Nästa artikel
Solcellsbil med plats för familjen
Nyheter

Solcellsbil med plats för familjen

Publicerad 9 juli 2013 (uppdaterad 10 juli 2013)
Nederländare har byggt en solcellsbil med plats för fyra. Den ska köras tvärs över Australien, senare kanske serietillverkas.

World Solar Challange är en tävling där solcellsdrivna bilar körs genom Australien från Adelaide i söder till Darwin i norr. Hittills i tävlingen har fokus mest legat på själva solcellstekniken och fordonen som ställt upp har därför inte haft onödiga saker så som passagerarutrymme. Nu införs dock en ny klass i tävlingen, Cruiser class, där man i stället fokuserar på praktisk vardagsnytta. Klassen införs just eftersom någon har byggt en bil med passagerarplatser.

Några studenter från Nederländerna som kallar sig Solar Team Eidhoven ligger bakom bilen Stella, vilken ska vara världens första helt solcellsdrivna familjebil. Stella har bagageutrymme och plats för fyra. Taket är täckt av solpaneler som kan ta in mer energi än bilen förbrukar, så överskottsenergin lagras i ett batteri för att användas till annat.

Bilen, som är 4,5 m lång och 1,65 meter bred, väger bara 380 kg. Den har en toppfart på 110 km/tim och en uppskattad räckvidd på 60 mil.

Efter tävlingen, som körs i oktober, hoppas teamet på att kunna vägregistrera fordonet och kanske också få igång serietillverkning.

Diskutera: Vad tycker du om bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-07-09 21:48
Gunnar Lindberg

Då är det väl solnedgången som begränsar räckvidden till 60 mil?

#2 • Uppdaterat: 2013-07-10 06:50
lsoderlund

Åhh, en sådan vill jag ha. Verkar ju tokkomfortabel med lätt insteg. Lasta verkar man också kunna göra. Frågan är hur denna bil fungerar en svensk vinter, och var sätter man takboxen? Vågar man krocka med den? Ser ut som om man sitter rätt så långt fram.

#3 • Uppdaterat: 2013-07-14 21:26
Pender

Ja, frontalkrockar kan nog bli lite smärtsamma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.