Nästa artikel
Sex stoppade av alkobom
Nyheter

Sex stoppade av alkobom

Publicerad 23 december 2013 (uppdaterad 23 december 2013)
Alkobommarna utanför tysklandsterminalen i Göteborgs hamn fortsätter att göra sitt jobb. Nu får även personbilsförare blåsa.

Under hösten har alkobommarna i Göteborg sett till att inga lastbilsförare kör av färjan berusade. Och försöket har haft effekt, med mindre stök på färjorna och färre rattfulla. På drygt tre månader har fyra lastbilschaufförer stoppats efter utandningsprovet, av 5 900 som gjort provet.

– Resultatet är mycket positivt. Tekniken har fungerat och trafikflödena har inte stoppats upp eller försenats alls, säger Tomas Jonsson, projektledare på MHF.

Den senaste veckan har även personbilsförare fått göra utandningsprovet, men de sköter sig inte i närheten av lika bra som lastbilschaufförerna. På bara en vecka och 1 300 utandningsprov har redan sex förare stoppats för rattfylleri.

Fick inte information
Yrkesförarna har dock fått information om alkobommarna i förväg, något som inte privatbilisterna har fått.

– Alkobommarna och förhandsinformationen om dem har en stark preventiv effekt som höjer trafiksäkerheten, säger Tomas Jonsson.

Som Vi Bilägare rapporterade förra veckan har MHF fått utmärkelsen Årets hjulklapp av Motormännen för sitt arbete med alkobommarna.

Diskutera: Hur ser du på försöket med alkobom?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-12-23 17:58
Eric H

Det är nog bara suparvärstingarna som åkt dit...
Gissar att enbart förekomsten av en alko-kontroll avhåller mest..
Minns 60-70-talet på Trelle-Sassnitzfärjan, där var det nog fler berusade än nyktra lastbilscahufförer vissa ggr..

#2 • Uppdaterat: 2013-12-23 18:26
Focus

Alkobommar borde införas i alla hamnar och prioriteras högre än fartkamerorna ute på vägarna.
Det är svårt att förstå att yrkeschaufförer (De man såg upp till som förebilder förr) nedlåter sig till att köra i berusat tillstånd. Bara i Trelleborg stoppades 3 berusade förare på en dag utan alkobommar, hur stort är då mörkertalet eftersom långt från alla kontrolleras.

#3 • Uppdaterat: 2013-12-25 18:03
RobertSt2

Det var inte så länge sedan rederierna bjöd chaffisarna på både vin och starköl vid överfarterna. Som tur är, gör de inte längre det!
Men det visar väl på vad man tyckte/tycker om alkohol och trafik.

#4 • Uppdaterat: 2013-12-26 10:01
VW Polo 2012

Klart att alla ska blåsa ! I mån av tid förstås.

#5 • Uppdaterat: 2013-12-28 16:47
Bortom

RobertSt2, rederierna har aldrig bjudit chaffisarna på sprit... däremot fick man kuponger som gav rabatt på sprit i tax.-free butiken.

#6 • Uppdaterat: 2013-12-28 16:59
Bortom

Inget fel på kontroll... dock glömmer alla bort att en alkobom (tillika alkolås) ´dömer dig på förhand´: med andra ord, DU måste bevisa att du är oskyldig till ett (förmodat) brott. Det går faktiskt emot alla civilicerade rättsprinciper. Man är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Vid misstanke får Rättsväsendet bevisa huruvida brott föreligger. Men att testa folk höger och vänster utan skälig misstanke är FEL. Ty nästa steget blir väl att alla ska lämna DNA prov vid gränspasseringen för att på det sättet kunna sätta dit brottslingar. Skulle DU ge DNA prov vid gränsen? Avsikten är lika behjärtansvärd som med alkobom...
Dessutom ska man inte glömma bort (med tanke på färska nyhetsartiklar) att även alkolås dras med samma antal och grad av fel som alla andra tekniska system. Med andra ord kan de visa fel (åt både hållen: för mycket eller för lite) medan rättsväsendet utgår ifrån att de är 100% tillförlitliga och alltid visar korrekt. Så lycka till den dagen när du råkar blåsa in ett felaktigt alkolås och sen försök hävda att du är oskyldig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.