Bild
Nästa artikel

Stafettkörning ska hjälpa bildelare

Nyheter

”Handshake-funktion” hjälper till med smidigare skifte då den som kör slipper leta parkeringsplats.

Direkt från den ena bilpoolaren till den andra. DriveNow vill införa så kallad stafettkörning och undvika problemen med att hitta parkering.

Bildelningstjänsten DriveNow, som bland annat ägs av BMW, opererar i flertalet europeiska städer, däribland Stockholm. För att underlätta i överlämningen mellan förare och skippa det tidsödande momentet att leta parkering introduceras en funktion som gör det möjligt att ”stafettköra”, det vill säga att bilen lämnas över direkt från personen som haft den till den som ska använda fordonet härnäst.

Via en app ställer föraren in destination och registrerar när överlämningen skett för att avsluta hyrtiden.
– Alla som kört bil i Stockholm vet vilken tid och energi det kan ta att hitta en parkeringsplats. Handshake-funktionen är en av alla de saker vi aktivt jobbar med för att underlätta trafiksituationen i Stockholm, säger Fredrik Ellsäter, vd på DriveNow i Sverige.

Enligt undersökningar som DriveNow tagit del av tycker 9 av 10 bilister att det är svårt eller mycket svårt att hitta p-plats i Stockholm. Samtidigt utgörs 30 procent av köbildningarna i städer av så kallad söktrafik, där bilister letar parkeringsplats.
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig att använda dig av en bilpool?
 

Kommentarer

#1
2017-06-08 17:10

Ja, den tiden när man inte får köra själv längre skulle jag hellre ingå i en bilpool men inte innan.

#2
2017-06-08 18:05

Aldrig.

#3
2017-06-08 19:14

Så länge bilpooler drivs av kommersiella skäl, och inte kooperativt så är jag inte speciellt intresserad. De priser jag sett passar inte alls, typ betalar jag för 75% bil i månaden så kan jag lika gärna lägga på de sista 25 procenten för att få större frihet och ett enklare liv. Kan säkert hämta hem de där 25 procenten genom att hyra ut bilen till närmaste grannarna någon gång i månaden... om man nu absolut skall dela.

#4
2017-06-13 13:06

Tycker att bilpoolskonceptet är en bra tanke, speciellt i städer där vi behöver bil i mindre omfattning och att det, utöver alla andra kostnader, rätt kostsamt att parkera en bil. En ordinär P-plats i en storstad kostar 800-2000 kr/månad. En fördel till är att jag kan välja en liten bil till mina kortare utflykter för lägre pris eller en större om jag behöver åka till sopen eller "köra hem ett kylskåp"

#5
2017-06-13 13:12

Med mer kostnader och skatter för bilister så kommer det nog att bli så att de som bor i lite större städer på sikt kommer att ansluta sig till bilpooler vilket gör att man måste höja skatterna för de som har egen bil för att få in samma pengar när fler ingår i bilpooler istället.
Vi har trots allt många som bor på landsbygd och mindre byar där det inte är lika lätt att ha bilpooler.
Man kan ju förstås tvinga alla att flytta till storstäder men det blir kanske inte så populärt.
Det blir lite moment 22 när staten vill att vi inte skall köra bil mer än absolut nödvändigt och minska på bilkörandet men de vill ända ha in samma skatteintäkter de får på bilisterna och då blir det mer pålagor och skattehöjningar förstås.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.