Nästa artikel
Suzuki har utsläppstestat på fel sätt
Nyheter

Suzuki har utsläppstestat på fel sätt

Publicerad 18 maj 2016 (uppdaterad 18 maj 2016)
Suzuki ska ha mätt förbrukningen i sina bilar på fel sätt i Japan.
Över två miljoner fordon av 16 Suzukimodeller i Japan ska ha felaktiga bränslesiffror.
Suzuki går ut med att de använt sig av testmetoder som inte stämmer överens med Japans regelverk när de förbrukningstestat sina bilar. De använde sig av data från körning i en tunnel när bränsleeffektiviteten uppmättes. Suzuki säger att de gjorde detta eftersom testbanan vid Sagara nära Japans kust är mycket blåsig. Den felaktiga testmetoden började användas 2010 och enligt nyhetsbyrån Bloomberg påverkas runt 2 miljoner fordon.

Suzuki säger sig ha testat om de 16 modeller som omfattas och att de nya resultaten inte avviker nämnvärt från de första. Suzukis aktie har sjunkit med åtta procent på Tokyobörsen efter avslöjandet och biltillverkaren är den andra i Japan som visat sig ha felaktiga utsläppsdata. För en tid sedan gick Mitsubishi ut med att deras bränsleförbrukning inte stämde på vissa modeller i Japan.
 
Diskutera: Tror du att fler biltillverkare har testat förbrukningen på fel sätt även i andra länder?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-18 15:48
HT19

På fel sätt? Det är ju faktiskt fusk det här! Japaner som vanligt..

#2 • Uppdaterat: 2016-05-18 19:42
Audi A5 SB

Jag har ju lovat i en tråd på Forumet att sluta skriva här, men jag gör ett undantag. Här kan man läsa om hur den ena efter den andra japanska tillverkaren efter den andra blir påkomna med fusk. Inte i samma paritet som VW:s usla fusk - men bra nära. Fusk är fusk.

Nu är det tyst, mycket tyst..... från somliga. Vilket får mig att erinra om två inlägg i en tidigare tråd;-)

http://www.vibilagare.se/nyheter/kba-bara-vw-som-fuskade?page=1 Inlägg nr 18 och 20. "bra att du erkänner..." Peter E, du kan nog bortse från ditt erkännande;-)

Popcorn på lut - vilken blir härnäst påkommen med fusk?

#3 • Uppdaterat: 2016-05-18 20:09
Pi

Jodå Audi - det finns några till fusk-trådar som nog vore betydligt mycket mera hätska om det stått att VW var fuskaren och inte nåt annat märke. Lite märkligt är det otvivelaktigt. Inte för att förringa VWs dieselfusk men varför får inte andra märken också samma negativa uppmärksamhet för sina fusk ? T ex har det ju förekommit en hel del säkerhetsrelaterat fusk som egentligen är väl så allvarligt men dessa märken har ofta klarat sig avsevärt bättre i dessa spalter.

#4 • Uppdaterat: 2016-05-18 20:25
Axa

Haha, instämmer med tidigare. Ovanligt tyst när det inte gäller VW. Inget skanderade om böter eller stämningar.

Nåja, det här kommer inte vara det sista "avslöjandet".

#5 • Uppdaterat: 2016-05-18 20:35
Audi A5 SB

Ja Pi, det är huvudet på spiken.

Anledningen till att jag avstår att skriva här finns att läsa i en rad trådar. Här kommer ett exempel:

http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/2016-nya-facelift-toyota-auris-om-bilder-och-bilar?page=49

#994 visar på att man kan köra en Auris på 0,56 l/mil. Detta applåderas med emfas. Jag replikerar att det går att köra en A6 Avant med Quattro och V6 på 0,52 l/mil under samma omständigheter. Nu kommer det:

1. Det är billigare att cykla.
2. Skatten på diesel måste höjas.
3. Jag bryter mot forumets regler.

(# 998, 1001 och 1007.)

Så, det gäller att inte skriva något som helst som är kritik eller ifrågasättande av något som helst som rullar och är producerat i Japan.

För att förekomma er andra: VW:s fusk med dieselmotorer är skamlöst uselt.

#6 • Uppdaterat: 2016-05-18 23:34
2TT2

Tycker inte det är det minsta märkligt att det relativt tyst när Mitsubishi och nu Suzuki erkänner att de fuskat. Dels för att dom har fuskat på ett sådant sätt som under lång tid har ryktats om att de flesta bilmärken gör och för det andra är dessa märken små och relativt ointressanta i Sverige och för det tredje så har dessa märken i Sverige inte lika många fanatiska anhängare som VAG har, finns liksom ingen mottagare av ev. kritik. Att kritisera någon som lägger sig platt och erkänner är inte lika intressant som att kritisera såna som alltid tror sig ha rätt och sätter sig själva på piedestal s.k besserwisser ( Das Auto Vorsprung durch technik).

#7 • Uppdaterat: 2016-05-18 23:49
Simon no1

Det är väl inget konstigt alls, fusk med avgasrening eller felaktigt uppgiven förbrukning, viss skillnad

#8 • Uppdaterat: 2016-05-19 00:40
Pi

2TT2 - nu var nog bl a mitt inlägg inte specifikt riktat mot Suzuki eftersom dom såvitt jag förstått inte fuskat med säkerhetsrelaterad utrustning. Det finns som sagt andra märken med massiva återkallelser men kritiken från de som normalt "skriker" mest är obefintlig i dessa fall.

#9 • Uppdaterat: 2016-05-19 08:35
Meganmannen

Intressant artikel. Jag visste inte att de utförde testet utomhus. I EU skulle testet troligen varit godkänt då test av bilarnas bränsleförbrukning och avgasvärden sker i inomhus.

#a • Uppdaterat: 2016-05-19 09:28
LC4ever

Hur menar du nu 2TT2???
VW erkände ju direkt fusk, vilket inget annat bolag gjort.
De har öppnat upp för granskningar samt internt rensat upp, vilka andra bolag har gjort detta?
Jag tycker snarare man skulle vara ännu hårdare mot de tillverkare som nu upptäcks fuska, för de har haft chans att träda fram och själva erkänna.
Sedan kan man definiera detta med fusk. Om du vet om ett antal parametrar och du skall uppfylla vissa krav vid dessa förhållanden, klart att man optimerar för just detta. Så gör alla tillverkare.
Kalla det fusk, kalla det optimering.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.