Nästa artikel
Svenskar kör trots osäker nykterhet
Nyheter

Svenskar kör trots osäker nykterhet

Publicerad 30 november 2011 (uppdaterad 30 november 2011)
Nästan varannan svensk chansar och kör bil efter att ha druckit alkohol. Osäkerheten är störst bland unga, visar en ny undersökning.

Försäkringsbolaget Salus Ansvar har frågat 1 000 personer om de känner sig osäkra om alkohol finns kvar i kroppen, om de ska köra bil samma kväll eller dagen efter alkoholintag.

Nästan hälften av de tillfrågade svarar att de ibland eller ofta chansar, sätter sig bakom ratten och hoppas att de är nyktra. Var femte svarar att de alltid eller ofta känner osäkerhet.
 
– Statistiken visar att många bilförare är beredda att chansa och riskera både sitt eget och andras liv, säger Anna-Karin Laurell, vd på Salus Ansvar.

Undersökningen visar också att unga mellan 18 och 29 år är mest osäkra om de kan köra bil samma kväll eller dagen efter. En av fyra svarar att de alltid eller ofta chansar om sin nykterhet.

Diskutera: Chansar du med alkohol och bilkörning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-30 21:39
Roger Skagerström

Tillåt mig stortvivla på att man riskerar någons liv nämnvärt mer än annars under dagen-efter-körning. Så till vida att man inte är råbakis/fortfarande FULL då. Och det är väl inga campingresor folk åker på. Sällan längre än till ICA eller pizzerian skulle jag tippa på. Inte farligare än att vara nyvaken, skitnödig eller ha 38 graders feber.

#2 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Håller helt med dig Roger. Men i den moralpanik som råder idag så grasserar tyvärr såna här vanföreställningar hos många naiva människor.

Samma sak som att många på allvar menar att man är en presumtiv mördare om man sätter sig och kör efter att ha druckit en lätt- eller folköl.
All forskning visar att olycksrisken ökar först vid promillehalter på 0.6-0.7 och uppåt men den faktan ignoreras av alltför många. Istället vill man sänka till noll.

Blir till att sluta med filen till frukost då..

#3 • Uppdaterat: 2011-12-01 08:25
Roy J

Jag antar att ni också ger fan i säkerhetsbältet - ni ska ju "bara" till kiosken.. Det gör inte lika ont att krocka då, va?
De allra flesta bilolyckor sker faktiskt i närheten av hemmet. Oj, hur kan man krocka där? Där bor jag ju!

Jag har en gång, i 25-årsåldern, kört hem dagen efter. Förvisso var jag nykter, men den färden gick mycket varligt eftersom jag konstaterade att min varsebilvningsförmåga var kraftigt nedsatt.
Bara för att man 20 år senare kan köra bilen på ren rutin, så skulle jag aldrig sätta mig bakom ratten i motsvarande situation - än mindre med alkohol i kroppen. Rutinen täcker bara själva körningen - inte varseblivning och reaktionsförmåga.

#4 • Uppdaterat: 2011-12-01 09:21
Raymond K (ej verifierad)

Håller med Roy.
Även dagen efter är man en sämre bilförare. Man är inte lika alert och uppmärksam. Jag undviker detta i möjligaste mån.

#5 • Uppdaterat: 2011-12-01 10:37
Roger Skagerström

Nej bältet har jag alltid på mig. Men som jag sa - du är knappast farligare än om dy är nyvaken eller lite småsjuk, men det finns inget moraliskt stopp för att köra bil då va?

Sen hänger det som sagt på hur mycket man drack. Höll man på till kl tre är det rätt uppenbart att man inte ska köra. Bestod kvällen av 2-3 starköl dock..? Det är fortfarande "att köra dagen efter" men knappast farligt. Om man i teorin tar EN snaps så är det att köra dagen efter. Men inte fan är man farligare dagen efter pga den. Nu är ju lagar och regler som de är så inte nån dum fan som höll på till tre-halv fyra på morgonen tror det är ok att köra, men moralpaniken runt det hela är så överdriven. Har man druckit dan innan och kör så är man ett svin, mördare och bandit. Oavsett HUR MYCKET man druckit och när. Samma som att tex kunna ta en lättöl och köra. Som sagt - lagarna är som de är för att förebygga att folk får idéer, men inte fan är man farligare om man tagit en sådan. Är nog bra mycket farligare med dålig blodsockernivå.

Nu dricker jag mig full ungefär en gång i decenniet i och för sig. Och jag tycker det smakar så äckligt så jag gör det under protest. Men som sagt... Moralpaniken.

#6 • Uppdaterat: 2011-12-01 11:36
Thommys

Problemet är att folk inte vet när de är nyktra igen. Vi kanske inte behöver alkolås men en alkotestare kanske skulle vara bra om alla hade liggande i bilen. Lika självklart som en isskrapa.

#7 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Ja vadå dagen efter?

3-4 starköl + en eller två snapsar på lördagen är nog en rätt normal konsumtion för många av oss. Säg att man dricker det från fyratiden på eftermiddan till 22-snåret nån gång. Är man vuxen så är den alkoholen långt borta nästa eftermiddag och att köra då kan väl inte vara det minsta tveksamt? Inte ens i moralisk synvinkel väl. Förutom då från många moralpredikande naiva individers synsätt.

Skulle man dock ta sig en klassisk sk. "drängfylla" som man kanske gjorde nån gång när man var yngre är det väl naturligtvis en annan sak.

Dagen efter fyra starköl eller 70cl starksprit? Lite skillnad...

#8 • Uppdaterat: 2011-12-01 13:11
KaptenOberkommando

Nej, bevare mig för den här hysteriska moralpaniken. Allt är ju farligt. Havande mammor får snart inte ens titta åt ett tredjedels glas vin - än mindre dricka, givetvis. Som många har varit inne på så finns det gott om tillfällen då man är en sämre bilförare än om man kör "normal-dagen-efter" eller till och med 30 minuter efter en 33:a starköl.

Vad sägs om:

39 graders feber? Hur alert och bra bilförare är man då?
Rejält förkyld med rinnande näsa och ögon? Hur alert och bra bilförare är man då?
Bara tre timmars sömn och upp klockan 05.30 för att köra fem mil till jobbet ? Hur alert och bra bilförare är man då?
Bruten och gipsad högerarm (särskilt då med manuell växellåda)? Hur alert och bra bilförare är man då?
Otillräcklig synskärpa - låt oss säga -1,75 på båda ögonen (vilket innebär att man inte kan läsa texten på tv:n från typ 2,5 meters avstånd)? Hur alert och bra bilförare är man då?
Etc., etc.

Är något av ovanstående exempel förbjudet vid bilkörning?

#9 • Uppdaterat: 2011-12-01 13:35
FLAC

parkinsonpatient som knappt kan lyfta fötterna över golvet och kärlkramp? inte olämplig bilförare tydligen... finns i min närhet.

#a • Uppdaterat: 2011-12-01 15:19
KaptenOberkommando

AL, vid de flesta av mina exempel är det förbjudet att köra bil. Men två frågor pocka genast på uppmärksamhet:
1) Hur många är medvetna om sakförhållandet?
2) Hur många bryr sig?
Och det är främst i samband med 2 som problematiken med "dagen-efter-körandet" uppstår. Många anser sig vara osäkra om de kan köra "dagen efter" och minst lika många är osäkra på om den lindriga influensan eller den stukade handen är ett hinder för bilkörning.
Jag skulle gärne se regelrätta tester där kördugligheten för förare med typ 0,4 promille och förare med bevisad influensa, nackspärr, 32 timmar utan sömn etc. studeras. Jag är helt säker på att den genomsnittlige 0,4-promillesföraren inte är så särskilt farlig jämfört med de kroppsligt försvagade motsvarigheterna.

Och så var det det här med att sitta med ena handen uppbunden i en mobiltelefon, skriva SMS etc. Helt lagligt men enligt vissa forskare lika farligt som bortåt 0,8 promille (eller något liknande).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.