Nästa artikel
Ska omvandla CO2 till bränsle
Nyheter

Ska omvandla CO2 till bränsle

Publicerad 13 oktober 2015 (uppdaterad 13 oktober 2015)
Kanadensiska startupföretaget finansieras bland annat av Microsoft-miljardären Bill Gates.
Carbon Engineering är grundat av Harvardprofessorn David Keith. Företaget har inlett ett pilotprojekt där koldioxid ska sugas ur luften och omvandlas till energi. På fabriken ska det finnas gigantiska fläktar som drar in luft och genom flera kemiska processer utvinner koldioxid.

Tillsammans med kväve ska koldioxiden användas för att framställa 200-400 liter bensin eller diesel per dag. Även den koldioxid som skapas under förbränningen ska fångas upp tillsammans med luften från atmosfären.

20151310144439.jpg?itok=ucWoOahR

Projektet har än så länge bestått av teoretiska analyser och nu håller en testanläggning på att byggas i Squamish som ligger i kanadeniska provinsen British Columbia. Tanken är att påbörja byggandet av den första kommersiella anläggningen 2017.

En av dem som skjuter till pengar för att sponsra projektet är IT-miljardären och Microsoftgrundaren Bill Gates.

Diskutera: Tror du att projektet kommer att fungera?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-10-13 15:43
Swemba

Liknande initiativ sker lite varstans. Mycket intressant!

#2 • Uppdaterat: 2015-10-13 21:51
Kalle2

Nu blir jag orolig om denna teknik får genomslag i stor omfattning, med lägre koldioxidhalt i atmosfären. Vi har inte haft någon global temperaturhöjning på över 16 år och solforskare redovisar att vi åter går mot kallare tider om 10-15 år, som liknar den lilla istiden för ett par hundra år sedan med missväxt och hungersnöd. Det förvärras av det här. Koldioxid ingår i fotosyntesen där man i växthus höjer koldioxidhalten till det tredubbla för att det växer bättre. Med lägre koldioxidhalt i luften får vi sämre skördar och ökenspridningen tar fart igen.

#3 • Uppdaterat: 2015-10-14 07:12
trasten

Pålitliga källor på det Tack.

#4 • Uppdaterat: 2015-10-14 08:31
Bortom

Man ska dock inte glömma att processen kräver MER energi än man sen får ut av det tillverkade bränslet... så som metod duger till att minska CO2 halten i luften MEN man måste använda till 100% förnyelsebart bränsle (sol-, vindkraft) för att driva anläggningen. Sen undrar jag hur många sådana anläggningar behövs för att ta hand om de senaste 50 årens förbränning av kolväten (handlar om tusentals miljarder ton)

#5 • Uppdaterat: 2015-10-14 12:29
Raphael

Väldigt trist att se att det i detta forum finns människor som har gått på petroleumbolagens och oljeindustrins desinformationskampanj som påstår att det inte finns en global uppvärmning. Vi snackar alltså om betalda forskare som tjänar miljoner på att påstå att det inte sker någon temperaturhöjning, men dessa forskares tomma påståenden och luftballonger har skjutits i sank gång på gång. Det har redan visats att de som påstår att det inte sker en temperaturhöjning medvetet har fibblat med statistiken för att ta bort påverkan av havet, det är när vi räknar in havet som vi får temperaturhöjningen.

Vi ser redan nu att arktis smälter och isbjörnarna inte längre hittar mat, vi ser redan nu att allt fler korallrev förstörs, vi har redan extrema väderförändringar som ger extrema stormar världen över, vi har haft extremväder de senaste åren och detta eskalerar. Titta på vattenbristen och den svåra torkan i Kalifornien, titta på skogsbränderna i Australien, titta på värmeböljan i Sydeuropa med extremtemperaturer. Eller titta på de senaste årens återkommande översvämningar och extrema nederbörder i Sverige som nu senast drabbade Sörmland och vissa områden i Närke som Hallsberg. Förr sa man att dessa extrema nederbörder hade spännvidder på 10 år eller mer, nu talar vi om två år emellan...

Kom och säg att den globala uppvärmningen inte finns för den kvinna som inom två år fick översvämning i sin villa i Hallsberg två gånger på grund av extremvädret som den globala uppvärmningen orsakar! Ta och ge dig ut i verkligheten istället för den hypnos av desinformation via internet som oljeindustrins PR-maskineri spyr ut!

Och ändå finns det de som förnekar det som finns omkring oss och påstår att detta inte händer! Jag säger, stick ut hakan utanför datorn och oseriösa PR-sidor på nätet som oljeindustrin betalat. Gå ut i världen och verkligheten och se vad som händer! Det är skrämmande det som händer och vi måste göra något NU!

Det finns uppenbarligen de som helt förlitar sig på mediamiljardären Rupert Murdoch och alla de miljoner han lägger ut varje år på att sprida lögnen att den globala uppvärmningen inte finns. Själv litar jag mer på Greenpeace än på Murdoch och hans kompisar inom Exxon och andra petroleumbolag som bara vill tjäna pengar och inte tänker på att jorden och mänskligheten går under om de får fortsätta som idag.

#6 • Uppdaterat: 2015-10-14 18:19
trasten

Bra där. Raphael!

#7 • Uppdaterat: 2015-10-14 22:42
Swemba

Själv litar jag mer på riktiga klimatforskare än politiskt styrda organisationer och sensationsmedia.
Alla hittills observerade klimatförändringar är inom normala, historiskt dokumenterade variationer.
Resten är profetior och inte vetenskap.

#8 • Uppdaterat: 2015-10-15 11:22
Kalle2

Raphael och trasten; Er okunnighet verkar vara monumental, gå in på nedanstående länk och
ladda hem boken "En obekväm resa", den är gratis så får ni se vilka krafter det finns bakom klimatfrågan
http://jacobnordangard.se/b%C3%B6cker.html
Och vad har översvämning med koldioxidutsläpp att göra ?? Det är sant att temperaturen har gått upp närmare en grad sedan den lilla istiden, vilket är bra för då slipper vi missväxt, men du säger solforskarna att vi går mot en ny kall period om 10-15 år., kanske med missväxt och hungersnöd igen

#9 • Uppdaterat: 2015-10-15 18:15
trasten

Kalle: Nu efterfrågade jag pålitliga källor. Du kommer med en person som har varit inbjuden talare hos ICCC8 sponsrade av Heartland institute som styrs av den amerikanska olje och kolindustrin! Okunnighet var ordet!
http://www.desmogblog.com/jacob-nordangard

#a • Uppdaterat: 2015-10-15 18:35
Swemba

Om "sponsring" innebär att man är diskvalificerad som forskare så finns det inga trovärdiga forskare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.