Nästa artikel
Storbritannien storsatsar på elbilar
Nyheter

Storbritannien storsatsar på elbilar

Publicerad 23 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Regeringen i Storbritannien satsar motsvarande 312 miljoner kronor på ett projekt för elbilar. Satsningen är den största någonsin när det gäller eldrivna bilar.
Satsningen på 25 miljoner pund, eller motsvarande 312 miljoner kronor, syftar till att snabba på tillgängligheten av miljövänliga fordon för brittiska konsumenter. Nu startar man projekt på åtta olika platser med mål om att få ut bilar med liten miljöpåverkan på brittiska gator.

Enligt den brittiska regeringen är projektet det största av sin typ någonsin i hela världen.

- Dagens tillkännagivande signalerar våra ambitioner att minska vårt beroende av bensin- och dieselbaserade motorer, och avgöra de bästa praktiska alternativen, säger forskningsminister Lord Drayson i ett pressmeddelande.

Elbilar ska bli del av vardagen
Inom det kommande året ska ungefär 340 fordon finnas ute i trafiken. Majoriteten av bilarna drivs av el men några är också hybrider. Förutom biltillverkare kommer bland annat elbolag och universitet att vara inblandade för att koordinera projektet, bygga infrastruktur såsom laddplatser samt att analysera hur bilarna används.

- Vårt mål är att fordon med låga koldioxidutsläpp ska bli ett vardagligt inslag på brittiska vägar inom mindre än fem år. Det är ett utmanande uppdrag men om vi fortsätter att arbeta nära bilisterna och industrin så tror jag det är genomförbart, säger transportsekreterare Andrew Adonis i samma pressmeddelande.

Privatpersoner deltar
En viktig aspekt med satsningen är att privatpersoner ska delta. Vem som helst kan ansöka om att delta om man har ett garage och ett hyfsat modernt elnät.

I Oxford och de sydöstra delarna av England kommer 40 stycken BMW Mini E att testas. Samtidigt ska 40 elbilar, oklart vilken modell, från Peugeot att rulla i Glasgow. Mercedes står i sin tur för 100 stycken elbilar av modellen Smart till London och de mellersta delarna av England.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-24 14:33
Jojo (ej verifierad)

Yes!
Ta det till Sverige också. Om jag ändå skall lämna min trimmada sexa så ska det vara för något verkligen annorlunda och streetsmart som en elbil! Inget skämt.

#2 • Uppdaterat: 2009-06-24 23:39
Lasse J (ej verifierad)

Blir lite konfunderad.
I England har man väl varit på gång rätt länge.
Kolla lite på ;smithelectricvehicles.com

#3 • Uppdaterat: 2009-06-25 00:05
S-E S (ej verifierad)

Vad bra! England har ingen vattenkraft, uråldrig kärnkraft, ont om vindkraft så varifrån kommer elen? Jo den kommer från kolkraft på den Engelska östkusten. Enbart i Ipsvich ligger 4 kraftverk på 12000 MW som spyr skit över Nordsjön, in över södra Norge och upp över Jämtland då detta är den framhärskande vindriktningen. Mycket litet hamnar i England. Elbilar i England blir sålunda en miljökatastrof för oss i Norden, men luften i England blir något bättre. Detta är ett av de få fall då jag tycker E85 är ett alternativ för Engelskmännen. Det är bra att bo på en ö med ständig frisk atlantluft strömmande in från sydvest i stället för oss i nördost som måste leva i deras skit. Engelskmännen är smarta medan vi sitter som mesar och tar emot.

#4 • Uppdaterat: 2009-06-25 16:40
Lasse J (ej verifierad)

Ingen fara S-ES
Bara vi slutar köra med dubbdäck vintertid kommer luften att bli så ren och fri från partiklar.
Så är det väl??
Det har vi fått "information" om gång efter annan av VV och alla förståsigpåare.
Sila mygg och svälja kameler, hette det visst...

#5 • Uppdaterat: 2009-06-25 20:56
S-E S (ej verifierad)

Inget fel på dubbdäck bara VV hann reparera vägarna efter dom innan sommarsäsongen. En fördel med dubbdäcksdikerna är att de gör bilarna nästan självstyrande och att de vid regn ger gratis underspolning.

#6 • Uppdaterat: 2009-06-26 18:43
Lasse J (ej verifierad)

Minska saltningen så minskar vägskadorna.
Saltet är orsaken till en stor del av vägslitaget.
Dels påverkar sannolikt saltet bindemedlet i beläggningen, men den stösta orsaken är att saltet genererar blöta vägbanor och binder dessutom kvar fukten genom sina hygroskopiska egenskaper.
Blöta vägar slits mångdubbelt fortare än torra.
Dom nära 500000 ton salt som per säsong sprids på gator och vägar i vår närmiljö är dessutom en stor partikelalstrare.
Nu kom vi kanske lite från ämnet, men.. det är snart vinter igen.

#7 • Uppdaterat: 2009-06-26 21:34
S-E S (ej verifierad)

Friktionsdäck och saltning eller dubbdäck och plogning.

#8 • Uppdaterat: 2009-06-26 22:27
Lasse J (ej verifierad)

Visst sliter dubbdäcken på vägytan, men sannolikt inte i den omfattningen vissa orakel gör gällande.
Kommande generationer dubbdäck kommer med all säkerhet att marginalisera problemet.
Den stora boven i dramat är saltet och följdproblemet, ständigt blöta vägar, med undantag för dom mest trafikerade, som periodvis torkar upp.
Det mindre trafikerade, saltade vägnätet får varje vinter oerhört med stryk bl.a beroende på att ytan aldrig fryser till och saltvattnet letar sig ned i beläggningssprickor och underminerar ytlagret med hål och gropar som följd.
Men det var väl partiklar i luften du var intresserad av. Fundera då gärna över varför damm och partiklar efter hundratusentals ton salt ignoreras i debatten.
Det har gått mycket "sila mygg och svälja kameler" i den här frågan

#9 • Uppdaterat: 2009-06-27 21:22
S-E S (ej verifierad)

Finns problemen med motsvarande "asfaltdiken" i Tyskland och andra dubbfria länder där det saltas hårt eller är slitaget mindre där dubbdäck inte får användas? NÅGON SOM VET?

#a • Uppdaterat: 2009-06-28 18:15
Lasse J (ej verifierad)

"Asfaltsdikena" beror oftast på undermålig beläggningskvalitet.
För kännedom är saltningssäsongen i Tyskland av mycket varierande längd lokalt, men totalt sett avsevärt mycket kortare än i Sverige.
Dessutom är trafiken ofta så intensiv att vägarna vanligtvis torkar upp på kort tid.
Saltet har trots detta, ansetts vara ett miljöproblem.
Spåriga vägar hittar du även i Tyskland, beroende på intensiv och inte minst tung trafik.
Studera som jämförelse finska vägnätet.
Där används dubbdäck i ännu större utsträckning

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.