Nästa artikel
Många slarvar med försäkring vid ägarbyte
Nyheter

Många slarvar med försäkring vid ägarbyte

Publicerad 11 mars 2014 (uppdaterad 12 mars 2014)
Många väntar för länge med att teckna ny försäkring vid ägarbyten, trots att det kan innebära att man bryter mot lagen.

Det är Trygg-Hansa som tillsammans med annonssajten Blocket frågat 687 personer, som köpt eller sålt bil minst en gång det senaste tre åren, om hur snabba de varit att teckna försäkring efter att de köpt bil. Bilen måste enligt Trafikskadelagen försäkras redan första ägardagen, något som hela 62 procent uppgav att de missat. Både Trygg-Hansa och Trafikförsäkringsföreningen tror att problemet växt i takt med att köp mellan privatpersoner blivit populärare.

– Trenden att köpa saker privat ökar utan att konsumentskyddet stärks. Det är hårt reglerat i handeln men köper man något privat är risken större, säger Jonas Frid som är ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Varje dag som en bil körs utan trafikförsäkring kostar ägaren cirka hundra kronor - en avgift som tas ut av Trafikförsäkringsföreningen.

– Många tror att de kan åka på den förre ägarens försäkring under en övergångsperiod, men det är helt felaktigt. Från första dagen du äger ett fordon måste du ha trafikförsäkring, säger Nina Niska, kommunikationsansvarig på Trafikförsäkringsföreningen.


Hon menar att det finns många missförstånd och för att stävja utvecklingen satsar Trafikförsäkringsföreningen nu på att finnas till hands med information direkt på begagnatsajterna.

Diskutera: Vad borde göras för att färre ska missa att teckna försäkring i tid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-11 17:16
MrPontus

6 av 10?
det kan ju inte vara "statistiskt säkerställt"?

jag har inte hört talas om någon (som inte är ett litet barn) som inte vet att man måste ha försäkring.

"övergångsperiod"? möjligtvis någon som är ny i landet som inte är så bra på språket än och har satt sig in i våra lagar

det dimper väl ändå ner ett kuvert ifrån Trafikförsäkringsföreningen ganska så omgående ifall man inte har fixat försäkring, att bränna mer pengar på reklam för detta än man redan har gjort känns bara dumt.

Men det vore intressant att se statistik ifrån Trafikförsäkringsföreningen där dom visar på hur många brev per år dom måste skicka ut

#2 • Uppdaterat: 2014-03-11 19:59
a128

Har man för avsikt att helförsäkra bilen bör det under alla omständigheter göras innan man köper den, när man köpt den ska man inte räkna med att säljarens vagnskadeförsäkring ersätter vid trafikskada,

#3 • Uppdaterat: 2014-03-15 14:40
duccedriver

Nu säljer ju både t-h och folkskam snabbförsäkring via blocket bla.
Gäller ett par veckor, eller en månad, bra om man tänkt förvalta sitt kapital med en bilaffär, eller det blir snabb affär lördag kväll, när klippet bara står där, och man inte vågar chansa på att vänta.

#4 • Uppdaterat: 2020-08-28 03:26
TudorTudorTudor

Tff lever ju på att folk missar en inbetalning och tff sätter folk i obestånd. Avskaffa tff nu och inför istället körförbud och böter för fordon som är i trafik utan försäkring. Det är rättvist och juste. Tff tar ut hutlösa avgifter och fördröjer sina utskick och samarbetar med försäkringsbolag att inte skicka krav utan tff skickar istället ut faktura på hutlöst belopp. Men man kan ju förstå att chefer och anställda på Tff som lever på sin höga lön inte vill att tff ska avskaffas. Följ pengarna till tff så förstår man lätt varför tff måste bort.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.