Bild
Nästa artikel

Smitningar för 200 miljoner

Nyheter

Förra året kostade olyckssmitningarna i Sverige över 200 miljoner kronor. Men den verkliga siffran kan vara ännu högre.

Drygt 20 000 smitningar anmäldes under förra året. Den vanligaste typen är parkeringsskador, men även trafikolyckor och andra tillbud där någon avviker inträffar. Det innebar att Trafikförsäkringsföreningen betalade ut ersättning för skador till ett värde av 235 miljoner kronor. Men kostnaderna är sannolikt ännu högre, i synneerhet parkeringsskador regleras ofta som vagnskador av försäkringsbolagen eftersom det saknas vittnen eller andra bevis.

Att smita från en olycksplats kan ge upp till ett års fängelse, men i de flesta fall är det väldigt enkelt att göra rätt för sig.

– Är du själv den som backar på en annan bil ska du självklart meddela det till ägaren. Du kan lämna en lapp eller hitta kontaktuppgifter genom att kolla upp registreringsnumret. Sådana här skador hanteras av försäkringsbolagen, det finns ingen anledning att göra sig skyldig till smitningsbrott, säger Dan Falconer.

Diskutera: Har du varit utsatt för smitning?

Kommentarer

#1
2017-03-16 13:22

Förra året kom det fram att smitning inte var något brott då det stred mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Klart att många då inte bryr sig om att stanna kvar på platsen utan heller avviker.

#2
2017-03-16 15:55

Alla har ju inte samma syn på vad som är en skada heller.
Några skrapmärken kanske man inte tycker gör så mycket och struntar i att skriva lapp och ta på sig ansvaret.
Det är nog bara vi svenskar som är så rädda om våra bilar.
Sen rullar det ju fler och fler oförsäkrade bilar i samhället ofta med ovarsamma och påverkade förare.

#3
2017-03-16 16:14

Vad har det med saken att göra om "vi svenskar" är rädda om våra bilar och om man tycker att några skrapmärken inte gör så mycket? Orsakar jag skada på någon annans egendom så får jag ta ansvar för det. Beklämmande att så många istället smiter, som skrämda råttor.

#4
2017-03-16 16:36

Om inte annat så får man problem vid inbyte eller försäljning om man har skador. Den nervärderingen känns väl inte OK om man själv har varit aktsam om bilen.

#5
2017-03-16 16:53

Det jag menade var att i många av de länder som våra nysvenskar kommer ifrån, bryr man sig inte om att man har några repor och bucklor på bilen. Jag antar att man tar med sig den delen av sin kultur hit också.
(Med risk att kallas rasist)
Själv blir jag skitförbannad om nån slår upp dörren så det blir ett märke. Försöker alltid parkera en bit ifrån andra, men det verkar som om många måste ha en bil som riktmärke, för när man kommer tillbaka så står det ofta en bil på var sida och sen tomt runtomkring.
Dagen P-rutor har dessutom blivit mindre för att få in fler bilar.

#6
2017-03-16 20:18

Bsba: det är väl kanske så, men vad tusan det finns smitare i alla läger. Sett till det yttre respektabla människor av allehanda bakgrund som smiter från parkeringsskador. Tyvärr. Det är väl som med hänsyn i trafiken.

#7
2017-03-16 20:49

Finns väl ingen anledning att inte parkera min skrothög bredvid den där "fiiina" bilen som parkerat längst bort på parkeringen, gärna lite halvt nära... Skitkul varje gång.

#8
2017-03-17 11:26

det finns för många stolpskott i vårt samhälle,som inte bryr sej .

#9
2017-03-17 18:58

Det finns för många stolpskott i vårt samhälle som bryr sig om nåt så banalt som lite målarfärg och plåt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.