Nästa artikel
Svensk dieselandel nu på Europanivå
Nyheter

Svensk dieselandel nu på Europanivå

Publicerad 6 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Varannan nyköpt bil i Sverige är en diesel, visar statistik från BILl Sweden. Därmed har den svenska dieselandelen nu nått den genomsnittliga Europanivån.  
- Det är mycket glädjande, inte minst ur miljösynpunkt, att dieselandelen i Sverige ökar och att vi äntligen nått upp till den genomsnittliga Europanivån, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Idag är varannan nyregistrerad bil i Sverige en diesel, vilket kan jämföras med endast 10 procent 2005. Den ökade försäljningen innebär att den svenska dieselandelen nu har nått den genomsnittliga Europanivån.

- Det finns flera förklaringar till det ökade intresset för dieselbilar, säger Bertil Moldén och pekar sedan ut fyra punkter:

* En dieselbil drar 30 procent mindre och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än motsvarande bensinbil.
* Det har skett en normalisering så att beskattningen av bensin- och dieselbilar blivit mer likvärdig.
* Dieselbilarna har blivit tystare och snabbare.
* I takt med att dieselbilar blivit alltmer attraktiva har andrahandsvärdet på begagnatmarknaden ökat dramatiskt, vilket gör att man får tillbaka merkostnaden vid nybilsinköpet .

Luxemburg i topp

Högsta dieselandelen i Västeuropa under det första kvartalet i år hade Luxemburg med 75,1 procent, följt av Belgien med 74,7 procent och Norge på tredje plats med 73,5 procent.

Sverige kom på tionde plats med en dieselandel på 47,7 procent av de nyregistrerade bilarna.

Den svenska dieselandelen ökade till 48,9 procent under perioden januari-juli i år och i enbart juli var dieselandelen 51,5 procent.

Diskutera: Tror du att dieselandelen kommer att fortsätta öka i Sverige?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-06 16:44
Bengt (ej verifierad)

Självklart kommer dieselandelen att öka. Vägtrafikskatten för diesel sjunker 2011 och 2012 samtidigt som tjänstebilarnas miljöbilsrabatt (20% för etanol och 40% för gas och el-hybrid) tas bort efter 2011. Detta innebär att etanol- gas- och hybridbilar ersätts med snåldieslar.

#2 • Uppdaterat: 2010-08-06 16:53
SUCK (ej verifierad)

Dieselbilar har höga utsläpp av kväveoxider (NOx) som irriterar våra andningsorgan. Varför talas det så tyst om det?

#3 • Uppdaterat: 2010-08-06 17:31
Mythbuster_se (ej verifierad)

Re: Suck. En modern diesel är faktiskt inte så farlig som det kan låta. Den släpper iför sig ut mer NOx än motsvarande årsmodell bensin. Dagens dieslar som klarar Euro 5 (lag på det) ligger på samma nivå som Miljöklass 2000 med NOx och klart lägre på alla andra emissioner. Läs gärna mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_5 Värt att nämna är att i min hämstad Göteborg står sjöfarten för 40% mer NOx emissioner än hela vägtrafiken (bil, mc, buss, lastbil) http://www5.goteborg.se/prod/Miljo/Miljohandboken/dalis2.nsf/vyFilArkiv/N800_R2010_10.pdf/$file/N800_R2010_10.pdf sida 38. Jag vet med säkerhet att min hälsa inte skiljer på varifrån kväveoxiderna kommer och att sjöfarten är ganska låg. Viktigt med regler och skärningar för bilar men glöm inte de stora emissionerna (båtarna). I nästa steg med Euro 6 blir det i princip ingen skillnad mellan bensin och diesel på NOx sidan.

#4 • Uppdaterat: 2010-08-06 17:33
Kvinnset (ej verifierad)

Härliga tider .. Karlar ska inte lukta av sprit eller gaser, de ska dofta diesel

#5 • Uppdaterat: 2010-08-06 19:40
S-E S (ej verifierad)

Andelen dieselbilar kommer att öka på bekostnad av spritmaskinerna. Betänk att om du kör från A till B så måste du ha med dig mer än dubbelt så mycket bränsle om du kör på E 85 jämfört med om du kör på diesel. Känns inte miljövänligt att ständigt dra runt med genomsnittligt 30 kg extra last i tanken?

#6 • Uppdaterat: 2010-08-06 20:58
Erik F (ej verifierad)

Partikelutsläppen är fortfarande mycket högre från dieselbilar än från bensinbilar, trots partikelfilter. Både igår och idag körde jag bakom en Volvo V70/V70 XC med D5-motor, modell -04 ca. Hej och hå vad det osade så fort de ökade gasgivningen från stillastående eller jämn fart! Man kunde se lätt avgasrök under körning också en hel del.
Det är en myt och ren osanning att "moderna dieslar är lika rena som bensinbilar". Tyvärr är det så. Dieselpartiklarna reagerar också i kyla och bildar mycket cancerframkallande ämnen, som inte bildas i varmare länder i t.ex. sydeuropa. Så det är illa för vår hälsa att dieselbilarnas andel ökar.

#7 • Uppdaterat: 2010-08-06 21:11
Mythbuster_se (ej verifierad)

Erik, ta en tipp på wikilänken. en.wikipedia.org/wiki/Euro_5 Då ser du att gränsvärdet är precis samma på diesel och bensin för Euro 5 på partiklar. Sedan miljöklass 2005PM är det samma krav på bensin och diesel avseende partiklar.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-06 21:24
JesusChrysler (ej verifierad)

Jag har aldrig gillat dieslar förut, MEN en modern dieselmotor ger ett högt vridmoment vid lågt varvtal i klass med en V6:a och ibland tom som en V8:a fast med mycket lägre bränslekostnad.
Det är svårt att inte gilla dessa motorer, sen skiter jag i hur bra dom är för miljön och det gör nog dom som fick 10.000:- för att köpa en bil som går att köra på etanol också. Dom tankar ju bensin för att det blir billigare per mil. Sen kan Maud Olofsson stå och raljera om att vi har 100000 miljöbilar i Sverige.
Jag kör en bensin V6 på 200 hk, men nästa bil blir nog en diesel. Jag har även en bil med 5-liters V8:a och jag har sett att det finns 2-litersdieslar som har liknande vridmoment.

#9 • Uppdaterat: 2010-08-07 01:51
previa (ej verifierad)

Det Bertil Moldén säger är inte sant, vilket man kan läsa här under där det klart framgår att den bil som får all sin energi från bensin är snålast av alla bilar när det gäller volym av bränsle, och än mer sett till CO2 utsläpp då diesel inehåller ca: 10 % mer energi per volym än bensin så måste dieselbilen förbruka 10% minrde.Kväveoxider som är mycket farligt för allt som fortfarade lever är tre gånger så höga från dieselbilen än från bensinbilen. CO2 är däremot helt ofarligt för oss, utom på 50 års sikt för att det kan ändra klimatet
på jorden. Det alla inte känner till är att även om vi i dag slutar att förbränna något bränsle på jorden så komer halten av CO2 ökar fortfarande efter femtio år på grund av våra tidigare försyndelser.
http://www.fueleconomy.gov/feg/extremeMPG.jsp

#a • Uppdaterat: 2010-08-07 04:27
Niklas (ej verifierad)

Diesel är absolut inte bra.
Diesel är en miljöbov av otroliga mått för MÄNNISKOR, men människors hälsa kanske inte har något värde???
Partikelfiltren stoppar inte nanopartiklarna.
Dessa tränger djupt ner i lungorna och orsakar allvarlig skada.
Alla dieselbilar skall ovillkorligen tas ur trafik omedelbart.
Total skandal att detta allvarliga fel totalt nonchaleras och förtigs.
Död åt dieselbilen!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.