöver absolut ingen mer negativ feedback än vad som redan är skapat det senaste seklet.
Tesla S skall vara den krocksäkraste bilen någonsin och att den nu kan börja brinna vid en krock är därför märkligt.

Givetvis arbetar varje tillverkare på högtryck när det blir fel på bilar som kan innebära en livsfara och Tesla är absolut inget undantag.
Aktien sjunker alltså 27% för att 3 bilar har brunnit och fokus på lilla Tesla blir enormt!
Samtidigt brinner mängder utav andra bilar varje dag utav olika anledningar men utav detta blir det ingen världssensation.

Själv har jag funderat på hur man så snabbt har ordnat med säkerhetsbiten då bilarna numera kan byta ut batteriet ( i laddstationer ) vilket måste ha inneburit en rad problem?
Är det dessa nyare bilar som har drabbats eller de äldre?

#7 • Uppdaterat: 2013-11-09 14:58
V8-Power

Jag satt för första gången i en Tesla S idag och kan bara säga att habegäret växte något enormt.
Ett chassi som visade uppbyggnaden fanns bredvid och ingav en enorm kvalitetskänsla även under det fantastiska skalet.

#8 • Uppdaterat: 2013-11-09 15:42
Rustan Werling

Tesla ska ha all heder för de tillverkar bra elbilar med ett stort habegär. Skönt att en elbil inte behöver se ut som något katten släpat in. Jag hoppas att de tillverkar fler modeller.

#9 • Uppdaterat: 2013-11-09 18:21
V8-Power

Har ni möjlighet så gå och titta och känn på em Tesla, jag tror de flesta som gjort det kommer att vilja ha en.
50 mils räckvidd är för mig ok och gör Tesla som i andra länder, dvs monterar laddstolpar som laddar 40 mil på en halvtimma helt gratis, ja då är det fantastiskt.

Vad gäller bränderna så brinner ju även vanliga bilar vid krascher, senast idag en brand rapporterad i Sverige.

#a • Uppdaterat: 2013-11-09 19:20
Mistro

Så är det "Kapten",..det är faktiskt ganska lätt att tolka dig som just "elbilshatare" liksom folk kan tolka mig som att jag är en "elbilsälskare" eller "baguett", ...men jag tror dig på ditt ord så vi kan väl lägga ner tjabblet och diskutera sak istället?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.