Nästa artikel
Ska forska om bilkörning och adhd
Nyheter

Ska forska om bilkörning och adhd

Publicerad 3 januari 2017 (uppdaterad 3 januari 2017)
Väljer förare med ADHD en högre hastighet jämfört med förare utan diagnosen? Det ska forskare ta reda på.
Påverkar adhd körförmågan? Det ska VTI ta reda på i en ny studie.
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ska undersöka om förare med adhd-diagnos är mer impulsiva och har svårare att hålla koncentrationen uppe när de kör bil.

Enligt VTI har tidigare studier visat att personer med adhd löper upp till fyra gånger högre olycksrisk i trafiken, men den forskningen involverat flertalet diagnoser och resultaten kan vara överdrivna.

Därför ska det nu göras en jämförelse om körförmåga mellan personer med och utan adhd. Information om testpersonernas reaktionstid, uppmärksamhet och val av hastighet ska samlas in via en körsimulator.

– Syftet med vårt nya projekt är att jämföra körbeteende hos förare med och utan adhd för att ge en mer rättvis bild av exakt hur adhd påverkar körförmågan, säger Birgitta Thorslund, forskare på VTI.

Diskutera: Vad tycker du om att det görs en sådan här studie?
 
Fakta adhd

Funktionsnedsättningen ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. Cirka fem procent av alla barn har adhd och problemen finns ofta kvar i vuxen ålder.

Källa: Riksförbundet Attention.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-03 13:28
Farbror Blå

Bra att man studerar detta. Frågan är bara vad man ska göra med forskningsresultatet om det styrker att personer med adhd löper större risk att råka ut för trafikolyckor?? Någon tvångsmedicinering lär det inte bli tal om.

#2 • Uppdaterat: 2017-01-03 17:38
Tjalle

Jag förstår inte:
-de tidigare studierna - vad ledde dom till?
-denna studie - vad kan den leda till?

Vi har -mycket - låga krav på körkort. Oavsett man är- "farlig 20-åring" - "farlig kriminell" - farlig "åldring", så får man alt. får behålla körkortet.

?????

#3 • Uppdaterat: 2017-01-03 20:05
hybridhead

Nu blev jag något förvånad!
Hur kan nån med ADHD-diagnos ha körkort?!
Kanske undersökningen har beställts "på förekommen anledning"?!?
Innan ADHD-diagnosen uppfanns, hette det nåt annat ....

#4 • Uppdaterat: 2017-01-03 21:59
Oomkullrunkelig

ADHD är ett neuropsykiatriskt funktionshinder men går att diagnosticera och medicinskt behandla i dag. Det gäller att nå ut till dem som är drabbade och göra dem uppmärksamma på att det finns hjälp att få.

#5 • Uppdaterat: 2017-01-04 00:33
Farbror Blå

Ja, det finns hjälp genom amfetaminliknande preparat som t.ex. concerta, vilket kan skrivas ut till de med diagnosen ADHD. Vad vissa med diagnosen har sagt till mig är att de får besvär av medicinen varför de struntar i att ta den. Om jag minns rätt så har ca 50-60% av kriminalvårdens s.k. klienter misstänkt eller diagnostiserad ADHD. Att personer med låg impulskontroll gör sig olämpliga i trafiken och flera andra sammanhang är ganska självklart , men det är samtidigt en himla massa andra personer som fular ut sig ordentligt i trafiken som inte har ADHD (Sömniga, drogpåverkade, deprimerade, bipolära, körkortslösa, medvetna risktagare osv osv.) Frågan vad undersökningen är tänkt att leda till hade varit intressant att veta.

#6 • Uppdaterat: 2017-01-09 10:15
Henrik_gbg

@hybridhead Känner flera personer med ADHD som har körkort. Visst lite mer aktiva och rastlösa en andra.
Men kör bil gör de alldeles utmärkt. Och till Farbror Blå, ADHD är inte grunden till kriminalitet. De som är Kriminella och har ADHD så är det ofta ihop med fler störningar och problem. ADHD gör dig ej till kriminell med automatik. Ofta har dessa haft en jobbig barndom, missbruk och som sagt fler diagnoser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.