Nästa artikel
Saab kritiseras för vilseledande reklam
Nyheter

Saab kritiseras för vilseledande reklam

Publicerad 14 oktober 2010 (uppdaterad 17 november 2010)
”Gör något för miljön”, uppmanar reklamen för Saab 9-3 TTiD. Det menar konsumentverket är vilseledande marknadsföring.

Nu kritiserar Konsumentverket ytterligare en biltillverkare som gör reklam för miljöbilar.

I reklamen för nya Saab 9-3 TTiD bär en myra på ett löv och en text uppmanar ”Gör något för miljön. Skaffa 180 hästkrafter”. Eftersom bilens koldioxidutsläpp stannar på 119 gram/km uppfyller modellen definitionen av miljöbil och blir därmed skattebefriad i fem år.

Bryter mot god marknadsföringssed
Men reklamen antyder att produkten har en miljöfördel, anser Konsumentverket. Verket menar vidare att Saab bryter mot god marknadsföringssed och reglerna för vilka påståenden som får användas om miljökriterier.

Att Saab anger bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är ingen förmildrande omständighet, enligt Konsumentverket. Saab måste nu lämna ett skriftligt svar till Konsumentverket senast 22 oktober.

Tidigare har bland annat Kia dömts till att betala 400 000 kronor i vite för att ha kallat modellen Kia Picanto ”riktigt miljövänlig” i marknadsföringen.

Diskutera: Tycker du Saabs reklam är vilseledande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-14 14:15
nuppe

Typiskt svenskt byråkratpladder.
Det måste väl ändå finnas bättre saker för dessa stofiler att ägna sig åt.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-14 14:23
jarl s (ej verifierad)

Denna är bättre;

"Gör något för världen - skrota din Saab idag"

#3 • Uppdaterat: 2010-10-14 15:11
Passe (ej verifierad)

@nuppe
Självklart finns det inte något bättre för dem att ägna sig åt! Skulle de inte ägna sig åt att kolla sånt här så blev de arbetslösa! Den enda chansen man har då är att bli politiker... då krävs inga kvalifikationer alls! Känner till fall där politikerna som styr en kommun knappt hade ett ämne godkänt i grundskolan.

#4 • Uppdaterat: 2010-10-14 16:30
surabaron@hotmail.com (ej verifierad)

Jarl:
Ny slogan borde vara:
"Gör oss gla´ stoppa Jarl i ckokla´!" Eller Toyotas nya reklamslogan:

"My Toyota is fan så taskig"!

Anars anser jag att all reklam som ej är korrekt, oavsett produkt ska korrigeras men att SAABs nya miljömotor i dieselutförande verkar oerhört lovande, det anser även jag!

#5 • Uppdaterat: 2010-10-14 16:39
Mike Renard (ej verifierad)

De ÄR bättre för miljön än Amerikanske V8 bilar, eller hur???

#6 • Uppdaterat: 2010-10-14 16:47
Gunnar 44

Svenska byråkratin saknar minsann inga gränser!
För nog är det byråkratiskt krångel att kritisera Saab för en bra miljömotor. Däremot borde kanske konsumentverket granska detta med den uppgivna bränsleförbrukningen. För hittills har ingen som testat bilarna i TT utförande, kommit ens i närheten av uppgiven förbrukning!
Dessutom oavsett om man förser motorerna med 2 turboagregat, borde förbrukningen vara mindre med 130 hk än samma motor med 180 hk
Dessutom en annan aspekt. Gränsen kanske försvinner när kraven enligt EU 2006 ska antas. Andra EU länder har ju helt andra miljögränser än Sverige.
Det skulle vara bra med en förklaring.
Kul är det ändå att den här GM motorn, som PSA anhängare med flera dömt ut, nu passerat alla? andra fabrikat.
Kul är det även att Saab, som inte tidigare haft någon utveckling av Dieselmotorer, på så kort tid tagit fram denna teknik.

#7 • Uppdaterat: 2010-10-14 16:48
789 (ej verifierad)

Jag skulle gärna vilja ha den nya SAAB 9-3:an med 4 hjulsdrift. Jag har nu Toyota som tjänstebil därför att det fanns inget alternativ mer än att betala en bil själv...

#8 • Uppdaterat: 2010-10-14 17:10
Maria W. (ej verifierad)

Gör som Jarl och jag. Åk häst och vagn! Hehe... ;-)

#9 • Uppdaterat: 2010-10-14 17:26
Väino Vimberg (ej verifierad)

Om bränsleförbrukningen och koldioxidutsläpp minskar med 30 till 40 % (jämfört med en bensinmotor), så är detta ett stort bidrag till miljön och om många går den vägen så är bidraget högst väsentligt. Övergång till elbilar, som kommer att köras endast kortare sträckor kommer inte på långa vägar att bidraga så mycket . Så reklamen är befogad!

#a • Uppdaterat: 2010-10-14 17:47
Roy J

Jag är ingen vän av vilseledande reklam och är själv noga med definitioner. Ingen bil är ju någonsin miljövänlig, endast mer eller mindre miljöbelastande - men Saab påstår ju inte heller att de har en miljöbil, utan endast att man faktiskt gör något för miljön om man köper deras prestandabil på 180 hk med låga emissioner istället för någon annan. Och hur ska det kunna vara vilseledande?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.