Nästa artikel
"Svårt att spendera miljarder i dagens klimat"
GM STOPPAR SUVARNA:

"Svårt att spendera miljarder i dagens klimat"

Publicerad 29 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Under ett decennium har det varit otänkbart. Men tiderna har förändrats. Nu lägger General Motors ned satsningen på fullstora suvar.
- Det hade varit svårt att spendera ett antal miljarder dollar på ersättare i dagens klimat, säger GM:s vice ordförande Bob Lutz till New York Times och fortsätter:

- Verkligheten har tagit över.

Glöm nya versioner av Cadillac Escalade, GMC Yukon eller Chevrolet Suburban. Nu är det nya förutsättningar som gäller inom bilbranschen. General Motors har beslutat att lägga ned CXX-projektet, som skulle få fram en ny generation fullstora suvar.

GM-ledningen beslut var enhälligt och innebär att nästa generation av suvar inte kommer nå konsumenterna. Analytikerna ser en enkel förklaring till beslutet.

- Under en lång period var bensinen billig, det fanns inga ekonomiska problem och amerikanerna ville ha stora fordon, säger John Cases, vid bilkonsulterna Casesa Shapiro Group, och fortsätter:

- Det fanns inget negativt - tills botten föll ur.

Det är oklart om de nuvarande generationerna av suvar kommer att fortsätta tillverkas. Men de svikande försäljningarna gör de fullstora suvarnas framtid mycket osäker.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-10-29 19:50
Torgny (ej verifierad)

På tiden att även Amerika vaknar upp - men - hur ska alla smällfeta amerikaner få plats i "normalstora" bilar med europeiska och asiatiska mått mätt?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.